Vervangen van leien op dak

Epantekoek

  • #1
Goedendag,


Wij hebben een leien dak. Zeker aan de zuidkant vallen er meerdere malen per jaar leien vanaf. Helaas wordt het hier steeds lastiger om een couvreur of multi-service te vinden die wil uitrukken om leien te vervangen. Als ze al willen komen zit je weken te wachten en ondertussen komt het water naar binnen.

Dus moet ik er waarschijnlijk aan geloven om zelf het dak op te gaan. Helaas ben ik geen held op grote hoogtes, dus ik wil me gedegen voorbereiden met goed materiaal.

Ik denk dus aan een ladder tegen de 6 meter hoge gevel, en dan met de dakladder op je nek die ladder op, dakladder op het dak uitschuiven tot over de nok en dan van de ene op de andere ladder klimmen.

Heeft er iemand ervaringstips vwb goed materiaal? Goede lichtgewicht dakladders, wellicht andere oplossingen?

En uiteraard gezekerd met een tuigje. Als de dakladder aan de nok hangt kan je je daaraan zekeren, Maar hoe zeker je jezelf als je met een ladder op je nek naar 6 meter hoog klimt?

Voor alle duidelijkheid: het plaatsen van een dampdoorlatend folie tussen leien en dakbeschot is vanwege de enorme kosten geen optie...

Ik heb de sticky post gelezen over veiligheid op ladders en het dak etc. Dat voorspelt niet veel goeds, maar ik zag ook die die post uit 2005 is, dus wellicht is er in de tussentijd iets veranderd qua beschikbare producten?

Dank!

Eric
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Echte leistenen of is het de gebakken variant?

hoogwerker

of een steiger in combinatie met een goed gezekerde lader op dak.

er bestaan ook pannenliften maar die zijn volgens mij niet om op te klimmen alleen voor materiaal
 

Epantekoek

  • #3
Volgens mij zijn ze niet gebakken. Ze zijn glad en vrij dun zo'n 5mm denk ik.

Het gaat om af en toe 1 lei die er vanaf waait. Daar kan ik toch onmogelijk iedere keer een steiger voor opbouwen en afbreken? Of 4x anderhalf uur rijden om een hoogwerker op te halen en terug te brengen?

Ik woon op hoogte met veel sneeuw, vorst en regelmatig windstoten boven de 150 km/h. (maar, zoals gezegd is alles opnieuw doen financieel absoluut niet haalbaar want zo'n 30 à 40k)

Bestaan er ladders die je permanent op het dak kan laten en die je dan met wieltjes over het dak kan heen en weer schuiven zonder de leien te beschadigen? Dat zou het al wat makkelijker maken, maar ik heb ze op internet niet kunnen vinden hier...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je hebt natuur-en asbestleien. Als het asbest is opzoeken wat een particulier te maken krijgt met het asbest besluit. Zou er brand uitbreken ontstaat er een behoorlijk probleeem.
 

Epantekoek

  • #5
Nee, geen asbest. Zwart natuursteen
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Als er regelmatig leien afwaaien is meestal de bevestiging verroest. Dan is het tijd voor een complete dakrenovatie. Kun je er gelijk folie onder spannen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Leisteen is een steen die gevoelig is voor verwering.
en er breken daarom af en toe stukken af.
ook als het dak nog vrij nieuw is.
(ik heb vrijwel naast een kerk gewoond waar ook een dergelijk dak op zat na een complete vervanging was het een stuk minder maar niet over )

je kan er wel van uitgaan dat deze met leidekkersnagels zijn bevestigd (die roesten niet want koper of messing)

Er bestaan allerlei oplossingen
zoals brede goten waar je makkelijk instapt vanuit een dakraam

ankerpunten op het dak waar je planken op kan leggen of je ladder aan kan ophangen

Ook over het dak rijdende ladders bestaan maar al deze oplossingen vragen eerst ook een investering.

infomeer eens bij een echte leidekker wat de mogelijkheden zijn
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu