Ventilatie CO2 gestuurd icm bouwbesluit (0.9L/s/m2)

Rmor

  • #1
Beste,

Voor een nieuw te bouwen woonhuis ben ik mezelf aan het verdiepen in ventilatie (en verwarmings/koelings) toepassingen.
Voor de ventilatie zit ik momenteel te kijken naar een balansventilatie type D.
Daarbij viel mijn oog op een unit (type/merk zal ik maar niet noemen) voorzien van CO2 opnemers en max 2x RV opnemers om zodanig centraal in te blazen (bijvoorbeeld in de gang) en per ruimte af te zuigen.
Afhankelijk van gemeten CO2 in afgezogen lucht gaat regelklep in een bepaalde stand.

Op zich lijkt me dit een prima duurzame oplossing (weliswaar niet goedkoop in installatie). Echter gezien de grootte van het huis, inschatting 800-900 m3, zou er volgens bouwbesluit een behoorlijke installatie ivm hoge luchtflow geïnstalleerd moeten worden (0,9 L/s/m2).
Dit betekend dat ik met het standaard installatiepakket van type zoals hierboven omschreven niet wegkom. Dit type bevat 12 aansluitingen, ventilator/wtw is uitgelegd voor max 325 m3/h.
Nu is het zo dat voor dit type/merk wel een gelijkwaardigheidsverklaring is afgegeven, voor zover ik heb gevonden is dat echter alleen om aan de 50% verversing regel te voldoen (je blaast nu immers op bv 1 locatie per verdieping in).

Gezien de situatie, normaliter 2 volwassenen en 2 kinderen, lijkt het me overbodig om aan 0,9 L/s/m2 te voldoen, CO2 wordt mijn inziens bepaald door aantal mensen en niet door m2.
Indien m2 leidend is zou dat neerkomen op 750-900 m3/h (2 verdieping, zolder nog niet meegeteld), dit lijkt me overbodig en energetisch ook niet verantwoord.
Daarnaast moeten dan ook veel meer kanalen (of grotere kanalen) aangelegd worden, wat technisch weer een uitdaging wordt.


Ik ben benieuwd naar jullie advies/reacties, wat zijn alternatieven?

p.s. voor verwarming (en koeling) is het idee voor nu om een luchtwarmtepomp in te zetten icm vloerverwarming (geen gasaansluiting meer aanwezig).

Vriendelijk bedankt.

mvg
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
U gebruikt M3 en M2 door elkaar heen.
Zorg voor de juiste getallen in de juiste hoeveelheid.

Ik denk dat uw berekening er dan anders uit gaat zien?

Vr Gr
 

Rmor

  • #3
Hoi CVolieboy,

Nee, uitgaande van 250 m2 oppervlak x 0.9 L/sec = 225 L/sec (staat gelijk aan 810 m3/h).

Ik beschouw wel even alle vertrekken als 0.9 L/sec.

mvg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu