UPS geeft brommend geluid in pomp

Atlas1981

  • #1
Beste raadgevers,

Een UPS wordt normaal achter computers aangesloten om ze nog gedurende een half uurtje van stroom te voorzien als de stroom uitvalt.

Ik heb er een gekocht voor mijn nood-stroomvoorziening bij mij hout-cv kachel. Bij stroomuitval brand het vuurtje immers nog wel en die warmte moet nog wel afgevoerd worden. Het is dus essentieel dat de pomp het nog even doet anders komt de kachel "op stoom". Dit is geen ramp maar ook niet erg wenselijk. Vandaar de noodstroom voor de pomp.

Door de stekker van de voeding van de UPS er uit te trekken kan ik kijken of de UPS de stroomverzorging overneemt. Dat doet hij. Maar.... in de pomp ontstaat tegelijk een lelijke "brom".

Mijn vraag is nu: wat veroorzaakt die brom en kan de pomp hier ook lange tijd tegen?

Pomp 50- 57 watt (Afhankelijk van welke stand)
UPS; merk APC 650va

Atlas
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Die brom komt omdat een UPS geen nette sinusvormige spanning geeft, maar een spanning die wordt opgewekt door van gelijkspanning via een spoel en vermogenstransistoren een soort sinusachtige spanning op te wekken. Bij sommige goedkope UPS modellen is het een volledig rechthoekige spanning, bij de wat duurdere modellen is hij wat meer sinusvormig. De harmonischen (hogere frequenties dan 50Hz) die op zo'n niet perfecte spanning zitten zorgen voor trillingen in de motor die hoorbaar zijn.

Wij hebben dit probleem wanneer we onze CV ketel aansluiten op de generator wanneer de stroom bij ons weer eens wegvalt. Bij ons wordt de pomp niet extra warm door dit gebrom, maar onze generator geeft een "bijna" sinus.

Heeft u een BackUPS model of een SmartUPS model? De SmartUPS heeft een veel betere sinusvorm dan de BackUPS, maar er zit ook een verschil in prijs.
 

Atlas1981

  • #3
Dag Krunnie,

Ondanks Kazachstan toch zeer snel geantwoord! Vaker stroomstoringen dan hier neem ik aan!. Wat voer je daar eigenlijk uit?

O, ja.... de brom; Maakt me eigenlijk niet uit. zo vaak hebben we geen stroomuitval. Vraag blijft; kan het kwaad voor de pomp, transformator en 3 relaitjes die er ook door gevoed worden? Gaan ze er van kapot. Of kunnen ze wel tegen een kwartiertje verkeerde sinus oid.

Het is inderdaad een back ups; goedkoop, nederlander, je weet wel.

Groet,
Atlas
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Ik zit even een paar weekjes in Nederland, zodra het weer mooi weer is om daar te klussen ga ik weer terug :D

Een BackUPS heeft een getrapte sinus, die nogal wat afwijkt van een nette sinus. Die relaytjes en transformator houden dat wel vol, de pomp gedurende korte tijd waarschijnlijk ook wel. Het wordt allemaal wat warmer door de wervelstromen maar een circulatiepomp in een CV installatie mag vaak werken bij omgevingstemperaturen tot een graad of 80 dus ze zijn wel gebouwd op verhitte omstandigheden.

Wij draaien soms een etmaal op onze noodstroom, maar zoals gezegd heeft die generator wel een betere golfvorm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu