Verschil ketel en modulerende ketel met normale thermostaat?

Pecla

  • #1
Ik had een gewone cv ketel(Nefit) en heb nu een modulere ketel(Nefit) maar met een normale thermostaat.
Warmt hij nu veel langzamer op omdat de brander langzamer brandt of warmt hij nu net zo snelen op dezelfde manier) op al met mijn oude ketel?
En kan de thermostaat de koudestraling van de muren echt meten of gaat hij ervan uit dat die er sochtends is en compenseert hij daar automatisch elke ochtend voor?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
- Noem eens het type van uw nieuwere ketel
- Een modulerende ketel KAN zachter branden. Met een aan/uit thermostaat merkt hij niet wanneer dat wenselijk is. Er zijn ketels die de eerste paar minuten in de laagste stand branden en alleen als de kamerthermostaat dan nog steeds 'aan' staat, op maximaal vermogen gaan branden. Dit scheelt in temperatuurschommelingen.
Een modulerende ketel kan op een lager maximaal vermogen voor verwarming worden ingesteld. Dit kan handig zijn als u een aan/uit thermostaat wilt blijven gebruiken, klein behuisd bent maar wel een grote ketel wilt voor warmwater.
Volgens mij kan de thermostaat koudestraling niet meten, het is wel gebruikelijk, wenselijk en misschien technisch ook moeilijk te voorkomen dat de temperatuur 's ochtends even iets hoger wordt dan ingesteld. Dit zal bij koud weer dus altijd gebeuren, en treedt minder op als de lente komt en 's ochtends de radiatoren minder heet worden.
Of het opwarmen sneller of langzamer gaat hangt vooral af van verschil in het vermogen (aantal Kw) van de ketel en de radiatoren.
 

Pecla

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie!

Ik heb nu een Nefit Topline Aquapower HRC45 en had een Nefit Turbo 45HR dus beide hetzelfde vermogen.

Ik bedoelde dus of hij langzamer opwarmt omdat hij modulerend is en dus zachter zou branden. Maar leidt uit jouw antwoord af dat dat niet het geval is omdat hij alleen zachter zal branden als hij dat signaal krijgt van de themostaat maar mijn thermostaat kan alleen aan/uit commando geven he?

Tenzij ik dus een ketel heb die niet gelijk in maximale vermogen gaat branden.

Hij geeft idd warmte af in "etappes" maar soms is hij na 1 uur nog niet warmer geworden.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Heeft alles te maken met je instelling van CV vermogen en ingesteld aanvoertemperatuur.
Verder is je nieuwe ketel ook 'slimmer'. Deze zal het temperatuurverschil over de ketel in de gaten houden om de wisselaar te beschermen tegen spanningen in het metaal.
Je oude ketel had deze beveiliging niet.
Als er te weinig waterstroming is, zal je nieuwe ketel dus terugmoduleren, waar je oude ketel wat niet deed.
Wat voor installatie er is aangesloten op de ketel?
 

Pecla

  • #5
Er zijn radiatoren aangesloten op de ketel, of bedoel je dat niet?
En de max.watertemperatuur is geloof ik ingesteld op 85 graden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu