Vaatwasser, oven en gaskookplaat op 1 stopcontact

Heleene

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met het monteren van een nieuwe keuken, maar door wat tegenvallers zit ik met een aansluiting probleem. Achter de koelkast zit één dubbel stopcontact waar 4 apparaten op aangesloten moeten worden: koelkast, vaatwasser, oven en gaskookplaat. De koelkast zit rechtstreeks in het stopcontact, de overige 3 apparaten zullen via een verlengsnoer/verdeelstekker/stekkerdoos constructie moeten worden aangesloten. Dinsdag had ik een elektricien op bezoek die aanraden om een combiswitch te gebruiken, maar deze hebben meestal maar 2 aansluitingen.

Is het een goed idee om aan een combiswitch weer een stekkerdoos (3x2,5mm2?!) te hangen en hier de oven en gaskookplaat aan te hangen?

Of andersom, eerst een stekkerdoos (3x2,5mm2?!) en hierin de gaskookplaat en de combiswitch te steken?

Of zou ik een switche met 3 aansluitingen (bedoeld voor kokendwaterkranen) kunnen gebruiken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik mis de optie: 3 aparte eindgroepen aanleggen (waaronder een kookgroep) voor de vaatwasser, oven en kookplaat.

Wat voor apparaten worden het? De gemiddelde kookplaat kun je sowieso niet aansluiten op een normale contactdoos. Of het moet zo'n 2-pits model zijn. Of gaat het alleen om de ontsteking van een gaskookplaat?!

Stekkerdozen gebruiken voor permanente installatie is nooit een goed idee. Zeker niet met zware verbruikers.
 

Heleene

  • #3
Bedankt voor je reactie! Ik weet dat dit de beste optie is, maar helaas is dit op dit moment voor ons niet mogelijk. Het gaat inderdaad alleen om de ontsteking van een gaskookplaat, dat was ik er vergeten bij te zetten, excuses!
 

Ambidexterity

  • #4
Als je toch een nieuwe keuken aan het zetten ben, doe het dan gelijk goed met je aansluitingen. Vaak heb je de keuken aan de voorkant van het huis en zit de meterkast daar niet ver vandaan, bij ons zit er een gasbeton muurtje tussen.

In die situatie zou ik een aantal kabels door de muur heen steken de meterkast in. In de muur of op de muur achter je keukenblok de kabels naar de juiste plek brengen en een WCD plaatsen voor het apparaat. Voor de kookplaat een perilex gebruiken, mits het een gaskooktoestel is met ontsteking. Let op dat je 5-aderige gebruikt voor de perilex WCD. De kabels die in de meterkast uitkomen laten afmonteren in de groepenkast door iemand die dit ook kan zodat de tent niet af brand.

Misschien eerst wel handig om een elektricien naar de groepenkast te laten kijken of de uitbreiding mogelijk is en natuurlijk wat het kost.

Maar wat je doet, ga ajb niet aan de gang met verlengsnoeren, tafel stekkerdozen en teveel op 1 groep plaatsen. Dit breng je echt in levensgevaarlijke situaties.
 

DSR9500

  • #5
Werk niet met stekkerdoos voor de groot-verbuikers; oven en vaatwasser. Geef die een eigen stopcontact.
Alles kan op 1 groep, maar dan zul je er rekening mee moeten houden dat oven en vaatwasser niet tegerlijkertijd aan staan.
Maar das erg marginaal.

Mooier is het om 2 a 3 groepen in de keuken te hebben, want tijdens de voorbereidingen van de maaltijd gaat erook wel eens een keukenmachine aan en wil je ook nog koffie, terwijler in de oven iets wordt bemaakt. Ach en een magnetron, vergeten :roll:
 

Heleene

  • #6
Ambidexterity,

Helemaal mee eens dat je het beter in één keer goed kan doen, maar daarvoor zijn we nu al te ver. De meterkast zit aan de voorzijde, maar de keuken aan de achterzijde van een oud Amsterdams pand. Tussen de meterkast en de keuken bevinden zich een aantal verblijven die van verscheidene buren zijn. Het is dus helaas allemaal niet zo simpel.

We hebben een elektricien laten langskomen die ons dus aanraden om het met een 3x2,5mm2 stekkerdozen/verlengsnoer en een combiswitch op te lossen.
 

Heleene

  • #7
DSR9500,

We hebben gelukkig wel twee groepen in de keuken, dus op deze groep zal alleen de bovengenoemde apparatuur zitten. De magnetron staat in de berging (andere groep) en de overige keukenapparatuur zit dus op de andere keuken groep. De oven en de vaatwasser niet tegelijk kunnen gebruiken vinden we acceptabel.
 

CV__

  • #8
Je bent nooit 'te ver' om het goed te doen.
 

Heleene

  • #9
Tijdelijk in elk geval wel, want het geld is op.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Sorry hoor, maar dit zijn zaken die je al voordat je besluit dat je de keuken vervangt, had moeten weten. Als het budget het niet toelaat, moet je de oude keuken laten staan.

Dus omdat nu het geld op is creëer je een gevaarlijke situatie voor jezelf en je buren?
 

Heleene

  • #11
Zoals ik al zei, we hadden wat tegenvallers, die plan je niet. Er is een elektricien geweest en die heeft deze oplossing gesuggereerd. We proberen het natuurlijk veilig voor iedereen op te lossen. Het kost teveel geld om nu nog een extra groep te laten maken, dit betekent niet meteen dat we dus een gevaarlijk situatie gaan creëren.
 

CV__

  • #12
Dan leg je nu alles open is vast die extra groep aan en koop je later die vaatwasser.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Heleene,

wilt u quotes achterwege laten?
Iedereen kan de tekst lezen die er net boven staat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Die elektricien mag zijn diploma voor vakbekwaamheid direct inleveren.

Gewoon iedere verbruiker > 2kW op een eigen groep. En anders de apparaten niet aanschaffen. Of bijvoorbeeld de oven wijzigen in een gasoven.
 

Ambidexterity

  • #15
Ik ben geen elektricien, maar ik had ook mijn twijfels bij het advies van de elektricien waarover de TS schreef inderdaad.
Stroom zie je niet en ruik je niet (ja, als het te laat is misschien), mensen denken dan al snel "het zou wel" en knopen dan van alles aan elkaar.

Helaas gingen er veel de TS al voor:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu