Vijf draden... schakelaar en stopcontact. Wat nu?

Nadiavr

  • #1
Hallo!

Uit mijn wand komen vijf draden:

bruin, blauw, groen/geel
zwart en rood

Ik vermoed dat er ooit een schakelaar voor een buitenlamp en een stopcontact hebben gezeten.

In diezelfde wand heb ik een ander stopcontact met schakelaar-combinatie. Ik heb hem eruit gehaald en ik zie enkel de blauwe en bruine draad in het stopcontact en de zwarte in de schakelaar zitten. Het stopcontact is niet geaard. De groen/gele zit er ergens achter en de rode zie ik helemaal niet zitten. Omdat de draden te kort zijn, kan ik hem er niet helemaal uithalen. Dus hoe het precies met de groen/gele draad en de rode draad zit, weet ik niet zeker.


Nou wil ik die andere ook weer werkend maken. Met schakelaar en stopcontact. Ik kan hem natuurlijk net doen als het werkende stopcontact. Maar dan houd ik de geel/groene draad en de rode draad over. Wat moet ik daar dan mee? Een beetje er achter proppen of is dat niet verstandig? Of een geaard stopcontact maken en de groen/gele wel gebruiken? Maar wat moet ik dan verder nog met die rode draad doen?

Ik heb wel wat gezocht op verschillende kleuren draden, maar eigenlijk is al die uitleg mij nog te ingewikkeld.

Groetjes,
Nadia
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je hebt een combinatie van oude en nieuwe kleuren in 1 doos zitten...

Waarschijnlijk zijn de oude kleuren afkomstig vanaf de meterkast, en is hierop verder gebouwd met nieuwe kleuren.

Fase: Bruin en groen
Nul: Blauw en rood
Aarde: Geel/groen
Schakeldraad (tussen schakelaar en lamp): zwart
 

Nadiavr

  • #3
Hallo Walker,

Bedankt voor de info.

Ik realiseer me nu dat de zwarte draad dus van de schakelaar naar de lamp loopt. Kan ik aannemen dat dit voor de rode draad dan ook geldt, aangezien ze samen in één kabel zitten?

Kan ik nu een stopcontact maken met blauw en bruin. Als ik hem ongeaard zou maken, wat doe ik dan met de geel/groene draad? Of kan ik hem beter geaard maken?

En stel dat ik de schakelaar aansluit met de zwarte draad (zoals in mijn andere schakelaar/stopcontactcombinatie ook zit. Wat doe ik dan verder met die rode draad?

Groetjs,
Nadia
 

Peter_H

  • #4
Beste Nadia,

Het is nogal moeilijk advies te geven zonder foto's of tekening. Waar komt de voeding vandaan? Werkt de buitenlamp nu? Op welke draden staat spanning?
Ik zou er een kennis bijhalen die iets van elektra weet en een multimeter of duspol heeft.
Welk stopcontact je neemt, hangt af van de andere in hetzelfde vertrek. Zijn die geaard, neem dan een geaard stopcontact. Zijn ze niet geaard neem dan een ongeaard stopcontact.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu