Verrijdbare parasolvoet zelf maken

JaapD

  • #1
Voor onze Ikea zweefparasol wil ik graag een verrijdbare voet hebben. De meegeleverde basis van deze voet is een ijzeren frame waar een beugel op bevestigd zit. Gewicht wat nodig is,is ca 90kg.


Nu wil ik graag zo'n voet, alleen kosten deze tussen de 150 en 200 euro:



Nu zat ik te denken, als ik een schellevis tegel van 100x100x5 (of 8) koop (kosten ca 35 euro) en hier 4 wielen onder boor en vier gaten om de basis van de parasol op te schroeven, ben ik veel voordeliger uit. Zie ik dan iets over het hoofd? Kan ik zo in die tegel boren zonder dat deze breekt? En waar moet ik het eea dan mee vast zetten?

Alvast bedankt voor de tips!

afbeelding aangepast - mod
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Dat zal vrijwel zeker niet goed gaan.
Er komen te grote krachten om de vier schroeven waardoor de kans groot is dat e.e.a los zal komen te zitten of gaan breken.
Alternatief is evt. om onder het bestaande frame wieltjes te gaan monteren leg daar 4 tegels in en lijm/kit ze evt. vast zodat ze blijven zitten als je de steun verplaatst.
 

JaapD

  • #3
Ok, maar wat hebben ze bij die kant en klaar voet dan gedaan zodat deze niet breekt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Draadeinden ingestort?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Of er zit wapening in.
Zelf even een bak maken waar je een tegel in stort met wapening. Eventueel laat je daar vooraf een paar draadeinden aan vast lassen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Met zelf beton storten ga je dat meestal ook niet redden.
Tegels zijn gemaakt van stampbeton en de naam zegt het al dat wordt in een mal gestampt waardoor deze optimaal wordt verdicht en veel harder is.
Dat ga je zelf niet voor elkaar krijgen met alleen storten.
Maar wat je wel kunt doen is een metalen frame onder een tegel maken. Immers door de wieltjes staat hij toch wat hoger en is er voldoende ruimte om er een frame onder te maken. Aan dat frame kun je de voet en wieltjes vast schroeven.
Hierdoor kun je de tegel vrijwel volledig als contragewicht gebruiken zonder dat er flinke krachten op komen te staan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als een beton tegel mogelijk zou zijn waarom zouden ze dan een plaat van natuursteen nemen. Is mooi glad nette struktuur meer ook niet. Als beton in de handel beduidend goedkoper zou zijn is het gauw gedaan met natuursteen.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
14
4
18
2
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu