Verankeren balken aan stalen ligger

WillieDR

  • #1
Dag Allen,

Binnenkort gaan we een deel van een oude boerderij verbouwen. Dit was de voormalige koeienstal. De gehele houten balklaag moet hier vervangen worden.

Daarvoor in de plaats komt een stalen balk (reeds berekend) op 2 kolommen en haaks daarop de houten balken die ook voor de verdiepingsvloer dienen.

Nu worden de houten balken in het H profiel van de stalen ligger gelegd. Aan de muurzijde worden de houten balken verankerd in de muur. Dit dient naar wat ik begrijp voor het opvangen van de spatkrachten uit het dak.
Mijn inziens heeft dit enkel nut indien je de houten balken vervolgens ook verankerd in de stalen ligger. Anders kan de muur alsnog naar buiten komen!

Ik vind hier alleen nergens een (standaard) oplossing voor, behoudens het lassen van lippen aan de stalen balk.
Zijn hier ook specifieke ankers voor?
Aangezien de balken in de ligger vallen en aan de bovenkant gelijk komen te liggen aan de stalen balk is het wellicht een idee de balken onderling te verbinden door middel van een stalen koppelanker / koppelplaat. Is dit een geschikte oplossing?

Bvd voor jullie reacties!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het lassen van lippen is de sterkste en meest stabiele uitvoering. Er is vast wel een constructiebedrijf in de buurt welke even een lasser over heeft voor een uurtje.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Houten balklaag ongveer 10 mm boven de stalen ligger laten uitsteken als je over 2 jaar geen bult in je vloef wilt. Hout krimpt namelijk.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Lassen van lippen is de standaard oplossing.

als je niet wilt lassen kan je ook een hoekje laten zetten aan de strippen en een bout gebruiken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu