Verwarming aanleggen in een oud huis

Capriolo

  • #1
Hallo,

Ik heb een oude boerderij gekocht in Oostenrijk, deze boerderij is 30 jaar oud en bijna geheel gemaakt uit beton.
Leidingen voor een centrale verwarming zijn voorzien , maar nooit aangesloten of gebruikt. Er is ook geen verwarming in dit huis (brrr, dat gaat koud worden deze winter... :?

Volgend jaar wil ik een verwarming laten plaatsen. Waarschijnlijk gaat het een ketel worden op "pellets" of eventueel houtblokken, maar wel geheel automatisch.

De leidingen zijn van metaal en geheel gegoten in het beton , op de buizen zie ik hier en daar een oppervlakige roestvlek, maar buiten dat zien de buizen er nog goed uit. Hieronder een foto.



De vraag is: kunnen deze buiten nog gebruikt worden voor een nieuwe, moderne verwarming? Kan het kwaad dat deze buizen nog nooit zijn gebruikt.

Hoe kan er getest worden of de buizen nog intact zijn.
Stel, de buizen worden gebruikt, er blijkt na een paar jaar een lek te zijn , wat zijn de gevolgen, en wat zullen hiervoor de oplossingen zijn.

Vriendelijk bedankt voor de antwoorden.

Cor

PS. Zie voor het huis zelf ook dit topic.
 

Capriolo

  • #2
En het houd niet op...... nog een vraag.

De boerderij die ik en m'n vrouw hebben gekocht heeft geen verwarming.... ja ja, ik hoor het jullie al denken.... brrrdat is koud en inderdaad, met de temperatuur die niet meer boven de -5 graden komt is het behoorlijk frisjes, maar hier en daar een electrische kachel maakt het toch al iets behagelijker.

Maar nu het volgende. Het huis is nu 31 jaar oud en merendeel vervaardigd uit beton en gasbetonblokken (als ik het goed heb) Er zijn leidingen aangebracht in de vloeren en plafonds voor verwarming, maar die zijn dus nog nooit gebruikt. En ik weet natuurlijk ook niet of deze buizen nog in goede staat zijn.

Is er een manier om te testen of deze buizen nog goed zijn, want als ik centrale verwarming gaat aanleggen en volgend jaar later is er ineens een buis in de muur gesprongen.... dan ga ik niet blij zijn.
Ik ga er natuurlijk een expert bij halen, maar ik heb momenteel erg weinig vertrouwen in mensen die iets voor mij doen. Er is al teveel misgegaan. Dus wat denken jullie?

Bedankt,

Cor
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Afpersen en doorspoelen.
Ze lijken mij wel bruikbaar alhoewel ik niet weet of de koppelingen wel dicht zijn, maar daarom afpersen.
 

Capriolo

  • #4
Oei... ik zie dat ik in een grijs verleden bovenstaande vraag al eens had gesteld......
:oops:

De reden dat ik hem opnieuw stelde is dat het nu wel erg koud word en er momenteel heel veel dingen tegenzitten in het huis en daarnaast nog eens kou lijden... nee dank je wel. Kortom ik wil in de komende weken rap een CV laten aanleggen met een pelletkachel/ketel.

Ik ga natuurlijk aan een goed bedrijf vragen wat zij denken van die leidingen, maar zoals gezegd in een bovenstaand bericht, ik heb momenteel niet al teveel vertouwen in de mensen hier, er gaan teveel dingen mis. :(

@ Headhunter: Doorspoelen snap ik, maar wat is afpersen?

Stel nu, de aannemer keurt die buizen goed en over een jaartje springt er zo'n buis, Ik neem aan dat we dan direkt een hele natte plek ergens gaan vinden, zodat we dan de boel kunnen uitschakelen en andere leidingen kunnen plaatsen. Of is het zo dat als er een buis scheurt, dat er pas maanden later ergens een plekje water kom, en al het onheil al is geschied...

Cor
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Afpersen: je sluit beide zijden af met doppen vervolgens pomp je de leiding op druk met lucht en je kijkt of de druk daalt.
Je mag een beetje daling hebben hoeveel weet ik niet exact.

Lekkage het kan zijn dat je direct nattigheid hebt maar het kan ook een tijdje duren voordat je iets ziet of merkt en soms merk je alleen een daling in druk ook kan het meters van het lek zichtbaar worden.

Maar daar weten vast de cv specialisten meer over te vertellen.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #6
Namens Capriolo:
Eindelijk na veel koude nachten (het komt nu al niet meer boven de -10graden uit) is de verwarming zo goed als klaar.

Buizen zijn getest d.m.v. perslucht, en blijken ok te zijn. E was wel een probleem dat de vorige eigenaar een aantal buizen had afgeslepen en daarover heen tapijt en zeil had geplakt.

Gelukkig kwamen we daarachter toen er op 1 plaats een grote bubbel op de vloer kwam ... gelijk maar met en metaal detector alle randen nagekeken , en er bleken meer van die verborgen verwarmingsbuizen onder de grond te zijn.

Maar inmiddels alles dicht, pelletruimte heb ik ook afgemaakt , morgen komen de pellets, en de man van de fabrikant om het geheel uit te leggen...

Eindelijk wat warmte in huis.....
 

Capriolo

  • #7
Ja... had ik gedacht dus :x

Vandaag alles aangezet met de installateur, en alles schijnt te werken.... behalve dat 1 radiator geheel koud blijf, en twee andere radiatoren beetje lauw worden ( heb al ontlucht, maar helpt niet). De andere gaan gelukkig wel... maar toch, het mag weer eens niet allemaal in 1 keer 100 % okee gaan de 1e keer.

Meteen een vraagje (morgen kom de installateur langs om te kijken naar die radiatoren, maar ga het ook nog eens hier vragen) , Wat is een goede temp voor het water? , momenteel staat deze op 80 graden, en kan deze verhogen tot 90 graden. Ben een beetje bang dat (het is nu -10 buiten) dat niet het hele huis lekker warm gaat worden met deze 25 kW kachel.

Groeten,

Cor
 

Chathanky

  • #8
Dat hang er van af hoe de installateur de radiatoren berekend heeft, zijn ze van voldoende capaciteit, kan de temperatuur best lager dan 90 graden.
 

Capriolo

  • #9
Hmm, voor zover ik weet is er helemaal niets berekend, maar heeft hij juist (netzoals alle andere instalateurs die zijn komen kijken) de maat tussen de bestaande buizen genomen en daarvoor radiatoren besteld. Op sommige plaatsen vind ik de radiatoren zelfs wel heel erg klein.

Zou ik voor alle zekerheid zelf kunnen gaan bereken ? Zo ja, hoe moet ik dat doen ?

Bedankt,

Cor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Globaal:
70 watt vermogen per m³ voor ongeïsoleerd huis,
60 watt vermogen voor redelijk geïsoleerd huis,
50 watt vermogen voor perfect geïsoleerd huis.

Lig je op een onbeschermde windkant dan 10 % vermogen per m³ meer nemen.
Op sites van leveranciers van radiatoren zijn meestal de vermogens en de afmetingen van de radiatoren te vinden, kijk wel goed naar de verschillende types.
 

Capriolo

  • #11
Hallo Jan,

Ik ga eens rekenen van de week. Specialisten (ja... :-/ ) Zijn vandaag langsgeweest om de laatste radiator te installeren en hebben ff gekeken.

Hun antwoord:
  • Bleek nog redelijk wat lucht in de buizen te zitten... moet ik ff een paar dagen ontluchten.
  • Huis is zo koud en ongeïsoleerd inclusief de buizen en het beton dat eromheen zit, het zal een paar dagen duren voordat het beton rond de buizen een aanvaardbare temp hebben...
Dus ik zal nog een beetje afwachten.

Groeten,

Cor
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #12
Klusidee Ralf schreef:
Namens Capriolo:
Maar inmiddels alles dicht, pelletruimte heb ik ook afgemaakt , morgen komen de pellets, en de man van de fabrikant om het geheel uit te leggen...

Eindelijk wat warmte in huis.....
Succes met je boerderij en veel warme dagen en nachten. Hou er de moed in.Alle werken en bezigheden verlopen met de nodige problemen.Maar zou je eens wat meer willen vertellen. Wat zijn pellets? Hoe werkt zo'n pelletkachel? Jij weet dat nu als ervaringsdeskundige.
 

Capriolo

  • #13
Hallo Evarist,

Ja, moed erin houden..... pfffff, weinig keus..

Radiatoren zijn al veel beter qua warmte... er zit wel veel lucht in de pijpen denk ik, want ik heb vandaag 2 keer alle radiatoren ontlucht, en elke keer zat er toch weer een beetje lucht in... nu zijn ze al veel warmer.

Wat betreft pelletskachel, dat is vrij ideaal.
Pellets zijn kleine geperste zaagsel brokken van een 6 mm diameter en een 30 mm lang.
Deze pellets liggen in een ruimte waarin ze worden opgezogen naar de kachel. KAchel is volautomatisch, en de verbranding ook. Alleen om de 3 maanden de as-bak leegmaken.
Groot voordeel is dat de CO2 uitstoot gelijk is wat de bomen in zich opnemen in hun leven, zou dus beter moeten zijn tegen het broeikas effect. Qua prijs ligt het momenteel ongeveer hetzelfde als olie, maar olie gaat in de toekomst natuurlijk veel duurder worden.

groeten,

Cor
 

Capriolo

  • #14
Vele malen beter ... de radiatoren zijn nu lekker heet en huisje is warm :lol:

Ik moet er wel bijna elke dag nog een hoop lucht halen .... maar ik ben tevreden..
 

Gerrit

  • #15
Prachtig toch....Veel woonplezier daar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu