Uitsparing zagen tbv tv-lift

JMPoSTMaN

  • #1
Ik wil graag een kast maken welke in mijn dakkapel komt te staan. Hierin wil ik een tv-lift verwerken, zodat de tv niet altijd voor het raam staat.

Het wordt een vrij grote kast (breedte 412cm, diepte 90cm).



Na wat zoekwerk heb ik een leverancier van houtenbladen gevonden die diverse soorten houten bladen kan leveren van 420x90. Nu is echter mijn probleem hoe ga ik hierin een uitsparing inzagen, zodat ik het uitgezaagde deel als deksel kan gebruiken.

Heeft iemand tips om deze uitsparing te maken?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Wil je t echt mooi hebben? Laat hem er met een CNC bank uitfrezen. Kun je mooie afgeronde hoeken maken, en 0,0 kans op beschadigingen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Dan houdt je alleen geen deksel over :wink: .
Misschien kan de leverancier het er inderdaad uitfrezen en er een passtuk bij leveren.
 

JMPoSTMaN

  • #4
Als ik het zou doen met een frees (goeie reden om er eindelijk 1 aan te schaffen) wat voor een frees zou ik dan moeten gebruiken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Met een bovenfrees kan dit, alleen dan wordt het deksel wel een stuk kleiner (maat frees). Voordeel is wel dat je de hoeken kan afronden. Je doet dit het beste door eerst een mal te maken. Met een kopieerring is het handigst, maar een kopieerfrees (met lager boven de frees) kan ook.

Met een invalzaag is ook een optie. Bij voorkeur eentje met een dun zaagblad (2mm). De hoeken worden dan wel recht. Het laatste stukje in de hoeken zaag je met de hand of decoupeerzaag.

Volledig met een decoupeerzaag zou ik alleen doen met een zaag die exact recht en haaks zaagt. Ik ken maar één merk die dat kan, die is stevig aan de prijs.

Een deksel zagen uit een ander stuk hout is een stuk praktischer.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Mooi werk, heb zelf ook een kast gemaakt met een tv lift. Als je aan zo'n klus begint en je hebt het vermoeden dat je vaker dit soort klussen wilt doen dan zou het een goede aanleiding kunnen zijn om een cirkelzaag met geleide liniaal en van hetzelfde merk ook een bovenfrees te kopen die ook op de geleide liniaal past.
Je geeft eerst een bak geld uit maar je hebt er echt de rest van je leven plezier van.

Je kan dan eerst de lengte van het gat uitzagen, (iets kleiner dan de eindmaat, dan de korte kant met een decoupeerzaag. Dan met de frees de randen netjes opmaat frezen.

Voor het geld dat je uitgeeft aan gereedschap kan je ook een kast kopen waarschijnlijk. Moet je echt zien als lange termijn investering, maar je staat altijd met een brede grijns te werken later :wink: .
 

Veronika

  • #7
Als je het zelf wilt doen is het in elk geval een stuk eenvoudiger als je het stuk door laat lopen tot achteraan.

Je kunt evt een cirkelzaag laten "invallen" door deze op de juiste plek te laten zakken voor de voorste rand. Erg veilig en eenvoudig is dit niet.

De zijkanten precies tot het juiste punt zagen in het bovenblad, wederom geeft een cirkelzaag de mooiste snede. Er blijft dan een hoekje vastzitten aan de onderkant van de snede, die handmatig weghalen (met beitel bijv).

Met de hand kun je een fijne Japanse trekzaag overwegen. Dit geeft een dunne snede, die niet perfect zal zijn dus je verliest nog wat hout door gladschuren etc. Voor de binnenste snede eerst de figuurzaag hanteren vanuit de hoek.

Laten doen wordt zeker het mooist. Maar ik dacht ik denk toch even mee.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Dan houdt je alleen geen deksel over.
Die snap ik even niet, als er met een dunne frees gefreesd wordt, blijft het deksel toch gespaard?

Een decoupeerzaag is sowieso een no-go. In een dik blad kun je nooit recht zagen. Ook niet langs een geleider.

Een circelzaag zou kunnen, maar de kans op lelijke splinters is groot en 1 keer verkeerd inzetten kost je het blad.

Ik neem aan dat het blad een behoorlijk prijskaartje heeft. Doe jezelf een plezier door een meubelmaker met CNC frees een gat te laten frezen. De prijs kan je best eens meevallen (indien in het Noorden van het land, heb ik wel een adres voor je)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Alleen is het deksel dan rondom de dikte van de frees te klein. En wat je wilt is een zo klein mogelijke naad tussen deksel en blad.
 

Poster

  • #10
Hallo

Google eens op "waterstraalsnijden van hout"

Ook te zien op Youtube


Grt.
 

Veronika

  • #11
Andere gedachte die nog opkwam:

Zo'n blad wordt samengesteld uit kleinere delen. Waarom niet in overleg om t gat gelijk "leeg" te laten en een plankje in de maat van het gat bij te leveren. Je hebt dan een spleet zo dun als je maar wilt.
 

JMPoSTMaN

  • #12
Allen bedankt.

Ik ga met de tips aan slag. Ik ga wat rond bellen om te kijken of ik het kan laten doen.

Ik ga ook mijn gereedschap collectie uitbreiden, wellicht dat ik na wat oefenen genoeg vertrouwen heb om zelf aan de slag te gaan.
 

JMPoSTMaN

  • #13
Het watersnijden ziet er trouwens ook heel gaaf uit. Enige nadeel is het gesleep met het hout, maar het resultaat is wel heel gaaf.

Eens wat offertes opvragen, ben benieuwd naar de kosten...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Een degelijke unieke kast vraagt ook om een speciale fabricage. Dus neem je werkblad mee naar een bedrijf die een waterstraalsnijder heeft en je hebt een prachtig uitge"straalde" opening.

Met de hand de uitsparing maken, met welke machine ook, zal nooit dit resultaat geven. Na het waterstraalsnijden is het dekseltje gelijk klaar en hoef je het niet meer af te werken.

Het zou mij het ritje wel waard zijn. Laat de leverancier het blad gelijk bezorgen bij zo'n bedrijf, dan hoef je hem alleen nog maar op te halen (1 ritje).

Voordeel van deze techniek is dat het dekseltje qua houtnerf mooi doorloopt met het weekblad.
 

Alex1200

  • #15
Ideetje;

bovenzijde inzagen met zaagblad van multitool (zaagbladen zijn dun)

Daarna achterzijde met vingerfrees uitfrezen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Dat lukt je nooit strak, recht en ook nog eens haaks op het werkblad. Zeker niet over zo'n afstand.
 

Alex1200

  • #17
Bert...

Wellicht dat het jou niet lukt.....

Mijn insteek zou zijn om langs een lat / aluminiumprofiel te zagen.
4 a 5 mm inzagen is genoeg.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #18
Je hebt ook altijd nog het risico op verbranden van het hout met een multitool. En dat is niet zo'n fraai gezicht als het om zichtwerk gaat.
 

Alex1200

  • #19
Bert,

....De kans op.... is altijd en overal aanwezig.

Laten wij ervan uitgaan dat de TS met machines kan werken gezien zijn ambities.

Natuurlijk zijn er altijd betere manieren, echter wat ik voorstel is haalbaar voor een een handig iemand met gereedschap.
Niets doen is ook een optie, de decoupeerzaak is al aan de orde geweest evenals een circelzaag. De bovenfrees geeft aan de bovenzijde een te brede gleuf etc.

Verdere reactie van mijn kant blijft vanaf nu uit. De TS kan zelf beslissen of hij het ziet zitten / uit proberen.

groet,

Alex
 

JMPoSTMaN

  • #20
Bedankt voor het meedenken Alex, maar ik sla deze optie over.

Ik heb vandaag contact gehad met een bedrijf die voor mij wil waterstraalsnijden en de kosten zijn 110 euro per uur snijden.

Hij kon mij echter niet zeggen hoe lang hij denk dat de machine bezig is, omdat zij altijd alleen maar met staal werken, maar zijn verwachting is een half uur. Ik denk dat het iets korter zal zijn, omdat hout toch iets anders is dan staal.

Ik zal mijn voortgang (die niet snel is) hier proberen te blijven posten :D
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu