Ventilator aansluiten die aan gaat bij vocht gehalte

Johan_H

  • #1
Hallo,

Graag zou ik in de badkamer een ventilator installeren die automatisch aan springt bij een nader in te stellen vochtgehalte.

Er komt het een en ander samen en in de lasdoos (?) die er zit is nog 1 opening vrij . Hier zou eventueel de bedrading van de ventilator door kunnen lijkt mij. Kan ik de bedrading dan rechtsstreeks toevoegen aan de aanwezige lasdoppen waar ook de overige bedrading vandaan komt? Zie foto. Of moet ik 1 van de gele pvc mantels pakken en hier een vertakking maken naar de ventilator en verder de lasdoos laten voor wat het is ?

Ik weet niet zeker welke leding waar naartoe loopt.

Alvast bedankt voor uw reacties.

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Gewoon een extra leiding tot aan die centraaldoos toevoegen is de juiste route. Natuurlijk niet los de bedrading invoeren maar hier ook gewoon een nieuwe PVC leiding voor leggen. Ik zou niet meer gaan prutsen met lasdoppen, maar de lasdoppen verwijderen en alle bedrading opnieuw aansluiten met moderne steeklasklemmen.

Als je één van de leidingen zou willen aftakken, dan moet dat ook met een doos en die doos moet je zoals alle andere bereikbaar houden. Optie 1 lijkt me simpeler.

Schroef nu het plafond toch open ligt ook even een beugel op die leidingen links. Stel dat je daar over x aantal jaar ooit een keer draad doorheen zou willen gaan trekken (bijvoorbeeld voor het oplossen van een storing) dan is het behoorlijk vervelend als die leiding boven het afgewerkte plafond uit de spruit van de doos zou schieten. :roll:
 

Blomm

  • #3
Als die loze leiding uitkomt bij de ventilator kan je daar gewoon bruin en blauw voor pakken.
Maar misschien ook slim om op de plek van de doos een lamp te maken zodat je altijd bij de doos kan ,moet je wel weer een schakeldraad toevoegen.

Gr m
 

Johan_H

  • #4
XanderH,

Bedankt.
Ik heb inderdaad al lasklemmen gehaald. De doppen zal ik hiervoor vervangen.

Vanaf de centrale doos leg ik een nieuwe pvc leiding naar de locatie van de ventilator en daardoor trek ik de draden.

De twee losse draden die je uit de centrale doos ziet komen lopen naar een drietal spotjes. Deze twee draden zitten weer aan lasdoppen en daarop volgen weer kroontsteentjes. Dit lijkt mij ook niet helemaal zoals het hoort?
 

Johan_H

  • #5
Om nog even terug te komen op lasdoppen: ik zou dan eigenlijk 6-voudige lasklemmen moeten hebben toch? Nu heb ik 5-voudige lasklemmen, deze zijn dus eigenlijk niet geschikt in deze situatie?

6-voudige klemmen hebben ze hier in de bouwmarkt niet helaas.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
6 voudige bestaan, maar een 8-voudige lasklem is een meer gebruikte maat die ook bij meerdere bouwmarkten te koop zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu