Vaatwasser Bosch probleem

Kronenburger

  • #1
Deel 1:

Beste Forumleden,

Ik zit met een probleem van onze vaatwasser. Het volgende: week terug werd het water van onze oude Bauknecht vaatwasser niet meer warm. De stop vloog er ineens uit en er was een plastic brandlucht te ruiken. De printplaat gecontroleerd maar deze was niet doorgebrand. Er van uitgaande dat het dan het verwarmingselement was. Dit was te duur om te repareren.

Via marktplaats een 2e hands gekocht. Namelijk de bovengenoemde Bosch. Machine deed het meteen goed en we waren tevreden. Na amper 4x draaien verder start de machine ineens niet meer. Hij maakt wel een zoemend geluid bij het aanzetten, maar pompt geen water. Op het display is de code 2H te zien als ik een warm programma probeer. Als ik het 35 graden - of spoel programma probeer komt er geen foutcode in beeld, maar hij begint verder niet aan zijn programma.

Deel 2 na het internet afspeuren:

Update: printplaat in de deur gecontroleerd, niks aan de hand.

Linker zijkant losgemaakt. De vlotter ziet er redelijk schoon uit en er staat geen water in. Onderin bij de tweede vlotter stond veel water. Machine stuk gekanteld en er water laten uitlopen.

Machine weer aangezet, leek nog niet verder te komen.

Warm water in de vaatwasser gedaan en bij het aanzetten begon hij te lopen. Lijkt normaal programma af te lopen. Maar ik heb het idee dat hij niet genoeg water kan inbrengen. De waterslang bonkte een flink aantal keer bij het aanzetten.

De afvoer werkt wel, want de slang is warm (doordat ik warm water in de machine deed en hij dit kennelijk wel afpomp.

Iemand enig idee wat er mis kan zijn verder? Dat bonken van de aanvoerslang lijkt mij niet goed.

Hier een foto van de machine
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Inmiddels toch bijna al een compleet boekwerk te vinden over dit probleem.
Vervuiling van niveauregelaar en slang naar kuip.
 

Kronenburger

  • #3
Bedankt voor je antwoord! Heb je misschien een linkje naar een duidelijk topic waar ik de stappen kan maken voor het schoonmaken? Want als ik op het forum zoek kom ik voornamelijk mensen tegen met het zelfde probleem, maar geen uitleg wat ik precies moet losmaken en schoonmaken.
 

Kronenburger

  • #4
Ik heb inmiddels de vlotter/niveaukamer & waterreservoir schoongemaakt. Alles weer terug in elkaar gezet.

Alleen als ik de stekker in het stopcontact vonkt het onderste stekkertje van de vlotter? Weer uitgezet en gecheckt, maar hij zit er goed op en het onderdeel was droog. Iemand enig idee wat ik fout doe?
 

Kronenburger

  • #5
Ik zit nog steeds met een niet werkende vaatwasser. Ik heb de niveaukamer, vlotter en aanvoerslang schoongemaakt. Als ik de machine aanzet blijft hij nog steeds pompen. Er bleek nog water te staan in de onderste vlotter. Dit drooggemaakt, alleen zo snel het rode staafje de schakelaar ontziet begint hij te vonken en ruik je een brandlucht. Hoe kan ik dit oplossen?

Foto van voor het schoonmaken (zie ook die van bericht hierboven)
)

Zijkant machine na de schoonmaak

Dat schakelaartje met 3 ingangen vonkt bij het aanzetten
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Schakelaar is stuk (water ingekomen) waarschijnlijk door de schoonmaak actie.
 

Kronenburger

  • #7
Kan ik er van uit gaan dat de tweede schakelaar met 2 aansluit punten dan nog wel werkt? Anders wordt vervangen duurder dan een nieuwe tweede hands machine kopen.
 

Kronenburger

  • #8
Schakelaar met 3 aansluitingen vervangen. Machine blijft nog steeds geen water inlaten als ik een programma aanzet:(

De vlotters zijn niet omhoog en hij mag dus vrij zijn gang gaan. Als ik de machine aanzet hoor ik alleen een gebrom. Als ik de vlotter zelf ophoog tip hoor ik de pomp aanslaan. Als ik er zelf warm water indoet draaien de spoelarmen en loopt het programma af. Wat kan ik nog meer controleren om te zorgen dat hij zelf water afneemt. Na de schoonmaak is er geen water meer in de niveaukamer geweest dus hij neemt echt niks af.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Dat het toestel afpompt als de rode dobber omhoog houd is normaal.
Nieuw programma kiezen , toestel begint met afpompen , daarna zou hij water moeten innemen te voelen aan de aquastop welke geactiveerd zou moeten worden.
Als je deze voelt brommen maar er komt geen water de kraan controleren of het waterslot vervangen.
 

Kronenburger

  • #10
Het is opgelost. Heb de machine eerst een kort programma laten afronden (door zelf heet water in de kuip de toen) omdat resetten niet lukte. Bij een nieuw programma liep het reservoir wel vol, maar sloot hij af omdat er water uit een aansluiting op de onderste niveaukamer lekte. Deze opnieuw goed vastgezet (met was afwasmiddel op de rubbers) zodat ik het er goed in kon drukken. Dit ging wat lastig omdat je de onderste niveaukamer onder een bepaalde hoek er alleen in kon klikken. Daarna heeft hij twee hete programma's zonder problemen gedraaid.

Oorzaak van het alles was dus waarschijnlijk een verstopping. Stom van me dat die schakelaar nat is geworden, maar met de vervanger gaat het prima.
 

Kronenburger

  • #11
Toch niet opgelost. Na een paar keer draaien zonder probleem maakte hij weer zijn programma niet af er lag er een plas water onder. Hele machine weer opengehaald.

Er drupte soms wat water uit een van de aansluitingen van de niveaukamer (die drie plastic aansluitingen). De rest van de aansluitingen waar ik aan het gezeten waren droog. Dit proberen te verhelpen door hem er opnieuw goed in te drukken. Maar echt veel lekte het niet terwijl er wel echt een grote plas uitkwam.

Machine opnieuw laten lopen, maar nu blijft hij telkens water aanvullen. De niveaukamer wordt niet leger en toch voert hij water aan. Als de vlotter aangeeft dat hij vol is, pomp hij even af en meteen daarna begint hij weer met vullen.

Er zijn dus nog twee mogelijke problemen. 1 kan hij nog ergens lekken? 2. hoezo blijft hij maar water aanvoeren ook al in de machine van binnen vol en kapt de vlotter hem af.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #12
Wordt de schakelaar bekrachtigd van het niveau , dat is degene met 2 aansluitpunten.
Waarschijnlijk deze ook defect geraakt , rubbertjes had je gewoon moeten laten zitten en zeker niet invetten dan komen ze omhoog.
 

Kronenburger

  • #13
Hoe kan ik controleren of deze kapot is? De schakelaar met drie aansluiting was zichtbaar doorgebrand en stonk. Dat is bij die met twee aansluitpunten niet zo, ook geen vonkjes geweest. De machine heeft het na de schoonmaak wel drie beurten gewoon goed gedaan.
 

Kronenburger

  • #14
Niveaukamer vervangen. Maar na een paar keer draaien is er toch weer zo veel water gelekt dat de waterbeveiliging inslaat. Als ik de bodem met een sponsje weer droog maak kan hij er weer een paar dagen tegenaan. Daarna weer het zelfde.

Wat kan ik nog checken op lekkage? Aangezien ik het meeste nu al schoongemaakt heb. :cry:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #15
Gewoon kijken waar het lekt , hoe moeilijk kan dat zijn?
 

Kronenburger

  • #16
Als ik dat zou kunnen zien met de zijpanelen en voorpaneel er af had ik hier toch geen reactie neergezet?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu