Verpringend sleutelgat in slot achterdeur?

Jpbosk

  • #1
Hi allen,

Ik heb een probleem. Het slot in mijn achterdeur heeft kuren, soms kan ik de deur niet meer goed van het slot halen. Ik denk dat die stuk is. Nou is een slot vervangen meestal niet zo'n probleem, ware het niet dat hier een heel oud slot in zit (want oud huis en oude deur). Hier een fotoimpressie:



Wat je ziet is dat het sleutelgat aan beide kanten op een andere plek zit. Binnen (de witte kant) zit die op dezelfde hoogte als de deurkruk, echter, buiten (de rode kant) zit die een centimeter richting zijkant van de deur.

Bij alle sloten die ik kan vinden, zitten beide sleutelgaten op dezelfde plek. Als ik dus zo'n slot erin doe, moet ik een nieuw gat in de deur boren en heb ik een gat over. Dat wil ik liever niet.

Hebben jullie enig idee waar ik een soortgelijk slot kan vinden, en hoe zoiets heet?

Alvast bedankt voor de reactie!

JP
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U hebt te maken de doornmaat en de h.oh. afstand, de doornmaat is de afstand tussen voorkant slot en het hart van de kruk.
De h.o.h. afstand is de maat van het hart van de kruk en het hart van de cilinder, beiden te meten als het slot uit de deur is want u hebt nog een gewoon slot.
Iedere fatsoenlijke ijzerhandel kan dat leveren en anders een slotenmaker.
 

Jpbosk

  • #3
Het lastige hier is dus dat de doornmaat aan de voor- en achterkant (of binnen- en buitenkant, maar net hoe je het wilt noemen) verschillend is. Binnen is het (ongeveer) 5 cm en buiten is het (ongeveer) 4 cm. En dat soort (schijnbaar ouderwetse) sloten kan ik dus nergens vinden :(
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Advies: zet er goed cilinderslot in wat inbraakwerend is in combinatie met een goed schild.
Haal het slot eruit een meet de kast op. Zoek bij deze maten een ander slot.
Hetzelfde slot zal je met een vergrootglas moeten zoeken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat slot zal inderdaad vrij oud zijn en niet al te ingewikkeld in elkaar zitten misschien is openmaken en eens goed schoonmaken al voldoende om het weer naar behoren te laten werken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
De doornmaat is de afstand van voorkant slot tot hart cilinder / krukgat. De PC maat is de afstand van hart krukgat tot hart cilinder.

Demonteer het slot uit de deur en koop een nieuw passend slot met nieuw deurbeslag er bij. Aan 1 van de 2 kanten zult u dan een nieuw gat in de deur moeten boren voor de cilinder (net naast het oude gat). Aan 1 kant zal het nieuwe schild het oude gat afdekken.

Overigens adviseer ik u om 3 sterren SKG hang- en sluitwerk te monteren. Hieronder valt alles: van scharnieren tot aan insteekslot en van deurbeslag tot cilinder. Een meerpuntsslot kan ook. De achterdeur is binnen niet al te veel seconden open gebroken. Een dergelijk slotje alleen al nodigt uit om eens te gaan “onderzoeken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu