Ventilatieroosters vervangen?

Randy2009

  • #1
Wanneer is het nodig om ventilatieroosters te vervangen in een raam/kozijn?

Zit eraan te denken om op de 1e verdieping van alle ruimtes het glas te vervangen. Er zit nu normaal dubbelglas (uit '94) in. Deze wil ik vervangen door HR++ glas.
Als ik de ventilatieroosters wil vervangen is nu wel het moment. Vraag is alleen of het zinvol is.
Roosters zitten er al 25 jaar in en vroeg mij af of er grote verbeteringen zijn geweest gedurende de afgelopen 25 jaar op raamventilatie.
Heb helaas geen centrale ventilatie in huis.

Hoe kijken jullie hier tegen aan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De koudebrug onderbreking in de roosters is wel beter geworden en het nieuwe glas moet wel passen mbt de breedte.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Daarnaast zijn de nieuwe roosters zelfregelend (ZR) bij winddrukken boven de 10Pa. Dat voorkomt tochtklachten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De kozijnen zullen ook geen koudebrug onderbreking hebben, dus het nut van nieuwe ventilatieroosters (op dat punt) is beperkt.

Behalve de ZR is eventueel de geluidsreductie een mogelijk voordeel van een nieuw rooster.

Ventilatie werkt alleen goed als je ook een afvoer hebt. Bedenk hoe je dat kan regelen. Maak evt. een nieuw topic met wat meer info. Dan helpen we.

Je kan ook overwegen balansventilatie te plaatsen, dan kunnen de roosters helemaal weg. Scheelt veel tocht, geluid en is een flinke comfortverbetering en energiebesparing.
 

Randy2009

  • #5
Heb geen mechanische ventilatie helaas. Wat bedoel je met afvoer? Heb nu als enige ventilatie/afvoer natuurlijke ventilatie als in roosters in de ramen.
Balansventilatie lijkt mij zelf ook een goed iets, echter heb dus geen buizen oid lopen waar ik gebruik van kan maken dus dan wordt het m.i. behoorlijk lastig?

quoten is niet nodig - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ventilatie bestaat uit aanvoer en afvoer. De roosters verzorgen alleen de aanvoer. Je moet dus nog een afvoer regelen. Zit er in het toilet en badkamer niets?

Balansventilatie heeft bij een centraal systeem buizen nodig. In een bestaand huis is dat ook vaak goed te regelen. Het is dan wel handig er een goede adviseur bij te halen.

Er zijn ook decentrale systemen die aan de gevel worden gehangen (bv. gecombineerd met een radiator), dan heb je één apparaat per ruimte en geen buizen nodig.
 

Randy2009

  • #7
Ik heb 1 afvoer, dit is in de badkamer, toilet zit geen afvoer.
Hoe kan ik een goede adviseur vinden? Weet even niet waar op ik moet zoeken. Ventilatie adviseur? Binnenklimaat adviseur?
Een ander issue is b.v. dat (vooral in de winter) zodra je 5 minuten onder de douche staat de complete badkamer een sauna is en na een uur de muur nog steeds nat is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Dan werkt die ene afzuiging in de badkamer ook niet.

Goede vraag hoe zo'n adviseur heet. Ik heb een paar (mij) bekende goede adviseurs gevraagd hoe ze zichzelf noemen. Ik kom erop terug.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Installatie-adviseurs zouden dit moeten weten...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Zoekterm is bv. "systeemintegrator trias energetica" en inderdaad "installatie-adviseur" (niet te verwarren met een installateur).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu