Verminderen condensafvoer HRketel

Kees Klus

  • #1
Ik woon op de begane grond midden in Amsterdam en heb nog 3 verdiepingen boven mij met andere bewoners. De aan- en afvoer van mijn HR combiketel (gesloten) zit direct op de muur bij de tuin aangesloten.

Nu het weer kouder wordt komt er dus iedere keer als de ketel gebruikt wordt voor cv of heet water een enorme rookwolk (condensafvoer) uit de muur op begane grond.

Ik woon hier pas en de situatie lijkt mij niet volgens officiële normen aangelegd (denk ik). Doordat de balkons van de bovenburen als het ware in een nis zijn ingebouwd en de muur waarop de combiketel hangt daar haaks op staat is de afstand tot raam en balkon weliswaar een paar meter, maar vind de situatie toch niet netjes, zeker als het windstil is en de wolk blijft hangen.

Beste oplossing zou zijn een afvoerpijp (uit het zicht) helemaal naar dak aanleggen (+/- 10 meter omhoog), maar dan moet ik op de een of andere manier langs de gevel klimmen voor bevestiging van de buis. En daar heb ik niet echt veel zin in. Daarom twee vragen:
  1. Bestaat er niet net als bv bij wasdrogers een mogelijkheid om in de buurt van de combiketel iets op de afvoerbuis te monteren om condens op te vangen of substantieel te verminderen.
  2. Ik heb in de buurt van de ketel nog een ingebouwd schoorsteenkanaal over (oudbouw, baksteen, niet helemaal rechtlijnig)). Kan ik daar een (flexibele) afvoerpijp in krijgen (aanvoer lucht kan via oude kanaal direct door muur gehandhaafd blijven) of is dat onbegonnen werk. Ik kan alleen op het dak of helemaal beneden erbij.
Bedankt,
Kees
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien niet persé nodig, maar wel handig als je even het merk en typenummer van je ketel vermeldt?

Geeft meer kans op een direct gericht antwoord.

Andere Klus(idee) Kees
 

Ketelpak

  • #3
Hallo Kees Klus


Je zou het oude kanaal kunnen gebruiken.
Maar dan moet hij wel open zijn, je kan dan een flex rvs pijp doorvoeren van 80 mm, en je hebt een adapter nodig voor de aansluiting slang naar ketel.

succes
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi Kees klus,

Het is toegestaan om op de buitenmuur een afvoer te gebruiken mits aan de voorschriften wordt voldaan.

Het gaat dan over de verdunningsfactor van de verbrandingsgassen daar zijn formules voor.
Het hoeft dus niet expliciet verkeerd te zijn zoals het nu zit.

Als u het toch wilt veranderen kan het zoals Ketelpak al voorstelde.

Er zijn geen apparaten die QA goedgekeurd zijn om condens af te vangen zodat u buiten geen pluim krijgt.

Of u de luchtaanvoerpijp wel op de buiten muur moet aansluiten als de afvoerpijp naar het dak gaat is maar de vraag hoeveel drukverschil er onstaat in de beide vlakken.
Anders kan u het toestel in de ruimte waar het staat opgesteld, misschien beter open laten werken en het gat in de muur als lucht voorziening van die ruimte gebruiken.

Dit is afhankelijk van de installatie voorschriften van de fabrikant.

Vr Gr.
 

Kees Klus

  • #5
Het betreft een Nefit Smartline HR.

Dank voor antwoorden. Het zal dan toch wel neerkomen op flexibele pijp door schoorsteen trekken. En ook nagaan of drukverschil probleem zou kunnen gaan veroorzaken.

Kees
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Hoi Kees klus,

Als de afvoerbuis waardoor het flexibele kanaal moet groot genoeg is, kan de lucht toevoer daar ook voor dienen.

U zal dan op de bestaande schoorsteenpijp een combipijp moeten plaatsen en onderaan het broekstuk om het toestel weer aan te sluiten.

Vr Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu