Ventilatie in badkamer verplicht?

Joyce87

  • #1
Ik heb een volledig gernoveerde woning gekocht met gedachte dat er ook ventilatie aanwezig was. Niet om gevraagd maar domweg vanuitgegaan omdat er een ventilatie rooster in de badkamer zat en toilet. Dit blijkt nu een goedkope manier om een gat af te dichten (geen idee waarvoor deze gaten zijn)

Nu wil ik graag weten of het verplicht is om fatsoenlijke ventilatie te hebben in een badkamer of toilet. In beide ruimtes zitten bij mij geen ramen en ze bevinden zich in het midden van de woning. Als ik de deur open laat staan worden de andere ruimtes helemaal vochtig door het douchen. Via internet lees ik vanalles over een epb-regelgeving waarin aangegeven word dat bij alle nieuwbouw en verbouwde woningen dit verplicht is maar volgens mij is dit iets van België. Ik kan nergens iets vinden over of dit verplicht is in Nederland. Als dit verplicht is kan ik de makelaar die voor de verbouwing heeft gezorgd er nog op aanspreken.
 

Droid

  • #2
Jups, ventilatie in de badkamer is verplicht. Je moet de inhoud een x aantal keer per uur verversen. Bouwbesluit schrijft voor hoevaak.

Het is inderdaad een goedkope manier van afdichten, maar zit er geen kanaal achter het gat verborgen?
 

Joyce87

  • #3
Naar mijn weten niet. Enig(st)e 'afvoer' die ik zie is volgens mij van de ketel. Als die aanslaat komt er namelijk rook uit die pijp. verder zit er nergens een afvoer. De slaapkamer en woonkamer word geventileerd door roosters in het raam. (en natuurlijk gaan de ramen regelmatig open)

Onze woning en die van de boven buren zijn volledig gerenoveerd door een makelaar en toen de bovenburen laatst een kleine aanpassing door een bouwbedrijf liet doen kwam er water via dat gat in onze badkamer. Niet veel maar absoluut niet de bedoeling natuurlijk! De badkamer is naar ons idee gewoon niet goed gedaan. Ze zaten in tijdnood om de dag te kunnen halen die was afgesproken voor de sleutel overdracht. Ik had liever de sleutel 2 weken later gehad dan dit drama!
Na zoveel wasbeurten stroomt t vuile waswater niet meer weg en komt dan in de badkamer wat een leuke dweilklus geeft en de afvoer van de douche is ook niet goed, zit geen sifon tussen zodat we de heerlijke riool lucht in onze cabine ruiken, ben blij dat de deuren dicht kunnen, maar daarin douchen is gewoon vies.

Ze zijn bezig met oplossingen e.d. maar duurt allemaal zo lang. Ik ga de ventilatie ook op mijn lijstje zetten!
Bedankt voor je reactie!
 

Droid

  • #4
Is het huur, of koop?

Lijkt een geval van verborgen gebreken... indien gehuurd kun je de verhuurder erbij halen. In geval van koop de verkopende partij op het matje roepen. Als zij daar niets over gemeld hebben zitten ze fout.

Succes!
 

Joyce87

  • #5
Het is koop. Makelaar koopt het als bouwval of gewoon een super oud huis die nodig vernieuwd moet worden. Hun bouwbedrijf (zelfde directeur) knapt het op en dan verkopen ze het weer.

Ik ga ze zeker hierop aan spreken!
Er zijn wel meer dingen niet goed gedaan omdat ze zichzelf te weinig tijd hebben gegeven. Was al bezig met een mailtje over de rest wanneer dat eens gedaan zou worden. kleine moeite om dit erbij te zetten. :cool:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Er is op TV een programma, dat dit soort problemen uitzend met in gebreken gebleven aannemers, en dat ander soort gespuis.

Schrijf alle gebreken goed op, en laat de aannemer dit oplossen.
Er moet tenslotte nog garantie op het uitgevoerde werk zitten.

Wil hij er niet aan meewerken, zoek dan op een ander forum wat je mogelijkheden verder zijn.
Het beste kun je dit doen op een consumenten forum.
 

Joyce87

  • #7
Hoi Peter,

Ze werken er wel aan mee alleen helaas niet bepaald snel. De pech die we nu hebben is een sterfgeval van de vader van de jonge die onze douchecabine zou regelen. Heel begrijpelijk dat zijn hoofd niet naar werken staat.
Ik ga dus straks alles in de mail zetten en daarbij ook zeker de vraag of ze niet iemand anders hebben die dit kan regelen.
Ik vind het nu wel lang genoeg duren.
Ik weet in iedergeval nu wel zeker dat ik in me recht sta als ik begin over de ventilatie.

Bedankt voor jullie reacties!!
 

Droid

  • #8
Niet mailen maar een aangetekende brief sturen... werkt beter.
 

Joyce87

  • #9
Klopt meestal wel maar dat kan altijd nog. Aangezien we hier geen printer hebben gaan daar weer een aantal dagen over heen voor ze die brief eindelijk hebben dus kan evengoed eerst mailen. Weet zeker dat deze morgen gelezen word. Dus ik wacht af op hun reactie. wacht al 3 maanden dus die paar dagen overleef ik ook nog wel.
 

Chathanky

  • #10
Zoveel maal de inhoud ventileren klopt niet.
Dit is waar een bestaande woning aan moet voldoen:

Een voorziening voor luchtverversing voor een toiletruimte heeft een volgens NEN 8087 bepaalde capaciteit van ten minste 7 dm³/s. Een voorziening voor luchtverversing voor een badruimte heeft een volgens NEN 8087 bepaalde capaciteit van ten minste 14 dm³/s. Dit geldt ook voor een met een toiletruimte samengevoegde badruimte.
 

Joyce87

  • #11
Maar t klopt wel dat er ventilatie aanwezig moet zijn toch?

De details e.d. doen er voor mij nu niet toe (wel bedankt voor t mededelen) Ik vind t in iedergeval belangrijk dat als dit aanwezig hoort te zijn ik dit dus kan eisen van de makelaar.
 

Chathanky

  • #12
Dat staat er toch? :wink:

De normen vind je terug in het bouwbesluit en daaraan dient een ieder aan te voldoen.
Heb je in de badkamer van een oude woning bv. een klapraampje dan voldoet dit als ventilatie van de badkamer.
 

Lichtpunt

  • #13
Mijn bestaande woning van een wbv heeft geen mechanische ventilatie.
Douche apart en wc apart, deze hebben geen buitenraampje en zitten op een gezamenlijk ventilatiekanaal.
Deze zal best volgens de normen een bepaalde opening hebben en een vaststaand kanaalopervlakte.
Deze voldoet goed.
Dus kan ik in de reactie van Chathanky lezen dat deze woning niet perse een electrische ventilatie hoeft te hebben, als er maar een verbinding is met de buitenlucht.
Of zie ik dit verkeerd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Ventilatie is verplicht. Of je dit met mechanische, gebalanceerde of natuurlijke ventilatie doet, mag je zelf weten bij een bestaande woning.

En een natuurlijke ventilatie is iets meer dan een "verbinding met de buitenlucht".
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Ik bedoel het niet vervelend hoor. Ventilatie betekend aan- en afvoer. Bij verbinding met buitenlucht denk ik aan een raampje open zetten. Dat is dus niet voldoende.
 

Droid

  • #17
Dat is dus wel voldoende.

Aanvoer door de ruimte onder de deur en afvoer via het raam. Ofwel: natuurlijke ventilatie...dat voldoet!
 

Chathanky

  • #18
Soms nog beter dan wat je voor ellende hoort in de nieuwbouw. :mrgreen:
Oude huizen zijn niet echt luchtdicht. :wink:
Neem Vathorst als een "goed" voorbeeld. :oops:
 

Brabants trots

  • #19
Ventilatie is een officiele verplichting maar het hoeft niet perse mechanische te zijn zoieso is mechanische ventilatie een hulpmiddel en kan het nooit op tegen natuurlijke ventilatie

wat helemaal top is is een goede natuurlijke aanzuiging verbeterd met de ondersteuning van een mechanische ventilatie / wtw maar dan moet je daar de mogelijkheden toe hebben
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu