Vaatwasser SX66N080EU/18 lekschakkelaar gaat eruit

Samuelb1002

  • #1
Hallo

Afvoerpomp was stuk ik heb ze vervangen maar nu knalt de zekering er telkens uit.

Kan iemand me helpen?

mvg

Samuel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Indien de aardlekschakelaar voor vervanging van de pomp er wél in bleef, dan moet de fout zijn ontstaan door de 'reparatie'.

Is het een (echt) nieuwe pomp die geplaatst is? Of een gebruikte? In het laatste geval zou de vervangende pomp een aardlek kunnen hebben, dus in feite ook defect kunnen zijn.

Zijn de aansluitingen correct geplaatst? Niet ergens een geel/groene draad verwisseld met een andere? Geen andere draden (per ongeluk) losgehaald of ergens anders tegenaan gelegd? Heb je foto's gemaakt bij de demontage, zodat je bij montage wist wat waaraan aangesloten hoort te zijn?

Veel meer hulp zit er denk ik niet in: we kunnen niet van afstand bij je vaatwasser naar binnen kijken en zien (of meten) of je misschien iets verkeerd hebt aangesloten. :wink:
 

Samuelb1002

  • #3
Hallo

Ondertussen weet ik iets meer, ik heb alles nagekeken en kan precies geen fout vinden in de aansluitingen heb van alles een foto.

Er is ook geen geen lek in de machine.

Als ik een spoel programma draai gebeurt alles zoals het moet, wanneer ik een programma draai met verhitting gaat het fout. Na een paar minuten gaat de zekering eruit.

Samuel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan zit er waarschijnlijk een aardlek in het verwarmingselement. Dat zit bij deze machine in de hittepomp ('Heizpumpe', 00644997) een combinatie van circulatiepomp en verwarmingselement.

Draai de stekker eens om in het stopcontact. Je hebt een kans dat je bij de reparatie de stekker hebt omgekeerd en het (eigenlijk al bestaand) probleem daardoor aan het licht is gekomen.
 

Samuelb1002

  • #5
Hallo


Ben nu al een paar uur aan het zoeken maar geen verbetering. aanvoerpomp die ook verhit heb ik ongeveer een jaar geleden vervangen en een dergelijk probleem heb ik nooit gehad.

Gewoon spoelen geeft geen probleem als ik het op een prgramma zet waar er opwarming is werkt de machine perfect totdat de lekschakelaar eruit gaat na een minuut of 5. ik vermoed dat dit het moment is wanneer de verhitting aanslaat.

ik heb alle connecties nog een bekeken en daar kun je zit alles goed nagekeken met de foto's die ik voordien gemaakt had.

Samuel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je zou beide aansluitingen van het verwarmingselement (van de hittepomp dus) eens (tijdelijk) kunnen afkoppelen. Wel even de stekkertjes betrouwbaar isoleren met tape oid.

Als de aardlekschakelaar er dan wél in blijft tijdens de normale programma's weet je waar je aan toe bent.

Er is één maar aan deze methode: indien de besturing vantevoren meet of het verwarmingselement wel aangesloten is en het programma meteen stopt als je het start, weet je nog niets. Ik weet niet of dat inderdaad zo gebeurt.

In dat geval zou de enige manier zijn de hittepomp eruit te halen en met een isolatietester op aardlek te laten checken. Hebben ze bij elk installateursbedrijf.

NB. Maak niet de fout een dergelijke test te doen terwijl de bedrading van de pomp aangesloten is. Een dergelijke testapparaat meet m.b.v. ca. 750 V en daar kan de besturing niet zo goed tegen.
 

Samuelb1002

  • #7
Hey

Heb ik inderdaad gedaan hitteelement losgekoppeld en dan knalt de zekering er niet meer uit en krijg ik op het einde van het programma een E9 error (geen warmte) wat logisch is.

wat vreemd is de pomp was maar een jaartje oud.

ik heb de oude pomp opgediept uit mijn kelder om eens beter te bekijken het hitte element is werkelijk heel eenvoudig een metalen kamer waar een circuit overloopt ik vraag me af wat daarmee mis kan lopen.

Voorlopig toestel in mekaar geschroef maar misschien moet ik dus de andere pomp eruithalen en eens beter bekijken.


mvg

Samuel
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Vaak onstaat dit door een lekkende o ring van de opvangkuip op het rvs.
Deze lekt dan op de pomp.
Er is een reparatieset voor , na het vervangen van de pomp zitten meestal de achterste schroeven in de kuip los , het gewicht van de pomp hangt hieraan.
Lekken doet hij dan alleen bij een langdurig heet programma, meestal wel te zien aan kalksporen langs de opvangkuip.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu