Verzakking woning

Oirschot

  • #1
Volgende week komt een onafhankelijke, ingehuurd via Vereniging Eigen Huis, kijken naar mijn tientallen scheuren in binnen en buitenmuur. Ik vermoed dat de fundering of constructiefout de oorzaak zal zijn van al die narigheden. Nu is het al zover als ik duw tegen de badkamermuur of zoldermuur ik geluid hoor van de desbetreffende muur en beneden in de keuken een nog harder geluid hoor als er boven geduwd wordt tegen een muur. Ik wil eindelijk eens normaal slapen na al die ellende van de afgelopen tijd.

Wat kun je precies tegen verzakking van je woning doen? Welke oplossingsmogelijkheden zijn er precies. Op internet kom ik vooral bedrijven tegen die een soort schuim de grond inspuiten en dan zou het probleem opgelost zijn? Kan iemand mij raad geven.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Dat is zo op afstand moeilijk te beoordelen.
Wacht even de deskundige af zou ik zeggen.
 

Millew

  • #3
Daar zal de bouwkundige van VEH ook in moeten kunnen adviseren.
Welke methode kan worden toegepast hangt af de preciese oorzaak van de scheuren, welke fundering is toegepast en hoe die is uitgevoerd.
Ook plaatselijke omstandigheden zoals grondslag spelen een rol in de juiste aanpak van een eventueel funderingsherstel.

Als uit de inspectie blijkt dat er iets aan de fundering moet worden gedaan, ga dan niet in zee met een bedrijf dat maar één methode kent en toepast, maar bij een all-round bedrijf, welke meerdere oplossingen kan aanbieden en daar ook de voor- en nadelen van kent. De kans dat voor jouw probleem dan de goede methode wordt gekozen is dan veel groter.

Probeer vooraf zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de bouw van woning. Bestek- en bouwtekeningen en foto's van tijdens de bouw kunnen helpen om zaken te ontdekken die tijdens een inspectie niet zichtbaar zijn.
Scheuren in muren kunnen ook andere oorzaken hebben dan funderingsproblemen.

Om nu al vooruit te lopen op de uitslag van de inspectie is wat voorbarig, maar ik begrijp dat je je zorgen maakt en je al bezig houdt met allerlei scenario's.
 

Bloem

  • #4
Ik weet niet of er wellicht palenpest voorkomt in jouw regio? Dit vereist ook een heel eigen aanpak.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je kan in ieder geval je alvast voorbereiden door de bouwtekeningen op te zoeken bij de gemeente. Vraag meteen of er een sondering bekend is (in de buurt).
 

Oirschot

  • #6
Er komen nog steeds scheuren bij. Ik heb 2 deskundigen laten kijken naar de scheuren. 1 huizenarts (gekoppeld aan VEH) en bouwcoach. Beide zeggen dat het thermische scheuren zijn. Ik weet weinig van scheuren af, maar het lijkt mij niet normaal dat er steeds scheuren bij komen in een 30 jaar oude huis. De meeste scheuren (ongeveer 1 mm breed) zitten vooral in hoeken (verticaal) waar muur en plafond/vloer samen komen en boven en onder plafond plinten (horizontaal). Is het zo dat ik me echt geen zorgen hoeft te maken? Wat kun je tegen deze scheuren doen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Is je huis opnieuw gestuct ?
 

Oirschot

  • #8
Nee, juist niet. Het enige wat ik het afgelopen jaar heb gedaan aan het huis is: buitengevel opnieuw laten voegen en nieuwe deuren en kozijnen (aluminium) ingebracht. ik heb het afgelopen jaar wel een aantal lekkages gehad (badkamer en zolder), maar zal dat de oorzaak zijn van de vele scheuren? Scheuren zijn maximaal 1mm breed en lengte varieert. ik zit er juist aan te denken om mijn huis opnieuw te laten stucen, maar dan laten besnijden in hoeken en veel kit om spanning op te vangen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als twee deskundigen ter plekke hetzelfde hebben geoordeeld kunnen wij op afstand natuurlijk geen zinnige bijdrage meer leveren.

Vertrouw op hun oordeel of laat een derde ernaar kijken.

Overigens zeggen termen als huizenarts en bouwcoach me niet zoveel. Als het over funderingen/verzakkingen/scheuren gaat zou ik denken aan een bouwpatholoog of een bedrijf voor funderingsherstel.
 

Oirschot

  • #10
Misschien dat iemand ook last van thermische scheurvorming heeft of heeft gehad en mij een oplossing kon geven om verdere scheurvorming en zettingsgeluid tegen te gaan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Thermische scheuren kan je maar op 1 manier oplossen.
En dat is vooraf scheuren maken ofwel dilatatie voegen.
 

Oirschot

  • #12
Dus eigenlijk is er geen oplossing om scheuren in binnenmuren tegen te gaan :cry:

Erg jammer omdat er steeds meer scheuren bijkomen. Gelukkig, niet van constructieve aard

De vraag natuurlijk is komen de scheuren terug als ik ze laat kitten en muur opnieuw laat stucen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Oirschot schreef:
ik zit er juist aan te denken om mijn huis opnieuw te laten stucen, maar dan laten besnijden in hoeken en veel kit om spanning op te vangen
Je geeft zelf al de oplossing om het merendeel van de scheuren te voorkomen. Voor de rest gaat het er vooral om dat verschillende materialen verschillend werken, dus dat moet gedilateerd worden of goed met gaas beplakt. Stucwerk in een woning hoort dan gewoon zonder scheuren te blijven. Ook het schilderwerk trouwens insnijden, anders scheurt dat op de kitnaad.

Een betrouwbare methode om erachter te komen of je woning (ongelijkmatig) zakt is hoogtebouten te plaatsen en deze af en toe in te laten meten (t.o.v. een vast punt).
 

Oirschot

  • #14
Zijn nu al een tijdje verder. Scheurvorming neemt nog steeds toe. Het zijn geen scheuren van centimeters breed, maar het zit me niet lekker. Ik heb ondertussen al verschillende specilaisten (bouwdeskundigen) over de vloer gehad en ze zeggen ongeveer allemaal hetzelfde: werking materialen en temperatuursverschillen. Het zit me gewoon niet lekker dart er steeds door heel mijn huis scheuren bijkomen. Het rare vind ik dat ik tot december 2010 nergens geen last van had in mijn huis daarna zijn de problemen begonnen (zie ook topic over lekkage e.d.). Ik heb ook niets speciaals gedaan met mijn huis zoals verbouwingen, nieuw stucwerk e.d. Waar alle specialisten geen antwoord op kunnen geven is hoe kan het dat een huis van 33 jaar oud nu ineens zoveel scheurvorming vertoond.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Geen specialist maar cement heeft ook zijn levensduur. Geen idee hoelang die is. De verhouding van de metselspecie is van invloed op de levensduur van de specie en cement is het duurste bestandsdeel.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Plaats eens een paar foto's ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Is er in de buurt geheid, bronbemaling toegepast, kanalen of sloten gegraven, de grondwaterstand veranderd, zwaar vrachtverkeer toegenomen ?
 

Oirschot

  • #18
Nee, ik heb ook aan de buren gevraagd of zij last hebben maar beide buren hadden geen last van scheurvorming.Ik woon in een rijtjeswoning waarbij mijn huis naar achteren verspringt waardoor mijn huis aan de zuidkant halfvrij ligt van mijn ene buur en helemaal vastligt aan de andere buurIk ga van hun antwoord uit dat dat klopt. Het maakt er allemaal niet duidelijker op. Voor mijn gevoel heb ik er al alles aangedaan. 4x waterleidingen laten afpersen, camerainspectie riolering, 3x bouwdeskundige bedrijven laten kijken en 1x verzekering die schade-expert had meegenomen en die komen tot dezelfde conclusie: werking materialen en thermische scheuren. Het rare is dat mijn huis 33 jaar oud is en ongeveer 1 jaar scheurvorming plaatsvindt. Gedurende de jaren heb ik in mijn huis alle houten kozijnen,ramen en deuren vervangen door aluminium. Buitengevel opnieuw laten voegen, voegwerk buitengevel erg slecht was verzand. Ook voegwerk op zolder vertoond verzanding (binnenhuis) dat is niet opnieuw gevoed omdat daar waterleiding en cv-ketel tegenaan hangen.. De meeste scheurvorming zit op aansluitingen bij muren onderling en daar waar muren en plafond samenkomen. Stucwerk is niet ingesneden. Tevens zijn er scheurtjes (max 1mm breed) op rare plekken zoals halverwege een muur (horizontaal), bij plafond naar beneden (verticaal) of in de hal waar je blokvorming ziet door stucwerk heen. Ik heb aan alle deskundigen gevraagd of er sprake zou kunnen zijn van verzakking, is toch het eerste waar ik aan zat te denken, maar allen zeggen dat dat niet het geval kan zijn omdat dat voor andere scheurvorming zou leiden. Ik ben natuurlijk een leek; ik weet niet hoe je aan een scheur kunt zien of het een thermische scheur of scheur door werking van materialen of een scheur door verzakking. Ik heb ook nog aan dakcontructie gedacht omdat ik vanuit het dak af en toe gekraak hoor van dakplaten. Bij het begin dacht ik aan waterleiding omdat watermeter doorliep als ik warm water had verbruikt (3 dl), maar ik heb 4x leiding laten inspecteren (door 3 verschillende bedrijven), maar daar kwam niets uit. Ik heb wel anderhalf jaar geleden verschillende lekkages gehad in huis (op zolder en badkamer), ik weet niet of alles met elkaar samenhangt. De specialisten wisten ook te vertellen dat het normaal is dat je huis leeft en dat er scheurvorming op kan treden? Beton plafond, gasbetonblokken, gipsplaten, parketvloer beneden die kraakt, laminaatvloer slaapkamers, Ik vind het alleen erg raar dat er steeds scheurvorming optreedt in een huis waar geen scheurvorming was. Waar ik geen antwoord op krijg is hoe kan het nu ontstaan en wat tegen te doen. Ik heb nu zo veel mogelijk de scheuren gekit (ongeveer 1 maand geleden). De meeste scheuren zijn vrij stabiel, maar een paar scheuren lopen ietsjes door.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Wacht eerst de mening van de specialist af, er is weinig meer over te zeggen op afstand.
 

Millew

  • #20
Welke specialist? Er zijn er al drie geweest.

@Oirschot:
Het is misschien reclame, maar hier kan je lezen, waarom een expert kan zien of het scheuren zijn t.g.v. verzakkingen of andere oorzaken heeft.
Er zijn meer van dit soort specialistische bedrijven en zien waarschijnlijk meer dan een algemeen bouwkundige.

De verklaring waarom het 33 jaar goed gaat en nu plotseling wel gaat scheuren kan z'n oorzaak hebben in de tijdelijk veranderde vochthuishouding door de lekkages. Er kan al 33 jaar lang spanning in de muren hebben gezeten door droogkrimp, maar net niet genoeg om scheuren te veroorzaken.
Door de veranderde situatie wordt die spanning net wel overschreden met scheuren als gevolg. Dat is nou eenmaal een eigenschap van steenachtige materialen. Hout en staal rekken eerst een tijdje mee bij te hoge spanning, steen en beton rekt nauwelijks en is plotsklaps gescheurd.

Waarschijnlijk zijn de muren van kalkzandsteen, dat is wat gevoeliger voor vocht.

Als muren eenmaal gescheurd zijn, dan kan je daar cosmetisch wel wat aan doen, maar als er beweging in blijft zitten, dan kunnen de scheuren weer terugkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu