Ventilatieroosters in knieschotten verstandig?

Vraagsteller

  • #1
Ons huis heeft uitbouw met hellend dak met dakoverstek van ca 1 m.
als er nachtvorst is geweest en daarna de zon op het koude dak van de uitbouw schijnt, hebben we condenslekkage, terwijl de overstek goed geventileerd is met voldoende luchtdoorstroming.
aan de ene kant , de muurkant, is de ruimte onder het dak die uitkomt in de overstek dichtgemaakt met dampwerende folie, dus wél dampdoorlatend naar buiten, maar niet naar binnen, het dak in.
aan de andere kant is het dak van de uitbouw afgedicht op zolder met dichte knieschotten.
Zou het niet beter zijn om in de knieschotten óók ventilatieroostertjes te plaatsen, zodat vochtige condenslucht via die roosters , via de zolder! afgezogen wordt door de mechanische ventilatie die op zolder staat en ook een ventiel op zolder heeft.
Of wordt het dan juist weer te vochtig op zolder of te koud, zodat je schimmel krijgt?
Nu kan het vocht alleen naar buiten via de folie het dakoverstek in , waar het vervolgens via de openingen naar beneden lekt.
Het zal wel weer droog ventileren uiteindelijk, maar toch wordt de overstek steeds nat aan de binnenkant in dit soort situaties. Foto’s heb ik niet, gaat niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Tekeningetje misschien.

Er is ook nog het fenomeen van oppervlakte condensatie. Even zoeken gebruiken. In een bepaalde weersituatie kan aan onderzijde van oppervlakken ijs ontstaan. Ook bij temperaturen boven nul.

Bij een periode van vorst kan ook aan de onderzijde van de pannen ijs ontstaan. Een dampopenfolie zorgt ervoor dat het dooiende water van de pannen over het dak afgevoerd.
 

Vraagsteller

  • #3


toch een foto op internet gevonden van soortgelijke situatie, het overstek is hier op deze foto nog niet afgetimmerd met platen, maar je ziet de uitsparingen voor ventilatie, zodat het door kan tochten de hele dag.
ook zie je folie, die wij ook hebben, ander merk en kleur.
het kan ook ijs zijn geweest wellicht. Op dit moment lekt het niet, het waait ook lekker.
 

Vraagsteller

  • #4
We hebben een c1 systeem mechanische ventilatie, alles handmatig, roosters staan áltijd open , overal, maar op zolder zijn geen roosters of ramen, maar wél een afzuigventiel.
Dus staat het luik altijd een stukje open.
Ik zal er eens een expert bij halen om eens te kijken of er roosters in de knieschotten moeten, het vocht kan dan twee kanten op, de folie uit en via de roosters het afvoerkanaal in. Maak ik een denkfout? trek ik onnodig vocht op zolder of kou? en waarom hebben ze dat dan niet bij de bouw meteen gedaan?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ja, je maakt een denkfout.
- Óf je isoleert de volledige ruimte en maakt deze aan de warme zijde dampdicht. Het dak is al geisoleert, dus wat ontbreekt is de isolatie aan de onderzijde. Dan mag het luik openstaan.
- Óf je moet de knieschotten juist luchtdicht maken enisoleren aan de achterzijde. En dus niet het luik openzetten.

De ventilatiesleuven in het houtwerk zijn enkel om een lichte ventilatie achter het houtwerk te krijgen.
 

Vraagsteller

  • #6
Even ter verduidelijking,
achter de knieschotten, zit dus een loze ruimte, boven de uitbouw, met isolatiewol die uitkomt in de dakoverstek en dampdicht is gemaakt, vocht wel naar buiten, niet naar binnen dus.
In die loze ruimte boven plafond en onder het dak, ontstaat condens als de zon de lucht in die ruimte na een koude nacht plotseling opwarmt en die kan er alleen aan de buitenkant, gevelkant uit, direkt de overstek in en lekken maar.
Vandaar mijn vraag over afvoer damp, vochtige lucht , via beide kanten, naar buiten én via ronde roostertjes, naar binnen het afvoerventiel in? en luik dicht.
Wat is er fout aan dit idee?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Maak een schets wat ik zie is toch geen knieschot.

Een warmte stroom gaat alleen naar binnen zodra het binnen kouder is dan buiten. Zal weinig voorkomen.
 

Vraagsteller

  • #8


bij deze de schets.

de opgewarmde vochtige lucht kan nu alleen naar rechts, via de folie naar buiten. en dan lekt het dus.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9

Ventileren doe je met buitenlucht. Lucht van de zolder is waarschijnlijk te warm.
Damprem de rodelijn ligt deze onder de wol isolatie van de slaapkamer?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Wat is de opbouw van het hellend dak?
 

Vraagsteller

  • #11
Dakopbouw weet ik echt niet helaas. In ieder geval is er geen ventilatie via dak, alleen via dakoverstek, dat ook een holle ruimte heeft, maar goed geventileerd wordt, doorlopend.
Het kan ook nog zo zijn , dat er alleen condensvorming plaats vindt in het overstek? door snelle opwarming zon op nachtvorst koud dak in de ochtend.
Ik zal er eens iemand naar laten kijken, te ingewikkeld om zo uit te leggen ben ik bang.
Ik weet niet wat er onder de isolatie ligt, ik hoop dampremmende folie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Condens kan ook aan de onderzijde ontstaan door windchill. Sowieso hoop ik dat de damprem aan de warme zijde zit.
 

Vraagsteller

  • #13
Ik hoop het ook, bouwers maken ook fouten.
de tekening is trouwens niet helemaal goed getekend, de folie komt uit IN de overstek.
Ik hou het in de gaten, de beste manier om er achter te komen.
Kan ook eens een knieschot weghalen om te kijken hoe de boel er van binnen uit ziet, vochtig of droog.
Misschien eens met zo’n inwendig cameraatje kijken als het lekt in de overstek.
Goede lamp er op.
Gelukkig waait of circuleert het altijd weer droog in de overstek, dus schimmels krijgen het moeilijk hoop ik. Dat is natuurlijk de onderliggende zorg, schimmel en aantasting hout.
 

Vraagsteller

  • #14


dit is wel een verhelderende tekening van een soortgelijk dak, ander overstek, net als mijn situatie, de warme lucht wil linksaf naar buiten de overstek in, daar ontmoet het koude lucht en krijg je condens en lekkage.
Het verschil is, dat ik dus wél een dampdichte folie heb, warme lucht er wel uit, koude lucht er niet in. Maar dit lost het probleem niet geheel op, vandaar mijn vraag over extra ventilatie via de zolder.
Wat zijn de nadelen als ook de vochtige lucht via de zolder afgezogen wordt? die kan ik niet bedenken, maar experts wel. En hier zijn hele technische bureau’s voor in het leven geroepen, die inspecties doen met vochtmeters en endoscopen, maar dat kan later altijd nog.
Ik hoop eigenlijk dat er zo’n specialist op dit gebied ook op dit klusforum zit, leest en mij kan helpen. En ik heb het niet over grote roosters , nee , kleine ronde roostertjes met een diameter van ong. een cm of 10 op verdeeld over de hele breedte, een stuk of 9 .
Wat kan er mis zijn met het idee, om een ventilatiestroom, een luchtstroom op gang te brengen, om de boel in de holle warme ruimte achter het knieschot droog te krijgen en te houden? Die luchtstroom komt op gang, door de constante luchtafzuiging van de mchanische ventilatie op zolder, vocht gaat meteen naar buiten, met het trapluik dicht , zuigt hij helemaal als een tierelier.
Ik heb het gevoel dat nu de isolatiewol het vocht als een spons opzuigt en vasthoudt en heel langzaam afgeeft naar buiten, schimmelvorming dus.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Warmte stromen gaan van warm naar koud. Jouw bedoeling is tegen de natuur in te werken en de lucht van een lagere temperatuur de zolder op trekken. Je gaat dus de hele zolder in temperatuur verlagen. Idem de vloer van de zolder die het plafond is van, waarschijnlijk, een slaapkamer.

Het lijkt met toch verstandiger dat je eerst je huiswerk gaat maken. Dikte van isolatie, planken, of platen, zitten er folies enz..
 

Vraagsteller

  • #16
Ok, geen goed idee dus, buitenlucht nodig.
Klopt het dat dit nu een koud dak constructie is?
de isolatie ligt op het plafond zeg maar, waarschijnlijk op latten, met een grote luchtspouw naar het dak.
Zijn die ventilatiekokertjes uit het dak een oplossing? die moeten dan wel heel goed beschermd zijn tegen inregenen, lijkt me tricky. Maar ik zal me er eens in verdiepen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Huiswerk maken. :wink:
 

Vraagsteller

  • #18
Heb ik gedaan, maar ik lees zóveel verschillende meningen over bouwfysica, ventileren ja of nee, of potdicht maken, velen zeggen dat je juist moet doortochten, net als een kruipruimte, die voor en achter luchtroosters in de gevel heeft.
Men raadt ook die luchtpijpjes af die je in je dak kunt maken.
En wat ik raar vind, ik heb drie winters geen condens lekkage gehad en nu opeens wel..
misschien toch ergens een klein lekje. Moet maar eens het dak op met droog weer.
De lucht op zolder is ook warm, door opstijgende warmte van beneden, er hangen geen radiators of cv ketel en ik weet nu niet of de lucht boven de slaapkamer warmer is dan op de zolder zelf. Op de slaapkamers staat nooit de verwarming aan namelijk ook in de winter niet, alleen beneden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik heb nog niets gezien.

Inderdaad 3 winters geen last is vreemd. Er is helemaal niets verandert aan de woning?

De slaapkamers worden iets verwarmd door de leefruimte. De slaapkamers geven een beetje warmte door aan de zolder en via de het dakbeschot van de zolder gaat het naar buiten.

Kruipruimte, warmtestroom van de leefruimte naar de kruipruimte, dus ventileren.
Modern huis, vloer van beton tegen die beton zit een laag polystyreen van 12 cm of meer. Tussen de beton en het schuim is geen ruimte aangebracht.

Je kan in het dakbeschot gaten boren zodat je een mogelijkheid kan creëren om via de overstek met buitenlucht te ventileren.
Als je in de holle ruimte voldoende ventilatie kan krijgen is de damprem onder de isolatiewol boven het gipsplafond niet nodig.
 

Vraagsteller

  • #20
Bedankt wgb,

ik ga eerst eens wat onderzoek doen, met cameraatje etc, en kom er later nog op terug als ik meer weet.
ik wil een endoscoop kopen, die zijn niet duur, maar er zijn zoveel verschillende! welke te kiezen met de beste beeldkwaliteit? hd, je filmt toch een donkere ruimte met wat bijverlichting, dan moet de lens haarscherp beeld geven , vind ik.
Ze verkopen ze ook wel eens bij de duitse supers, je kent ze wel, mag geen namen noemen dacht ik.
en misschien zijn de weersomstandigheden nu anders dan vorige jaren? het is nu wel héél vochtig én koud buiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu