Betonvloer en dekvoer in 1x?

Cisse

  • #1
Goedemorgen allen!

Wij wonen in een boerderijtje van + 100 jaar. De woonkamervloer moet vervangen worden, die ligt zo in het zand en blijkt kletsnat.
De woonkamer is bijna niet bereikbaar met de kruiwagen, ik moet door smalle gangetjes en krappe bochten en een trappetje op. Zelf beton en afdekvloer storten is dus nauwelijks een optie.
We denken nu dus aan het inzetten van een kleine betonpomp waarvan de slang door het raam kan (of eventueel gangen).

Wie denkt mee met ons idee?
- huidige vloer verwijderen
- zand gedeeltelijk afgraven en egaliseren
- 10 cm isolatie aanbrengen
- plastic folie aanbrengen
- kantisolatie aanbrengen
- kantwapening aanbrengen? Dus gaten in de muren boren en daar wapeningspinnen in schroeven??
- stukken stoeptegel 4 cm dik
- betongaas
- vloerverwarming
- beton laten gieten 10 cm dik (dus geen betonvloer met daarop een zandcement dekvloer maar alles uit 1 stuk)
- beton egaliseren ca. 3 mm(de vloer moet wel glad worden, er komt vinyl overheen)
(Vlinderen lijkt ons niet nodig, de vloer moet glad, maar hoeft niet optisch mooi te zijn).

Is dit een werkbare optie of kunnen er zaken beter, ondanks de lastige bereikbaarheid?
Tips worden enorm gewaardeerd!

Groet, Cisse
 

KlusRob

  • #2
Beton is moeilijk goed vlak te krijgen. Zeker langs de muren heb je vaak nog richels dan. En het is lastig om op de mm nauwkeurig de juiste hoogte te bereiken.
Ik zou toch proberen om een dekvloer van een cm of 3 te leggen, krijg je veel vlakker.


Je geeft aan dat de slang van de betonpomp eventueel door en raam naar binnen kan. Is dat een raam in de betreffende woonkamer dat open kan?

Even out-of-the-box denken: Of kan je anders bij een raam in de woonkamer dat niet zo groot is, het glas uit (laten) halen, tijdelijk dichtzetten met een plaat underlayment en na de vloerklus weer het glas in terugzetten? :mrgreen:

Want je moet bij het slopen van de huidige vloer (en het uitgraven, want de huidige vloer zal dunner zijn dan de nieuwe + isolatie) ook puin en zand afvoeren. En dan kan je dat zo door het raam naar buiten werken.
En dan heb je de plaat underlayment er in een paar minuten in- en uitgeschroefd...

En dus kan je later ook de materialen voor de zandcementvloer terug de woonkamer inscheppen zonder door de gang te moeten.

Kan je het allen niet je huis in- en uitkruien op de kruiwagen, maar moet je het door het raam in/uit de kruiwagen scheppen, maar dat lijkt mij de makkelijkste en meest verstandige keuze.

Verder is je werkwijze goed. Alleen ik denk niet dat je randisolatie moet aanbrengen bij de betonvloer, omdat dan het beton niet kan hechten aan de fundering/muren. Randisolatie gebruik je volgens mij alleen bij dekvloeren.
Voor de wapening in de muren kan je gewoon staven betonijzer 8 mm gebruiken en deze met chemisch anker in de muur vastzetten (is te koop in kokers die in een normaal kitpistool passen).

Woon je al in het huis of is het een volledige verbouwing waarbij ook leidingwerk moet worden aangepakt?
Want in de eerste situatie, moet je bij het slopen opletten dat er leidingen van water, gas, electra etc in de bestaande vloer kunnen zitten die je dus niet wilt beschadigen. Dus eerst even kijken of en waar ze zitten en voor alle voorzichtigheid hoofdkranen dichtdraaien als je het niet zeker weet. (bij ons kwamen we ook leidingen tegen die we niet daar hadden verwacht).
En als het een volledige verbouwing is, is het een mooie kans om gelijk leidingen weg te werken in de nieuwe vloer, inclusief eventueel vloerverwarming.

Succes, Rob
 

Cisse

  • #3
Dank Rob! Fijn dat je meedenkt. Het bewuste raam is een bovenraam, 50 x 50. Kan er eenvoudig uit, kozijnen goed beschermen en hup, de slang erdoor, dachten wij.
Maar zand en cement er door scheppen gaat niet lukken.
Het afvoeren van puin en zand gaan we met emmertjes doen... smalle kruiwagen in de gang voor het rechte stuk en verder veel sjouwen. Het is even niet anders.

Dank voor je tip van de randisolatie en de muurwapening!
Zo leren we weer bij.

De dekvloer blijft nog een vraagteken. De betonleverancier zegt te kunnen afwerken met een variatie van 2 cm, dus helemaal glad wordt het inderdaad niet. Als het meevalt willen we egaliseren, zoniet dan moet er een dekvloer komen en mogen we weer sjouwen.
Misschien verstandiger om dat dan toch maar in te calculeren...

Leidingen zijn allemaal in beeld, we wonen er al een tijdje. Ook de voorbereiding van de vloerverwarming ligt er gelukkig al.

Groet,
Cisse
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat is het doel van die in de muur verlijmde wapening?
 

Marcn88

  • #5
Een naderhand gestorte betonvloer nooit verankeren in een bestaande muur, beton krimt bij droging waardoor er bij verankering in de muur zulke grote krachten vrij komen dat of de bestaande muur word kapot getrokken of dat de nieuwe vloer begint te barsten
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Heb je een totaalplan voor je huis? Als je bv. de buitenmuren ook gaat isoleren, kan je de vloerisolatie door laten lopen in de muren. Zonder koudebrug dus.

Als de fundering van het huis niet goed genoeg is (ook met het oog op de verbouwing), kan je dat ook meteen aanpakken met deze vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu