Er blijft maar oneindig lang lucht in CV-systeem komen.

Bert pit

  • #21
Kijk eens goed naar je ontluchters.

Je gaf aan dat de ontluchters op het hoogste punt van het huis staan en je CV beneden. Als je de druk ook op het laagste punt meet, zit daar zo 0,7 tot 1,3 bar verschil in, afhankelijk van de hoogte van je huis. Wellicht de druk nog wat opvoeren?

Als je alles geprobeerd hebt en niets helpt, zou ik beginnen met het afdoppen van die twee automatische ontluchters. Gezien het feit dat je vaak moet ontluchten werken deze niet goed.

Wellicht dat er zelfs in een bepaalde situatie lucht wordt aangetrokken door de ontluchters. Dat is een zeer ongewenste situatie.

Met een bepaalde situatie bedoel ik: je expansievat werkt toch net niet zo lekker, er staan veel kranen/voetventielen een klein beetje open, je pomp start op standje hoog en je drukmeter geeft een iets te lage druk aan. Best kans dat als je ontluchter niet goed werkt er op die (hoge) plek onderdruk ontstaat en er valse lucht wordt aangezogen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #22
Het zijn handmatige ontluchters...
 

Bernhard

  • #23
Ja geen automatische ontluchters . Niet goed gelezen.
Ketel met boiler voor warmwater ? Bernhard
 

Marcus84

  • #24
Nope, ook geen boiler. Zaken als een groter expansievat, microluchtafscheider etc lijkt mij nogal raar aangezien dit vroeger nooit een probleem was. De root cause moet dus in iets anders zitten.

Ik kan wel eens proberen de druk op 2,5bar te zetten en te zien of het dan beter gaat.
 

Bernhard

  • #25
Toen bleek dat de actuator (Honeywell VC4013), die de tweewegklep op de retour bij CV-vraag/warm watervraag open danwel dicht schakelt, te lekken.
Geen boiler maar wel warmwater.
Wat doet die 2 wegklep in de retour?
Maak een foto van de leidingen onder de ketel en van de 2wegklep.
bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #26
Bernhard,

Volgens mij hoort je reactie niet in dit topic?
 

Bernhard

  • #27
@ingmar,
Het staat wel in het bericht van TS. bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #28
Ja? En?

Een 2-weg afsluiter is onder een Intergas heel normaal, om ongewenste stroming door bijvoorbeeld een vloerverwarmingspomp tijdens tapwaterbereiding tegen te gaan. Geen 3-wegklep in de ketel, snap je?
 

Marcn88

  • #29
Maar als en 2wegklep lekt, laat deze geen lucht in de installatie want het lekt eruit ivm overdruk in de installatie tenzij ts een vulslang van 10 mtr gebruikt en deze niet eerst vult met water voor bijvullen
 

Bernhard

  • #30
Ja allemaal oké.
Maar er is een probleem met aanzuigen van lucht of er zit nog veel lucht in het systeem na de aanpassing in de keuken.
Indien de 2wegklep te laat open gaat zal er een zeer grote onderdruk ontstaan. Ik weet niet of het maak contact in kan komen als de klep nog gesloten staat.
Bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #31
Plaats even een foto van die ontluchters, misschien helpt dat een oplossing te vinden.
Hangt de ketel op de begane grond of hogerop ?
 

Marcus84

  • #32
Zojuist de druk op 2,5 bar gezet. Het was de laatste 2 weken weer raak. 2 weken geleden opnieuw ontlucht, druk bleef wel hetzelfde na ontluchten want kwam maar weinig uit. Één week later weer geborrel en toen net alles weer ontlucht. Wederom niet superveel lucht, zuchtje van 2-3sec bij een stukje opendraaien van het ventiel. De slang eerst vol laten lopen met water uiteraard en aangesloten en druk opgevoerd naar 2,5 bar.

Dus nu is het afwachten wanneer ik weer lucht ga horen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #33
Waarom staat de druk zo hoog ?
 

Marcus84

  • #34
Dat heb ik op aanraden van Bernhard gedaan. Hij stelde dit voor in een paar posts terug.
 

Marcus84

  • #35
Even een update: sinds dat ik de druk op 2,5bar heb gezet op 18 maart heb ik geen geborrel meer gehoord. Nu is dus nog wel de vraag waarom het met 2,5bar wel goed gaat. Hoe kan ik zelf testen of de manometer kapot is? Zat zelf te denken om er 3 bar op te gooien en dan te kijken of het ovetstortventiel in werking treed. Die zou namelijl bij 3 bar moeten openen, correct? Als hij niet opent bij 3 bar of iets erover, dan zou dus de manometer niet goed functioneren. Is dit een verstandige manier om dit zo te testen of hebben jullie betere tips?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #36
Een overstortventiel moet vervangen worden als die in werking is geweest, niet proberen dus.
 

Bernhard

  • #37
Je hebt de druk verhoogd en geen lucht meer in de installatie.
Mogelijk:
- te klein expansievat
- voordruk expansievat te groot, zou moeten zijn 0,5bar.
bernhard
 

Marcus84

  • #38
Bernhard: maar ik heb verder niets aan de installatie veranderd. Voorheen was dit probleem er niet. Dan moet er toch iets defect zijn?
 

Bert pit

  • #39
Hoeft niet, zoals eerder geteld het kan ook cavitatie zijn in de pomp. Dat zal minder snel optreden (of helemaal niet) als de druk hoger is.
 

Marcus84

  • #40
Bert pit: en waarom was dit eerder niet aan de orde? Wat veroorzaakt dat dit nu wel het geval is en vroeger niet? Aan deze nieuwe situatie ligt altijd een oorzaak ten grondslag. Zaken als een te klein expansievat of een te grote voordruk had ook een paar jaar terug problemen moeten geven. Als er nu cavitatie in de pomp optreed en voorheen niet dan moet daar een reden voor zijn.

Ik wil dus zien te achterhalen wat de root cause is waardoor dit optreedt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu