Ventilatie kelder

Marcteun

  • #1
Mijn kelder in mijn vooroorlogse huis bestaat uit drie ruimtes van 4x4m. Aan de voorzijde zit een raampje van 35x35cm. Aan de achterkant zijn een paar grotere ramen. Ik heb de ramen regelmatig tegenover elkaar openstaan voor ventilatie.
De kelderruimte aan de voorkant blijft toch af en toe muf ruiken. Luchtvochtigheid bij nat weer is ongeveer 75 %.
Mijn vraag is of ik in het kleine raam aan de voorkant een ventilator kan monteren, in combinatie bijvoorbeeld met een tijdschakelaar. En wat voor ventilator zou ik daarvoor het beste kunnen gebruiken.
 

Ronaldjes

  • #2
Of je een ventilator in het raam aan kunt sluiten hangt helemaal van jou handigheid af. Maar in principe zou het geen probleem zijn.
In plaats van een timer zou je hem ook op een hygrostaat aan kunnen sluiten zodat je altijd (min of meer) de juiste luchtvochtigheid hebt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Als het buiten warmer is dan in de kelder, helpt het niet om condens tegen te gaan. De warmere lucht zal meer waterdamp bevatten, welke kan gaan condenseren op de muren en vloer onder het maaiveld.
 

Marcteun

  • #4
@Ronaldjes,

Zou een gewone badkamerventilator voldoende zijn? De ruimte is ongeveer 120 m3
 

Ronaldjes

  • #5
Bouwkundig mbt tot vocht condens enz ben ik niet erg thuis. Kan je enkel melden dat bijvoorbeeld een Itho badkamerventilator onbelast 75 kuub per uur verzet.
 

Celeritas

  • #6
Met name in de zomer zal door het ventileren de luchtvochtigheid toenemen. Wanneer warme buitenlucht binnentreedt en afkoelt neemt de luchtvochtigheid toe. Voor iedere graad ongeveer met 5%. De wanden en vloer zullen onder het dauwpunt liggen en gevolg is condensvorming. Je voorkomt dit door de ruimte te verwarmen.

Desondanks is ventileren wel de oplossing. Maar het beste kun je dat 's nachts doen. Een timer is dus helemaal geen verkeerde gedachte.

Zelf heb ik een WTW-unit geplaatst die zowel voor aanvoer als afvoer van de lucht zorgt. In mijn geval (geïsoleerde kelder) is de luchtvochtigheid over het algemeen zelfs lager dan op de begane grond.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je kan de aanvoer-lucht uit de woning halen?
 

Bernhard

  • #8
Een condensdroger ontvochtigd en verwarmt de ruimte. mvgr bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Een condensdroger heeft het voordeel dat hij overal geplaatst kan worden waar een goede ventilatie mogelijk is.
Het rendement van een condensdroger is geen 100% waardoor er altijd een deel van vochtige lucht in de ruimte komt waar de droger geplaatst is.
 

Bernhard

  • #10
Jan,
Een condensdroger gebruikt geen lucht uit een andere ruimte.
De lucht wordt droger en warmer in de ruimte waar de condensdroger staat opgesteld. Omdat de lucht droger en warmer wordt wordt de RV in de ruimte steeds lager. Lucht waar geen vocht in zit bestaat niet. Dat kan alleen bij extreem lage temperaturen, -100grd of zoiets. mvgr bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik beweer niet dat een condensdroger lucht uit een andere ruimte haalt, dat maak jij er van.

Als er in de ruimte waar de droger staat een (goede) ventilatie is zal de luchtvochtigheid niet of nauwelijks stijgen, een condensdroger zal altijd wat vochtige lucht produceren omdat de condensor niet alle vocht uit de lucht kan halen.
Ik wil de condensdroger die alleen droge lucht uitblaast graag zien.
 

Bernhard

  • #12
De lucht in de ruimte wordt door de droger aangezogen en weer uitgeblazen.Het is dezelfde lucht. Voor de werking van een condensdroger maakt het niet uit of er een goede of slechte ventilatie is. De uitgeblazen lucht heeft minder vocht. De lucht wordt dus droger ingeblazen. De uitgeblazen lucht is ook warmer.
Daardoor wordt de ruimte opgewarmd en zal de RV ook nog eens dalen. Een condensdroger maakt de lucht droger dat zit al in het woord. Al het vocht uit de lucht halen bestaat niet. mvgr bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Jammer dat je het natte wasgoed vergeet.
Ik heb het er niet over of het voor de werking van een wasdroger iets uit maakt, dat is niet aan de orde.

De condensor zal in de loop van het programma minder goed gaan werken doordat hij steeds warmer wordt en er dus minder vocht op neer slaat, resultaat is dat de luchtvochtigheid van de uitgeblazen lucht hoger wordt, dat wordt niet goed gemaakt door de droger, die blijft maar lucht aanzuigen die steeds vochtiger wordt als er geen ventilatie is.

Je denkt toch niet dat je een kelder droog krijgt door een condensdroger te gebruiken ?
 

Bernhard

  • #14
Jan, met een condensdroger krijg je een kelder droger. Dat betekent dat er geen vocht meer zal condenseren en geen schimmel meer optreed. De condensor laat de waterdamp, die in de lucht zit, condenseren. Dat condenswater wordt afgevoerd naar een riool of wordt opgevangen in een condensbak. Dat vocht wordt niet meer aan de ruimte afgestaan. Middels een berekening of raming van de vocht produktie kan je bepalen welke capaciteit de droger moet hebben. mvgr bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik ga hier verder niet over discussiëren.

Ik zou aanbevelen een proef te doen, wasdroger in een ruimte zonder ventilatie, natte was erin en een hygrometer in de ruimte leggen, kijk dan eens wat het resultaat is bij begin en eind van het programma.
 

Bernhard

  • #16
De ComDry M160L is ontworpen voor permanente installatie in gesloten ruimtes, onverwarmde kelders of plaatsen waar het onmogelijk is om de vochtige lucht af te voeren buiten het gebouwen. Een luchtgekoelde condensor gebruikt de regeneratielucht terwijl omgevingslucht onder het dauwpunt wordt afgekoeld. De waterdruppels die ten gevolge daarvan uit de lucht worden gehaald, worden opgevangen en afgevoerd. De Munters ComDry M160L is de perfecte keuze voor toepassingen van permanente aard dankzij operationele afstandsbediening en/of signalen die de bediening vergemakkelijken. mvgr bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
We praten langs elkaar heen denk ik, ik heb het over een condensdroger jij hebt het over een luchtontvochtiger.
In een eerdere post heb jij het ook over een condensdroger, vandaar de verwarring.
 

Bernhard

  • #18
Door condensatie wordt de lucht ontvochtigd. Op een bierflesje uit de koelkast condenseert ook de waterdamp. Dat is ook een condensdroger. Bij condensatie wordt de lucht ontvochtigd. De aanduiding condensdroger geeft aan op welke manier het apparaat de lucht ontvochtigd. En ontvochtigen is drogen. mvgr bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #19
Jan heeft het over een wasdroger zonder slang (ook wel condensdroger genoemd) en Bernhard heeft het over een luchtontvochtiger (door hem ook condensdroger genoemd)

Zo worden jullie het zeker niet eens :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu