Verwarming uitbreiden, nieuwe ketel op nieuwe plek, etc

HugoW

  • #1
Hoi,

wij hebben net een huis gekocht dat half gerenoveerd is. De benedenverdieping is schitterend, de eerste verdieping redelijk en de zolder niet afgebouwd. Ik ga dat grotendeels zelf afmaken en ik wil de CV aanpassen. Dit is het plan:





De leidingen in de begane grond vloer zitten in het beton, kan ik niet bij. Beneden zitten ook twee van de drie leidingen naar boven achter voorzetwanden, zoals getekend. Heel netjes, wil ik afblijven. Ik wil de ketel graag naar de voorzolder want daar kan het zonneboilervat bij en hij zit daar vlak boven de badkamer (in 2D die je dat niet, maar in het echt wel). Da's handig voor het warme water. Ik heb twee vragen

De eerste is vrij algemeen. Zie ik iets over het hoofd? Volgens mij is dit gewoon mogelijk (de gasleiding wordt door een professional naar boven gebracht, tezamen met wat electragroepen voor wasmachine, droger, zonnepanelen, etc).

De tweede is, hoe regel je het systeem opnieuw in? Ik wil alle radiatoren behalve die in de woonkamer van thermostaatknoppen voorzien. Ik denk dat ik dan alle regelventielen aan de uitgang van de radiatoren (hoe heten die dingen?) vol open kan zetten, de thermostaatknop gaat dicht als het warm genoeg is. Alleen de uitgang van de woonkamer radiator moet ik knijpen, zodat de ketel niet stopt met stoken voordat alle ruimtes warm zijn. Als de woonkamer op temperatuur is voordat de rest warm is, wordt de rest nooit warm. Is dat logisch, hoe regel je zoiets netjes in?

Dank,

Hugo

(legenda tekening:
Lichtblauw is radiator
Groen is de thermostaataansluiting
Paars is 22mm buis
Rood is 15mm buis
Donkerblauw is de ketel
Zwart is huis)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Neem dubbel instelbare thermostatische kranen.
Haal de koppen eraf. Zet de voorinstelling op 50%
Zet ketel op standje sauna.
Meet na een half uur de aanvoer en retour per radiator.
Bereken van elke radiator het verschil.
Radiatoren met een groot verschil zet je de voorinstelling higer,met een klein verschil lager.
Half uurtje wachten en weer de ronde herhalen. Zodra de waarden van alle radiatoren ongeveer gelijk zijn mogen de thermostaatknoppen erop en is het systeem in balans.

Als nu de radiatoren goed berekend zijn komt alles netjes op temperatuur.
 

HugoW

  • #3
Kijk, dat is nog eens duidelijk, dank je wel. Daar houd ik van.

Nog een andere vraag die ineens op komt; ik kan de ketel op de nieuwe positie ook aan de radiator van slaapkamer 3 koppelen. Dan creëer ik een ringleiding. Maar iets in mij zegt dat dat niet handig is. Of wel? Ik kan in ieder geval het stuk 15mm leiding tussen slaapkamer 3 en de eetkamer/keuken niet vergroten.

Dank,

Hugo
 

Marcn88

  • #4
De leidingen in sl kamer 3 niet koppelen
 

Bert pit

  • #5
Vergeet niet om ergens in het systeem een bypass (avdo) te plaatsen. Dat is essentieel als je overal thermostaatknoppen hebt.

En overweeg zone regeling als je toch bezig bent.
 

HugoW

  • #6
Die zoneregeling is erg interessant, dank. Dan heb ik neem ik aan ook geen AVDO nodig. Ik vraag me alleen af hoelang zo'n knop-met-besturing het uithoudt in de vochtige badkamer. Dat ga ik maar eens aan de leverancier vragen.

Hugo
 

Marcn88

  • #7
Als je zoneregeling toepast heb je cker een avdo/bypass nodig, ivm de mogelijkheid voor een beperkte flow over de installatie bijv bij 1 radiator die warmte vraagt
 

HugoW

  • #8
Maar als die ene radiator vol open staat, dan is er toch niks aan de hand?? Zover ik de systemen begrijp doseren die niet met de hoeveelheid, alleen door met modulerend signaal de ketel harder of zachter te laten stoken. Overigens denk ik eraan om de badkamer radiator geen knop te geven maar gewoon altijd open te hebben staan, dan is het probleem ook opgelost, maar ik wil het graag begrijpen.

Dank,

Hugo
 

Marcn88

  • #9
Een cv ketel heeft wel een minimaal vermogen wat hij afgeeft, hierbij hoort een bepaalde flow meestal uitgedrukt in ltr/uur wat over de wisselaar dient te stromen en dus ook over de installatie, wat u aangeeft van 1 radiator altijd vol los is een optie met het nadeel dat dit voor het inregelen van een systeem erg slecht is ivm veel te veel flow over die radiator
tevens kan het geluidshinder met zich meebrengen en een temperatuur die "niet" te regelen is en het gevaar dat iemand m toch dichtdraait.
om dit te voorkomen plaats je een bypass in het systeem waardoor de minimale flow altijd gewaarborgd blijft en de installatie dus ook goed ingeregeld kan worden
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu