Haakse Slijper advies

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #21
Ik had ook een zware van 2400 w en die gaf hetzelfde probleem. De vrouw moest bij de schakelaars blijven staan want elke keer als je hem aanzette klapte er een schakelaar uit. Dus heb hem snel weer verkocht.

Maar ik heb nu ondertussen een klus groepenkast met gewoon ouderwetse stoppen en dat gaat prima want ook als ik aan het lassen was en de compressor schoot aan dan kon ik weer naar binnen en heb nu nergens meer last van.
De grote haakseslijpers hebben alle 3 een softstart, de 180 en 150 hebben een toerenregeling met softstart en de kleintjes van 125 die gaan gewoon aan en uit.
Ik weet dat het een beetje overkill is met zoveel haakse slijpers, maar hoef nu bijna geen schijven of schuur borstels meer te vervangen anders dan dat ze versleten zijn.

suc6

Gerrit
 

Tiho

  • #22
Het zal misschien aan mij liggen, maar Ik begrijp niet dat iemand die een keer stenen moet slijpen en later de tol voor andere dingen wil gebruiken het advies krijgt om een 230 mm te kopen.

Een tol van 115 slijpt net zo nauwkeurig als dat de bestuurder hem gebruikt en voor een klein klusje pakt niemand de grootste slijptol.

Ik zou als ik ts was voor de 125 gaan. Groot zat.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #23
Dat is vrij eenvoudig uit te leggen.

Stel je koopt een slijper van 125, dan kun je dus met een nieuwe 125 schijf maximaal 32mm diep zagen.
Heb je dan tegels van 5 of 6cm dik dan moet je dus al aan de voor en achterkant zagen en moet je wel heel erg goed je best doen om dat ook nog netjes recht te houden.
Is je schijf wat versleten dan kom je al niet meer door een 6cm tegel.

Koop je een 115 dan kom je met een nieuwe schijf niet dieper dan 27mm en is de schijf wat versleten dan haal je ook de 5 cm al niet meer.

Vandaar dus de 230 zodat je een tegel in 1 keer netjes recht door kunt zagen en ook als de schijf al wat versleten is lukt dat nog steeds prima.

suc6

Gerrit
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #24
@ TiHo:

Geheel met je eens. Ik weet het uit eigen praktijkervaring.

Als de 125 mm schijf iets versleten is en je slijpt de steen aan beide kanten maximaal in dan breekt de steen vanzelf doormidden. Hij zit dan nog hooguit een paar mm aan elkaar.

Het rilletje kun je als de steen geknakt is altijd nog even bijwerken met de slijpschijf. Hooguit 3 seconden werk per steen.

Na de klus heb je een allround compacte slijper voor huis tuin en keuken gebruik.

PS: de slijplocatie nooit met water gaan schoonmaken, dat geeft veel meer troep dan het droge stof wegvegen of wegblazen (bladblazer / compressor).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #25
Walker schreef : Ik heb een 180 mm haakse slijper. En een losse 230 mm beschermkap erbij gekocht.

Het toerental van haakse slijpers zijn in evenwicht met de grootte van de maat van de schijf.
De kleinere hebben een toerental van ongeveer 11.000 tpm.
De grote ongeveer 6.500 tpm.
Ga je een grotere schijf op een kleinere machine zetten dan is de omtreksnelheid van de grotere schijf te groot, de schijf kan in stukken breken, de beste veiligheidsbril is daar niet op berekend.
Het maximum toerental staat op de slijpschijven vermeld, daar moet je om veiligheidsredenen niet overheen gaan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #26
Zaagkanten komen normaal gesproken niet in het zicht. Dus begin met de bovenkant inzagen zodat die lijn mooi strak is. De rest kan desnoods gebroken worden, dat zie je toch niet.

Bij de goedkopere supermarkten worden ook wel sets verkocht van een kleine met grote slijper. De prijskwaliteitverhouding daarvan schijnt dik in orde te zijn. Maar als het maar om een paar tegels gaat, zou ik alleen een kleine slijper aanschaffen.

Ik heb ook zo'n grote waar de groep uitknalt. Een verlengsnoer ertussen is een makkelijke oplossing hiervoor. Zonder softstart krijg je telkens een klap in je handen. Ik zou een beginner zeker niet willen adviseren zo'n machine te gebruiken.
De mijne koste tweedehands 25 euro + ±10 voor een nieuw snoer. En later nog ±25 voor een nieuwe schakelaar. Mijn kleine slijper ga ik vervangen voor eentje met stofzuigeraansluiting.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #27
@Jan: Van deze machine zijn er 2 typenummers, afhankelijk van de diameter van de beschermkap. Toerental onbelast is bij beide machines 6000 rpm. De snelheid op de rand van de schijf is bij 230 mm idd hoger, maar valt binnen het bereik.

rekentooltje via: https://www.pferd.com/nl-nl/service/toerentalberekenaar/#rechner_ergebnis_3
230 mm op 6000 toeren geeft 72 m/s. Meeste schijven geven 80 m/s als max aan.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #28
BertPleizier schreef:
Via Marktplaats ken je de geschiedenis van de machine niet.

De slijpschijven zijn vele malen duurder bij een dergelijk formaat en na de klus gebruik je zo'n grote slijper niet snel voor een klusje binnen of buiten. Een bout afslijpen bijvoorbeeld gaat met zo'n grote machine ook niet zo makkelijk.
Als dat zo was dan kan je niks kopen via marktplaats, want 'je kent de geschiedenis van de de machine niet'. Tweedehands auto wordt dan ook lastig denk ik.

Bij de verkoper even stekker in stopcontact en even kritisch kijken. Vervolgens op site voor een diamandblad van 18 euro en gaan. Mooie zaagsnede zonder afgebroken stukken en stuk goedkoper dan een overbelaste, doorgebrande machine van 125mm (been there done that).

Ik zie het probleem en de kosten niet.
 

Tiho

  • #29
Het is mij nog nooit overkomen dat een slijptol doorbrande. En ik heb er aanzienlijke uren mee gemaakt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #30
Mij wel, en ook zelf 3 stuks van hetzelfde professionele merk terwijl die toch echt niet zo oud waren en één zelfs maar een half jaartje oud was.
Commentaar van de fabrikant "je hebt de slijper overbelast dus het is geen garantie" (alleen even een mes van een grasmaaier bij slijpen)
Dus de slogan "donders goed gereedschap" welke ze jaren geleden gebruikten ging zeker niet op voor hun haakse slijpers.
Toen dus overgestapt naar een ander merk en daarna ook nooit meer last gehad dat er een stuk ging.

suc6

Gerrit
 

Straatblaffer

  • #31
Hey allemaal,

bedankt voor jullie reacties. Ik kan me voorstellen dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft, maar ik haal veel nuttige informatie uit jullie berichten. Ik ga straks even in de bouwmarkt kijken of er wat tussen zit en zal waarschijnlijk een 125mm nemen. Ik vermoed dat deze iets minder praktisch is, maar ik vind het een groot voordeel dat ik deze slijper dan ook met andere klussen (makkelijker) kan gebruiken dan met een grotere slijper.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #32
Die van mij (een 9607b) komt uit een erfenis.... Is bijna 40 jaar oud, maar nagenoeg niet gebruikt.
 

Straatblaffer

  • #33
Ik heb gisteren een haakse slijper (125mm) gekocht. Ik wilde eerst gaan voor het allergoedkoopste, maar ik liet me verleiden door een mooie middenmoter met wat extra veiligheidsopties, zoals de slowstart. Ik heb daar dan een diamantschijf bij gekocht die de tegels volgens mij wel aan gaat kunnen. Ik twijfelde nog even voor de 230mm slijper, maar kon me vinden in de nadelen die jullie noemden (minder praktisch met 'kleine klusjes' en dure schijven)

In elk geval bedankt voor de tips!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #34
Waar je met het gebruik van een eigenlijk te kleine slijper goed op moet letten is dat je recht slijpt.
Recht over een lijntje zal meestal geen probleem zijn, maar doordat je probeert zo diep mogelijk te slijpen ontstaat vaak dit


Doordat de kap of andere delen van de behuizing tegen de tegel komen ga je vaak snel wat schuin door de tegel en krijg je dus bovenstaande.

suc6

Gerrit
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #35
Geen probleem: de tegel breekt toch wel af en de zaagsnede is geen zichtkant.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #36
Hoeft ook geen probleem te zijn, maar als je de tegels strak en naadloos wil leggen heb je er gewoon meer werk mee om geen uitstekende delen te krijgen en zo weinig mogelijk zand tussen de tegels nodig te hebben want juist daar groeit onkruid.

Daarnaast gebeuren de meeste ongelukken met even snel dat bij werken van de ontstane randjes, juist dan schieten er stukjes beton weg of kan er wat met de doorslijpschijf gebeurden.
De naam zegt het eigenlijk al het is nl. een doorslijpschijf en niet een afbraam/schuurschijf.
De schijven zijn de laatste jaren veel beter geworden maar toen ik nog naar school ging en je gebruikte een doorslijpschijf even voor wat anders dan was het wel donder en bliksem in het lokaal en moest je het lef niet hebben om dat nog een keer te flikken.

suc6

Gerrit
 

Straatblaffer

  • #37
Gerrit B,

Dank je! Ik ga mijn best doen het zo strak mogelijk te doen
 

Tiho

  • #38
Gerrit B,

dus op het moment dat de kap het materiaal raakt wordt de zaagsnede scheef ? Zaagsnedes worden scheef wanneer je de tol niet recht houdt. Ongeacht de grote van de tol.

Succes met vissen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #39
Nee, de meesten proberen zo diep mogelijk te zagen en omdat de kap (of ander deel) dan tegen het materiaal komt ga je vrijwel automatisch scheef.
Dan kun je wel zeggen "je moet de slijper recht houden", maar ook de meest ervaren gebruiker zal dit ongetwijfeld hebben ervaren.
En hoe kleiner de tol hoe sneller je schuin door het materiaal gaat.

suc6

Gerrit

PS. vandaag niet vissen maar voorbereiden op de wedstrijd van komend weekend en zorgen dat alles tip top in orde is om de Belgen weer te verslaan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #40
Als je recht (dus haaks op het materiaal begint), kun je nooit als de behuizing tegen de steen aan komt nog schuin gaan. De slijpschijf zit ineens in de sleuf die de schijf heeft geslepen.

Kortom: recht (haaks op het materiaal) beginnen is ook zo eindigen.

Ik heb overigens ooit eens een motordoorslijper gehuurd (soort kettingzaag maar dan met een groot diamant slijpblad er op) om wat betonbielzen op maat te slijpen, maar ik kon er maar moeilijk recht mee slijpen. Het was hetzelfde effect als wanneer je een los fietswiel met 2 handen bij de as oppakt, het wiel laat draaien en vervolgens het wiel van richting wil veranderen. Bijna niet te doen.

Kortom: een grote slijper is niet makkelijker om er recht mee te slijpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu