Berekening capaciteit van de radiatoren / vloerverwaming.

Kareltje11

  • #1
Geachte allemaal.

Ik probeer een goede rekenmethode te vinden waarmee ik de capaciteit van de radiatoren en vloerverwarming kan berekenen.

Ik kom op het internet van allerlei rekenprogramma's tegen maar elk programma geeft weer een andere uitslag. Zijn er vaste standaard waarden ?

Ik kan me namelijk voorstellen dat het niet gemakkelijk is, want het zal tenslotte te maken hebben, met raamoppervlak, binnenmuren of buitenmuren, dikte isolatie etc.

Tegenwoordig hebben we bijvoorbeeld het energielabel, kan je daar mee werken in de berekening ?

En hoe berekent uiteindelijk de installateur de capaciteit ?

Al vast bedankt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Een warmteverliesberekening maken of laten maken. Dat is de enige juiste manier, al het andere is giswerk.
 

Kareltje11

  • #3
Mooi woord, weer wat geleerd, dat is voor mij te ingewikkeld, als ik dat bijvoorbeeld hier bekijk https://bouw-energie.be/nl-be/bereken/warmteverliesberekening.

Begrijp ik u goed dat een installateur ten alle tijde over zo een rapport zou moeten beschikken ? Voor mij is het zaak om de boel na te rekenen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Was het maar zo :oops: , het voorbeeld wat u aangeeft om te rekenen is zeker geen slechte tool.

De uitkomsten heb ik vergeleken met echte berekeningen en de uitkomst is redelijk goed te noemen.

Als herberekening of controle berekening voldoet dit zeker wel bij te grote afwijkingen.

Vr Gr en succes ermee.
 

Kareltje11

  • #5
Ik begrijp uit uw antwoord dat er dus geen verplichting rust op het maken van een warmteverliesberekening, en je er dus maar vanuit moet gaan dat datgene wat een installateur uitvoert juist is.

Dat is toch wel bijzonder te noemen, een aannemer bouwt een huis en de onderaannemer plaatst de CV installatie die zich beiden dienen te houden aan het bestek. Als de waarden in het bestek voor de verschillende ruimtes niet gehaald worden, dan krijg je toch problemen ?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Waar gaat het over, een oud huis met een nieuwe installatie of een nieuw gebouw huis?

Bij een nieuw bouw huis hoort een EPC berekening die aangeeft of een huis gebouwd mag worden of niet.

Daaraan voorafgaand wordt een warmte verlies berekening gemaakt, dat ligt eigenlijk wettelijk vast in het bouwbesluit.

Als blijkt dat zaken niet goed werken heeft u garantie, of bij vragen overleg van de EPC berekening.

Vr Gr en succes ermee
 

Kareltje11

  • #7
Nieuwbouwhuis ( Sociale huurwoning ).

Waarden die in het bestek staan worden niet behaald, vandaar dat ik het wil narekenen, omdat ik geen inzage in het bestek of keuringsrapporten krijg en die EPC berekening zal daar wel onder vallen dan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Speelt dit in Nederland?
Wat is het probleem? Bijvoorbeeld: Woning niet warm te krijgen, duurt lang etc.
Hebben de buren in een vergelijkbare woning hetzelfde probleem?
EPC berekening is in te zien bij de gemeente, behoort tot de vergunningsstukken.
 

Kareltje11

  • #9
Ja in Nederland en als ik schrijf dat de waarden in het bestek niet gehaald worden dan lijkt het me duidelijk dat de temperaturen die daar in staan niet behaald worden, dus een deel van de woning is niet warm te krijgen ( bovenverdieping ) en de rest duur meer dan een halve dag.

Los van of dit bij andere gelijkwaardige huizen van buren ook gebeurd kan het wel zo zijn dat er aan mijn huis bijkomstige bouwtechnische gebreken zijn, waar ik vrij zeker van ben.

Maar als het wat uitmaakt om u daar mee van dienst te zijn, ja het vindt ook plaats bij andere buren. Maar niet bij allemaal of ze zijn er nog niet achter dat het zo is, de huizen zijn in de winter opgeleverd, en nog niet elke bewoner woonde er al in de wintermaanden.

Dank u voor de tip van EPC berekening, dat zal ik eens navragen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Waar maakt u zich druk om, bel de verhuurder en laat hem het in orde maken.
U mag toch niets aan de installatie veranderen, zelfs niet aan komen.
 

Kareltje11

  • #11
Beste

Voordat u wat vindt, zou u ook kunnen vragen of ik al contact met de verhuurder heb opgenomen, maar om u te woord te staan, dat heb ik al in januari. Wie zegt er dat ik ergens aan kom of veranderen zal, dat ben ik niet geweest en zal ik ook niet doen !

De verhuurder houd zich in dienmate niet aan de afspraken dat ik het reeds gemeld heb bij de Huurcommissie ! Want het speelt al 5 maanden en hier staat een wettelijke termijn voor van 6 weken. Deze problematiek valt onder het Gebrekenboek_versie_5_oktober_2016__v1_2_.pdf

Om het voor u nog duidelijker te maken en dat is de reden van mijn eerste vraag, het gebrekenboek beschrijft mijn situatie ( dat is al vastgesteld ) op bladzijde 14 onder CATEGORIE C. 2 : een verwarmingsinstallatie die onvoldoende warmteafgifte in een of meer verwarmde vertrekken van de woonruimte levert zodat adequate verwarming voor het gebruik waartoe dat vertrek of die vertrekken bestemd is of zijn, niet mogelijk is. Waarbij het uitgangspunt is de feitelijk gehuurde situatie of de bij ingang van de verhuring bedoelde bestemming van de diverse ruimten. In elk geval behoort de temperatuur te worden gehaald die is berekend ten tijde van de aanleg van de installatie.

Echter is er een regel die op bladzijde 6 van het gebrekenboek staat die stelt : In veel gevallen beschikt de organisatie van de Huurcommissie over voldoende technische kennis om de aanwezigheid van een gesteld gebrek of gestelde tekortkoming te onderkennen. In enkele gevallen ligt dat evenwel erg moeilijk. Zie met name de onderdelen B4, C2, C3, C7, CQa en CQd. Ze zijn met een * expliciet in het aandachtsveld geplaatst. De daarin genoemde omstandigheden zijn niet zonder meer op eenvoudige wijze te constateren. Vaak is daarvoor specialistische kennis en/of apparatuur vereist waarover binnen de organisatie niet wordt beschikt. Ten minste in die gevallen zal het adagium wie stelt, moet bewijzen hebben te gelden.

Dat is wat ik wil doen, moet doen. Daar maak ik me druk om.

Dus graag onderbouwende woorden op dit forum en geen aannames.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Jammer dat u zich stoort aan mijn reactie, ik blijf daar volledig achter staan.
Het is bedoeld om u te helpen, frustraties over het gedrag van de verhuurder zijn geen redenen zo te reageren.
Als huurder hebt u mogelijkheden de verhuurder te dwingen de zaak in orde te maken, een andere optie is er niet als de verhuurder geen klant op wil.
U kunt/mag zelf niets veranderen aan de installatie dus u bent afhankelijk van de verhuurder.

Kijk hier eens naar de mogelijkheden, ook een rechtswinkel en jurofoon kunnen u behulpzaam zijn.
 

Kareltje11

  • #13
Beste

Uw reactie is volledig uit de lucht gegrepen en bovendien weet u niet waar u over praat, een huurder mag wel degelijk wat laten veranderen als de verhuurder zich niet aan de afspraken houdt, echter ben ik dat niet van plan. Ik citeer :

Zelf onderhoud uitvoeren op kosten verhuurder
Wilt u het onderhoud of de reparaties zelf (laten) uitvoeren? Dat kan op 2 manieren:

U kunt zich door de rechter laten machtigen om het onderhoud op kosten van de verhuurder uit te (laten) voeren. U kunt het onderhoud of de reparaties zelf (laten) uitvoeren op kosten van de verhuurder. Dus zonder rechterlijke machtiging. U vraagt dan de kosten terug bij uw verhuurder of verrekent deze met de huurprijs. De kosten moeten wel redelijk zijn. Anders loopt u het risico dat de verhuurder naar de rechter stapt en u aansprakelijk houdt voor wanprestatie.

Ik hoop dat u deze reactie wel goed leest.

Bron : https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/achterstallig-onderhoud
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Ten minste in die gevallen zal het adagium wie stelt, moet bewijzen hebben te gelden
Ik wens u veel succes met het bewijzen van de gebreken, wat verwacht u daarvan op een klussen forum ?
 

Kareltje11

  • #15
Nou Jan de eerste relatief simpele vraag was of er een rekenprogramma was dat me kon helpen om de capaciteit te berekenen van mijn Radiatoren / Vloerverwarming, als de radiator niet voldoende had geweest had ik die op kosten van de de verhuurder kunnen laten veranderen, daarna werd ik gewezen op een warmteverliesberekening wat ( net iets ) verder gaat dan mijn vraag en dat is een hele klus om dat uit te zoeken, daar borduurde ik op voort. Misschien moeten we gewoon terug gaan naar die initiële vraag, want bouwtechnische informatie om een warmteverliesberekening te maken heb ik ( nog ) niet tot mijn beschikking. Misschien komt het er wel op neer dat ik de hele boel er uit sloop als het niet klopt. Dan wordt het een nog grotere klus waar ik wel wat advies kan gebruiken.

En over uw Quote, geloof me, dat komt helemaal in orde.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Het lijkt me dat de verhuurder niet blij is met uw opstelling, tot nu toe heb ik nog steekhoudend argument gelezen waarom op kosten van de verhuurder de installatie veranderd moet worden, ik vrees voor u dat een rechter dat ook vindt.
Het kan best dat de installatie alleen maar beter ingeregeld moet worden om goed te functioneren, ik kan me niet voorstellen dat een (serie) nieuwbouw woningen zo slecht afgeleverd zijn.

U zou een installateur kunnen vragen om een (her)berekening maar ik vrees dat die daar geen belang bij hebben
 

Bernhard

  • #17
Voor een advies inzake de capaciteit van de huidige CV-installatie zijn aanvullende gegevens nodig.
Begane grond vloerverwarming?
Verdieping radiatoren?
Stookgedrag, ingestelde kamertemperatuur overdag en in de nacht? Aantal uren hoge temp en idem bij lage temp.
Een CV-installatie die onvoldoende capaciteit heeft komt bijna niet voor. Bij een te kleine installatie wordt dat automatisch, door de CV-ketel, gecompenseerd. De ketel zal dan vanzelf naar een hogere temperatuur stoken.
De oorzaak van een niet juist werkende CV-installatie kan zijn:
- het niet inregelen van de radiatoren/vloerverwarming
- een te lage instelling van de ketelthermostaat
- een te grote periode van stoken op de "nachttemperatuur".
Het maken van een warmteverlies berekening is niet moeilijk.
De benodigde parameters per kamer zijn:
- aantal m2 van elke constructie, buitenmuur, ramen, deuren, vloer, binnenmuur en plafond
- het temperatuurverschil buitenmuur bv 30-32 grd
binnenmuur van woonkamer naar gang of slaapkamer 4grd
- vloer naar kruipruimte 12-15grd
- plafond ca 4 grd
- dak slaapkamers 28grd
Bij elk van de verschillende bouwkundige onderdelen moet dan nog de zgn U-waarde worden bepaald.
U-waarde
spouwmuur geisoleerd 0,4w-0,8/m2.grd afhankelijk van de isolatie dikte
isoglas 1,2w/m2.grd
vloer 0,8w/m2.grd
binnenmuur 2,2w/m2.grd
plafond 2w/m2.grd
dak 0,6-1w/m2.grd
Vb buitenmuur 10m2 temp verschil 32 grd en U= 0,8w/m2.grd
Buitenmuur 10x32X.8=256w/h en dit voor alle delen van kamer.
Hierbij komt nog een toeslag voor de ligging, op een dijk of in een bos en voor de nachtverlaging/opstook. Ligging op dijk +5% in bos nul en vooropstoken bij een nachtverlaging van ca 8u +7%.
Dus toeslag kan zijn van 7-12%.
Nog te berekenen het warmteverlies van de ventlatielucht.
Gevel 10m2 x ~30watt=300watt/h.
Bij vloerverwarming vervalt het warmteverlies van de vloer, de temperatuur van de vloer is dan hoger dan de kamertemperatuur.
bernhard
 

Kareltje11

  • #18
Daar gaat u weer Meneer Jan : Het is jammer dat u zo reageert terwijl u zo ontzettend weinig over deze zaak en over de de gebreken weet en wat de huurcommissie en het Juridisch loket en mijn rechtsbijstand verzekeraar er van vinden en compleet het tegenovergestelde menen ten opzichte van uw onwetendheid. U meent wat te moeten vinden van zaken waar ik u nog niet eens voor 1 % over heb geinformeerd en dat ook niet zal doen.

Wat ik wel vind is dat u zich beter niet kan bemoeien met zaken waar u geen snars ( inhoudelijk van weet ) ! Of dacht u nu werkelijk dat ik dat nu allemaal hier uit de doeken zou gaan doen en gaan uitleggen aan u met uw beperkte inzicht. Als u eens wat minder insinueert en wat meer op de inhoud inging dan komen we misschien ergens.

En dat mijn verhuurder er niet blij mee is, dat geef ik u op een briefje.

Neem het bericht van Bernhard hier boven daar kan ik weer wat mee.
Ga zo door Jan.
 

Bernhard

  • #19
De oplossing is niet gelijk krijgen. De oplossing is dat de CV het goed gaat doen. bernhard
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #20
Lekker persoontje zeg, om dit soort berichten te posten.
Ik zou dit topic gewoon gesloten hebben, met dit soort arrogante antwoorden van de ts.
Maar de ts heeft 1 geluk, hij hoeft de komende maanden de verwarming niet aan te zetten.
Hopelijk gaat hij nu niet klagen, dat de isolatie niet goed is, omdat het te warm is in de woning.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu