Vaatwasser aangesloten op warm water leiding

Joro

  • #1
De vaatwasmachine wilde niet meer opwarmen. Het betreft een vaatwasser van ca 14 jaar oud. Ik heb de leverancier gebeld om te vragen of het mogelijk was deze vaatwasser aan te sluiten op warm water. Hij gaf aan, dat dit in principe wel mogelijk was, maar geen nut zou hebben, want de machine zou dan wel afwassen maar niet drogen. Tevens gaf hij het advies het tapwater op 50 graden in te stellen. Ik heb dit gedaan en de vaat droogt wel en is blinkend schoon! Toch ben ik wat huiverig. Immers als je de ketel instelt op 50 graden, betekent dat waarschijnlijk alleen dat het water langzamer opwarmt. Als er echter 20 liter water in de vaatwasser loopt, is dat laatste water veel warmer toch? Kan dit in de toekomst geen problemen opleveren? Op internet lees ik hierover tegenstrijdige verhalen. Wie kan mij advies geven?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het lijkt mij geen verstandige methode. Al was het alleen maar omdat de 50 graden instelling van het hete water net aan de lage kant is om legionella met zekerheid te doden...

Het is in elk geval een erg ongebruikelijke manier van "repareren" van een vaatwasser, en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat één van de witgoedspecialisten hier (allen zelf reparateurs) die methode ooit heeft toegepast. Normaal gesproken zal de oorzaak van het niet verwarmen worden aangepakt, wat of dat ook mag zijn.

Voor het overige is er gewoon niets van te zeggen zonder merk en typegegevens.
Zie daarvoor ook dit onderwerp
 

Joro

  • #3
Aanvulling voor "Kees". Het betreft een Bosch Vaatwasser E-nr. SPI 2322/00 FD 6909 108835.

Het tapwater is in te stellen van 40 - 65 graden. Stel, dat je het water instelt op 50 graden, betekent dit dat alleen het water in de voorraadboiler van de (in dit geval Vailliant-inbouwketel) op 50 graden wordt gehouden. Dit water wordt echter vermengd met het tapwater wat veel hoger is.

Ik ben echter zelf ook huiverig, anders had ik natuurlijk dit berichtje niet geplaatst. Veel nieuwe vaatwassers zijn speciaal geschikt voor aansluiting op warm water, omdat dit energiezuiniger is. Echter dit betreft al een oudere vaatwasser.

Mocht, er iemand nog advies kunnen geven, naar aanleiding van bovenstaande informatie, dan verneem ik dat graag.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Joro schreef:
Aanvulling voor "Kees".
Nou echt niet speciaal voor mij, veel meer voor de witgoed-specialisten hier!

Ook deze vaatwasser heeft een doorstroomelement, zoals in veel andere vaatwassers, en dat element werkt alleen goed wanneer de doorstroming erdoorheen goed werkt.

Deze vaatwasser is zo n 18 jaar oud.... Naar mijn idee zou het heel goed kunnen zijn dat de machine van binnen verstopt zit en daarom niet wil verwarmen. In dat geval is het aansluiten van heet water alleen maar uitstel van executie. Maar een defect element behoort ook tot de mogelijkheden, evenals (veel voorkomend) een slechte soldering bij het verwarmingsrelais op de printplaat.

Overigens kun je op de onderdelensite van Bosch tekeningen vinden van de machine. Kijk daarvoor even in deze lijst. Geef het E-nummer in: SPI2322/00 zonder spaties.
 

Henny

  • #5
Deze machine is ook voorzien van een doorstroom element, welke
aan de rechterzijde van de filterbak gemonteerd zit.
Aan de bovenzijde van het element zit een thermostaat.
Meet deze onderdelen eens ohms door.
Overigens is deze machine voorzien van een mechanische besturing.
(dus geen stuurprint, waar mogelijk een ingebrand kontakt op zit)
Voor het drogen wordt vaak koud water gebruikt. (condensatie)
 

Joro

  • #6
Inderdaad, de vaatwasser werkt niet meer. Ik heb na de "reparatie" ongeveer 5 x de vaatwasser gebruikt en het resultaat was fantastisch. Vandaag echter duurde het programma circa 10 minuten langer dan normaal. Toen het programma af was gelopen, bleek de vaat nog vuil.
Als ik ooit een nieuwe vaatwasser koop, is het dan gunstiger om er een te kopen geschikt voor warm water? De aansluiting zit er immers al.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu