Van dimmers naar wisselschakelaars

Skoennie

  • #1
Hallo Allemaal!

Wij hebben 2 soorten dimmers en we willen ze weghalen aangezien er te veel storingen zijn. Volgens mij is de Elektra in ons huis niet al te goed aangelegd want ik heb al een vermogen aan lampen uitgegeven de laaste 10 jaar (sommige lampen hebben het nooit gedaan op zolder bijvoorbeeld..)

Nu ben ik bezig om 8 dimmers in onze woonkamer te vervangen door wisselschakelaars maar ik kom er niet uit want (in mijn ogen) kloppen de kleuren van de draden niet. De dimmer waar ik het nu over heb loopt naar alle linker WCD's in onze woonkamer, waar we de lampen hebben ingestekkerd.

Ik heb een dimmer verwijdert en vervolgens deze aan gesloten:



Toen ik de schakelaar testte werkte hij! maar de lampen gingen aan en toen langzaam uit.
De dimmer die er zat was gekoppeld met een andere dimmer en ik nam aan dat het problem daar zat dus die heb ik ook vervangen door een wisselschadelaar als volgt:


Deze schakelaar werkt: ik kan de lampen nu aan en uit zetten. 1 van de zwarte draden is een aarde denk ik want als ik die los haal kan ik nog steeds de lampen aan en uit zetten. Maat ook al doet deze het nu...de andere schakelaar doet helemaal niets meer!!?

De draden zaten in deze dimmer:


wat doe ik fout? Ik heb de draden op vershillende manieren geprobeerd maar ik krijg de schakelaar die het heleaal niet doet niet aan de praat. Als ik alle draden in die schakelaar loshaal doet die andere het ook niet meer dus ergens moet ik iets fout doen! maar wat?

Bedankt voor welke info dan ook!

EXTRA: Ayyy: Ik kom er net achter dat bij de zitkamerdeur 1 van de bruine draden via de ene dimmer naar de dimmer erboven ging dus ze waren op de 1 of andere manier gekoppeld ook al is de dimmer waar ik nu mee bezig met voor de WCD’s en de dimmer erboven voor de zitkamerlamp (die ik nu ook ook niet meer aan de praat krijg dus ik denk dat daar iets fout zit?!)

Koen
 

CV__

  • #2
Die bruine is gewoon doorgelust. Wil niet zeggen dat die twee dimmers iets met elkaar te maken hebben.

Vermogen aan lampen uitgegeven zegt niet persé iets over kwaliteit van installatie binnenshuis. Pieken kunnen ook van buiten komen. Als je net in een stukje woont waar er veel spanningsopdrijving is van WKK's (veelal in de buurt van kassen) gaan gloeilampen op 250V gewoon een stuk korter mee dan op de nominale 230V. Inschakelen met softstart kan levensduur enorm verlengen.
Zelfde in een gebied met veel PV; al heb je lampen meestal niet aan op het moment dat PV maximaal leverd.

Aarding hoort niet zwart te zijn en aarding wordt ook niet gebruikt bij dimmers en schakelaars.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Dimmers met een neventoestel worden op een andere manier aangesloten dan zoals je dat bij een wisselschakeling zou doen. Het is nu zaak om op de homepage van Gira het aansluitschema op te zoeken om erachter te komen hoe de draden waren aangesloten. Om er een wisselschakeling van te maken, zul je waarschijnlijk draden bij moeten trekken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Begin eens schematisch in beeld te brengen waar welke draden zitten en wat je wilt bereiken.
 

Skoennie

  • #5
Bedankt allemaal!

ik heb het nog even geprobeerd maar besloten om een electicien in te schakelen...het leek me makkelijk maar het tegendeel is bewezen :-)

Nogmaals bedankt
Koen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu