Verstopping of beluchting?

Snellehenk

  • #1
Alle tijden lang zijn we aan het rommelen met de keukenafvoer, deze raakt bij ons zeer regelmatig verstopt. Het water blijft staan en loopt dan langzaam weg. Als we de vaatwasser aanzetten en deze gaat wegpompen dan komt het water in de gootsteen omhoog.

We hebben al een aantal dingen geprobeerd verdeeld over een langere tijd;
- Soda
- Zwavelzuur
- Ontstoppingsveer
- Ouderwetse plopper

Nu was laatst door het gebruik van de plopper een rubberen verbinding, (onder de keuken) waar de rioolpijp naar een vanaf gootsteen, smalle pijp naar een iets dikkere pijp gaat, schuin geschoten waardoor er meer lucht bij kon. Al die tijd liep de gootsteen goed door totdat we een keer een emmer water in de gootsteen gooiden en het water onder de keuken eruit kwam. Op dat moment merkten we dat de rubberen verbinding schuin zat.

Naast deze problemen in de keuken hebben we op zolder een wasmachine die regelmatig op een foutmelding gaat. De foutmelding van de wasmachine is dat hij zijn water niet snel genoeg kan afvoeren. Deze afvoer is op zolder zelf aangelegd door een vorige bewoner (zelf of door een bedrijf, dat weet ik niet).

Als we de problemen naast elkaar leggen;
- Keukenafvoer loopt slecht door, maar goed bij extra lucht.
- Wasmachine geeft foutmeldingen over afvoer
- Diverse ontstoppingspogingen geven alleen kort en tijdelijk een oplossing.

Ik vraag me nu af of het geheel geen beluchtingsprobleem is, ik weet ook niet of er in ieder huis een beluchter MOET zitten, en waar...ik heb hem niet kunnen vinden.

Mijn vragen;
- Zit er in ieder huis een beluchter (huis is jaren 90)?
- Zo ja, waar kan ik die vinden?
- Is er gewoon sprake van een verstopping?
- Wie kan ik beter inschakelen, een loodgieter of een bedrijf gespecialiseerd in verstopte riolen?

Vast bedankt voor alle hulp en tips!
 

BeeTeeWee

  • #2
Je moet in ieder geval 2 dingen onderscheiden: ONTluchting en BEluchting van je riolering. ONTluchting doe je bovenaan de verticale (stand-) leiding, onder de dakpannen of via een speciale dakpan. Maar daar hoor ik je helemaal niet over. Ontbreekt die?

BEluchting laat alleen wat lucht in de riolering als er een soort vacuüm ontstaat door wegstromend afvalwater etc. en zo'n beluchtertje kun je dus zonder stankgevaar binnenshuis toepassen, bijvoorbeeld onder de sifon van je gootsteen.

Ik denk dat je beter een loodgieter kunt laten komen. Een ontstoppingsbedrijf zal niets aan je rioleringsstelsel veranderen, terwijl een loodgieter vast wel een eventuele verstopping zal ontdekken.
 

Snellehenk

  • #3
Ik bedoel inderdaad ONTluchting, heeft ieder huis een ontluchter en zo ja, waar kan ik die vinden? Is een ontluchter überhaupt zichtbaar in je huis of zit zo'n ding behoorlijk verstopt?
 

Fiesiekus

  • #4
Da's een pijp die via het dakbeschot naar buiten gaat.

Echter, al met al, krijg ik de indruk dat het om een combinatie van (gedeeltelijke) verstopping en (onvoldoende) ontluchting gaat
 

Millew

  • #5
Ik vermoed dat de oorspronkelijke ontluchter is gebruikt voor de afvoer van de wasmachine. Daarbij is vergeten om de ontluchting te herstellen.
 

Xr8

  • #6
Een goede ontspanningsleiding is even belangrijk dan een goed afschot. Als deze is afgekoppeld en er een wasmachineaansluiting van is gemaakt dan zou je de sifon van de wasmachine eens leeg moeten halen. De dop aan de onderzijde eraf draaien indien aanwezig en dan eens kijken of het riool beter loopt.

Zoja dan is het een ontspanningsprobleem. Je zou tevens een onder de vloer kunnen kijken of een en ander naar behoren is gebeugeld. Dit wordt nogal eens met de Franse slag of niet gedaan. De problemen komen in dit soort gevallen vanzelf.

Succes.
 

Snellehenk

  • #7
Ik heb nu na de sifon in de keuken een beluchter geplaatst, nadat ik deze iets losser draaide begon het water wat tijdens het testen in de gootsteen stond meteen weer goed weg te lopen (je voelt ook lucht zuigen aan de rand van de beluchter).

Ook onder het huis in de kruipruimte heb ik al eens gekeken en de afvoer hangt gewoon helemaal netjes in beugels. Dus dat kan volgens mij niet het probleem veroorzaken.

Zal het probleem dan toch een probleem met lucht te maken kunnen hebben als men de ontuchting verwijderd heeft om een wasmachine aansluiting te maken???
 

Fiesiekus

  • #8
Snellehenk schreef:
Ik heb nu na de sifon in de keuken een beluchter geplaatst, nadat ik deze iets losser draaide begon het water wat tijdens het testen in de gootsteen stond meteen weer goed weg te lopen (je voelt ook lucht zuigen aan de rand van de beluchter).
Dan werkt je beluchter niet.
 

Snellehenk

  • #9
Dat die beluchter niet 100% werkt was mij duidelijk, het losdraaien zou niet nodig moeten zijn.

Aan de andere kant ging door het plaatsen van de beluchter wel ineens het water weer wegstromen (zeg maar 25 keer zo snel als dat de gootsteen het deed)...dus volgens mij is het daarmee toch wel aangetoond dat we een probleem met ont/beluchting hebben en niet zozeer met een verstopping.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Als het water niet weg wil is dat geen probleem met beluchten maar met ontluchten of een verstopping, een verstopping is het niet anders zou het water niet weg willen na losdraaien van de beluchter.
Verwijder de dop onderaan de sifon en kijk eens wat het resultaat dan is, loopt het water nu weg dan een ontluchtingsleiding maken door het dak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu