Van enkele naar dubbele schakleaar

DaanG73

  • #1
de bestaande lamp wil ik houden maar wil graag ledjes in het plafond erbij. De schakelaar die er zit heeft bruin en zwart zoals het hoort maar de 0 draad ligt gewoon in de doos er bij . Kan ik deze draad gebruiken voor mijn spotjes. of moet ik van de bestaande lamp de blauwe doorlussen. Wie kan mij helpen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als je de spotjes bij de bestaande lamp aansluit, gewoon daar blauw pakken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Dat de 0 los bij in de doos zit betekent dat je er evt. een sopcontact bij onder kunt zetten.
Echter waarschijnlijk is de 0 ook niet in de centraaldoos aangesloten en die was weggewerkt dus daar heb je dan waarschijnlijk ook niets aan.

Maar je zegt bestaande lamp, zit de centraaldoos daar niet achter?

suc6

Gerrit
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Onderwerp afgesplitst van ander topic.
Topic kapen is hier niet de bedoeling.
 

DaanG73

  • #5
Ik denk dat ik even iets duidelijker moet zijn:)
De bestaande lamp wil ik laten zitten . Spotjes komen erbij maar deze wil ik afzonderlijk van elkaar aan kunnen doen. Mijn idee was dus :
De zwarte en blauwe draad van de bestaande lamp doorlussen met lasklemmen naar de spotjes en waar nu de enkele schakelaar zit eendubbele lichtschakelaar maken.
Dit zou toch mogelijk moeten zijn of klopt er niks van wat ik bedacht had ??
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Je zult vanaf de schakelaar een nieuwe zwarte draad moeten trekken naar de plaats waar de nieuwe lamp komt. Anders kun je de lampen niet apart schakelen en heeft de dubbele schakelaar ook geen zin.
 

DaanG73

  • #7
Oké dank je en de 0 draad kan ik dan wel van de bestaande lamp nemen en deze doorlussen naar de spotjes?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Had helemaal niet gezien dat het hier om een ander project ging, dacht dat de topicstarter nog een andere punt had gevonden :oops:

Maar je heb dus een dubbele schakelaar nodig of een dubbel wissel. Meestal moet je dan de bruine draad doorverbinden van L1 naar L2 en dat komt goed uit want dan kun je de huidige bruine draad wat beter in de aansluiting duwen of wat korter afknippen zodat de mantel bijna aansluit op de schakelaar want hij ligt nu wel heel ver bloot.
Verder van de centraaldoos een buis leggen naar de nieuwe lampen en een nieuwe zwarte draad van de schakelaar naar de nieuwe lamp leggen. De blauwe draad kun je uit de centraaldoos halen.

suc6

Gerrit
 

DaanG73

  • #9
Oké dan gaan we dat doen . Bedankt voor de info

Gr Daan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu