Van halogeen naar led

Rijnberg

  • #1
Beste mensen,

hoe kom ik er als leek achter of mijn dimmer (in de muur) en trafo in de plafondlamp met 6 10watt g4 halogeenlampjes ook geschikt zijn voor ledlampjes?
Of kan ik de vraag ook andersom stellen: zijn er ledlampjes die zonder problemen dimbare g4 halogeenlampjes kunnen vervangen?

of moet ik/is het beter om zowel dimmer als trafo vervangen?
 

CV__

  • #2
Op de dimmer en trafo kijken.

De G4 LED lampjes in dimbare variant bestaan wel, zoek op 8718696578650

Overigens lijkt me LED in G4 nogal een recept voor korte levensduur. Geen heatsinking whatsoever..

LED in R7s is ook geen succes om diezelfde reden.
 

Rijnberg

  • #3
Dank CV_ voor de reactie. Mag ik wat aanvullende vragen stellen?
Waar moet ik naar zoeken op de dimmer en trafo? Beiden stammen uit de pré ledlamp tijdperk.
en over heatsinking; de halogeenlampjes gaan nu ook niet lang mee maar led wordt toch niet echt warm?

Anders gaat deze naar marktplaats en kopen we iets terug waar makkelijker een ledlamp in kan. Is misschien een betere optie. :D dan blijft alleen de vraag over de dimmer relevant.
 

CV__

  • #4
Compatibiliteit tussen Dimmer en LED is altijd een vraagstuk, zeker als er bij de dimmer (en voeding) al geen compatibiliteit is vermeld. Veelal zijn LEDs een te lage belasting voor de combi. Of het werkt maar de dimmer bromt veel meer of de LEDs knipperen.

Kan ook zijn dat de huidige trafo 12V wisselspanning geeft en de G4 LEDs dat niet slikken.

LEDs geven hun warmte af naar achteren, halogeenlampen stralen het uit en kunnen er tegen. Als je een Maglite uitrust met 10W LED wordt de body van de lamp ongeveer net zo heet als met 30W halogeen. De Halogeenlampen profiteren van hogere temperaturen omdat die meer zichtbaar licht afgeven bij hogere temperaturen. Het glas heeft bij de duurdere zelfs een coating om het voor ons onzichtbare infrarood zoveel mogelijk terug te kaatsen naar de gloeidraad, zodat die nog heter wordt. Een LED leid onder te hoge temperaturen en worst daarom aangebracht op een koellichaam. Bij G4 is dat inherent erg klein. Ook zitten er dan nog voedingscomponenten op dat kleine ding.

Halogeenlampen gaan met softstart erg lang mee. Mijn afzuigkap heeft bijvoorbeeld 3*20W Halogeen met softstart, gebruik ik meerdere keren per dag en er zitten al 6 jaar dezelfde lampjes in.
Die onder het keukenkastje hier zijn 12V 14W, geen softstart en die gaan ~2 jaar mee.

De laatste jaren zijn LEDs echter steeds meer licht gaan geven voor hetzelfde vermogen, dus het koelprobleem wordt steeds minder. Voorheen waren er GU10 LED spots met ventilator die alsnog snel kapot gingen. Nu zijn er prima fanless GU10 LED spots.
 

Rijnberg

  • #5
Dank voor de uitleg.
de lampjes zitten in een soort glazen kelkjes die enigzins naar beneden zijn gericht. de warmte kan daar moeilijk uit. Dus misschien dan toch maar de hele lamp vervangen door iets anders waar makkelijker led in kan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Je moet je ook af gaan vragen wat je wilt bereiken met het dimmen van de ledlampen.
Veel verwachten dat je met het dimmen van een ledlamp hetzelfde bereikt als met het dimmen van een halogeenlamp nl. dat het licht steeds warmer/geler wordt.
Bij normale ledlampen is dat echter niet het geval ze geven minder licht maar de lichtkleur blijft steeds hetzelfde.
Wil je dus gewoon minder licht dan kun je er net zo goed een lamp met minder lumen in gaan monteren of er een schakelaar tussen zetten zodat je meer of minder lampen gelijktijdig laat branden daarmee bespaar je een dimmer.
Nu zijn er wel ledlampen die warmer licht afgeven zodra je ze gaat dimmen, maar in feite zitten daar gewoon 2 kleuren leds in en gaan de fel witte eerder uit dan de warm witte en wordt zo e.e.a nagebootst.
 

CV__

  • #7
Ook LED's schuiven wel iets qua kleur wanneer je ze dimt omdat ze zich anders gedragen bij verschillende temperaturen. Dat is echter maar net waarneembaar (en kan ook nog eens andersom zijn).
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #8
Tegenwoordig zijn er ook ruim genoeg led's die wel gewoon van bruine kroeg zacht amberkleurig geel licht naar hard geel gaan, zonder naar blauw te neigen, ik heb ze zelf ook in een spotje in de keuken, zijn erg prijzig, maar ze bestaan wel degelijk.

's avonds branden ze als sfeerverlichting zachtjes, maar als ik ze volle bak draai kan ik zeg maar ook gewoon een horlogebatterijtje eronder verwisselen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Er zijn inderdaad led lampen te koop die het dimeffect van een halogeenlamp goed nabootsen. Volgens mij zijn die alleen niet te koop in g4 steeklampjes.

60 watt aan halogeenlampjes verbruikt overigens ook niet de hele wereld aan stroom. Zeker niet als ze ook nog eens gedimd worden.In het meest gunstige geval bespaar je er tien euro op jaarbasis mee.

Daar kun je dus geen lamp en/of dimmer voor vervangen. Zeker niet als je de huidige lamp ook nog mooi vind en je het licht prettig vind, zou ik zeggen lekker laten zoals het is.
 

CV__

  • #10
Gedimd gaat vooral de lichtopbrengst naar beneden, het stroomverbruik maar marginaal.

60W Halogeen kan 120 euro per jaar verbruiken bij 24/7 gebruik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu