VC80101 Honeywell Valve Actuator blijft hangen

Kraanvogels

  • #1
Ik heb een VC8010 Honeywell Valve Actuator op mijn Vaillant HR ketel.
Het witte schakelaartje op de voorzijde begon opeens heel hard te tikken zodat je het door het hele huis in het verwarmingssysteem hoort.

Ik was in het buitenland zodat mijn gezin al even zonder verwarming en warm water zit. Ons onderhoudsbedrijf was zo vriendelijk geweest om in 2010 ons onderhoudscontract eenzijdig te verbreken zonder kennisgeving.
Ik heb nu de VC8010 eraf gehaald en de pin van de driewegklep een paar keer ingeduwd. Dat gaat redelijk soepel. Zonder de VC8010 hebben we nu weer warm water, geen verwarming. Als ik de electronica weer aansluit op de losse VC8010 en de witte shuif/schakelaarwat omhoog druk voel ik in dse VC8010 weer de slag die dat harde geluid veroorzaakt.
- Weet iemand of ik het probleem moet zoeken in de mechanica van de VC8010 of is juist de electronische aansturing defect?
- Weet iemand hoe dit te verhelpen is, of is deze VC8010 naar de knoppen?
- Kan de VC8010 geopend worden? (lukt mij nog niet)

Dank, Arjan
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
VC8010 gewoon vervangen , en doe het binnenwerk vd klep ook .
 

Kraanvogels

  • #3
Hmm, dat is niet het antwoord waar ik op hoopte, maar ik was er al bang voor. Hoe lang moet zo'n ding inclusief driewegklep normaal gesproken meegaan? Mijn ketel is zes jaar oud, dit wordt de derde keer dat dit onderdeel vervangen moet worden, laatste keer was eind 2008.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Waarschijnlijk gaat je motor defect door een defecte klep(loopt te zwaar ) , advies is dan ook om ook je klep of in iedergeval binnenwerk van je klep te vervangen en niet alleen servomotortje, want dan is ie over een jaartje weer stuk !
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
De vc8010 gaat best lang mee, het is de driewegklep die hem sloopt.
Bij mijn ketel is al 3x het binnenwerk van de klep vervangen en 2x de motor.(in 3 jaar.)de laatst cartridge zit er nu 4 jaar in.Mogelijk dat ze die verbeterd hebben om dit vastloop probleem te tackelen.
Deze klep word in meerdere ketels gebruikt, allen hebben daar min of meer problemen mee.
De driewegklep blijft hangen door vervuiling en de vc8010 drukt zich erop kapot.

De motor kan open, maar er is helaas niets te herstellen, de tandwielen zijn stuk.

Plaats de motor weer terug, laat echter de stekker eraf.
Zorg dat de witte stift helemaal is ingedrukt en blokkeer deze in die stand.
Je hebt dan een koude douche maar een warm huis.
Zet de warmwater voorziening uit op de ketel, anders probeert deze het water te verwarmen terwijl de klep verkeerd staat en dan word je huis zelfs heet.

Motor en binnenwerk driewegklep(cartridge) vervangen en alles is weer als vanouds.
 

Kraanvogels

  • #6
Dank, hiermee wordt het duidelijker.
Alleen ben ik juist blij dat hij nu in de warmwaterstand vaststaat. Ik heb beneden nog een gashaard staan die we niet zo vaak gebruiken. Die komt nu goed van pas en we hebben tenminste ook weer warm water voor het weekend.

Arjan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu