Uitleg instellen vloerverwarming

Frankie0026

  • #1
Situatie.....

Wonend in split-level woning (woonkamer 1m50 lager dan keuken) heb ik sinds vandaag mijn nieuwe vloerverwaming aangesloten. Nu begrijp ik de logica niet zo om mijn vloerverwarming in te stellen in samenwerking met mijn thermostaat en 1 convector.

De vloerverwarming geldt als bijverwarming.
De thermostaat van de vloerverwarming staat ingesteld op 40 graden.
Volgens mijn schoonvader is dat ongeveer 19 graden.

Maar hoe moet ik dan zien naar mijn kamerthermostaat.

Houdt dat in, dat als ik mijn kamerthermostaat lager zet dan 19 graden mijn vloerverwaming uit slaat of werkt dat gescheiden?

Kan iemand mij uitleggen hoe dit nou precies werkt?
Mijn schoonvader krijgt het mij niet duidelijk.

Cvketel: agpo uit 2003

Ik begrijp het echt niet.

Alvast bedankt

Gr. Frank
 

Chathanky

  • #2
Die 40 graden slaat op de cv watertemperatuur en niet op de ruimte temperatuur. Die zorgt ervoor dat het cv water nooit hoger de vloer ingaat dan 40 graden.

De vloerverwarming als bijverwarming is eigenlijk alleen om de kou uit de vloer te halen, de convector is er voor om de ruimte op temperatuur te brengen, en houden.

Dit moet wel zo ingesteld zijn, dat de convectoren cq radiatoren de ruimte niet te snel verwarmen, anders slaat de cv uit en komt de vloer die trager werkt niet op temperatuur. De radiatoren moeten meestal wat geknepen worden om dit te bereiken.

Dit kan door de voetventielen of voorinstelling van je radiatorkranen goed in te stellen. Of als er thermostaatknoppen gemonteerd zijn deze zo in te stellen, dat deze de ruimtetemperatuur net niet bereiken. De laatste tienden van graden moet de vloerverwarming voor zijn rekening nemen, en zo komt de vloerverwarming het beste op temperatuur.

Snelle veranderingen van de temperatuur door het openen van een deur worden door de radiatoren opgevangen, omdat die het snelste corigeren tot vlak onder de gewenste waarde. Het laatste beetje komt dan weer van de vloerverwarming.

De kamertermostaat bewaakt alleen de ruimtetemperatuur en regelt niet de combinatie van radiatoren en vloerverwarming.

Het gebruik van thermostaatkranen op alle radiatoren moet er meestal een bypassventiel geplaatst worden, zodat de ketel zijn minimale hoeveelheid water kan laten doorstromen.
 

Frankie0026

  • #3
Bedankt voor je snelle antwoord.

Dus als ik het goed begrijp zorgt de thermostaat van de vloerverwarming dat er een constante temperatuur van 40 graden door de leidingen van de vloerverwarming loopt en dit los staat van de thermostaat van mijn kamerthermostaat.

Dus of ik mijn kamerthermostaat op 15 zet of op bv. 20 heeft voor mijn vloerverwarming geen invloed.
 

Chathanky

  • #4
Dat klopt. Het is alleen een begrenzing dat dit niet hoger wordt, als de ketel uitstaat zal hij niet aanslaan als het water kouder wordt.
 

Frankie0026

  • #5
En houdt dat dan ook in dat als ik mijn kamer thermostaat bv. op 15 graden zet mijn vloerverwarming minder warm wordt dan dat ik de kamerthermostaat op 20 graden zet?

Zo ja, hoe snel verwamt de vloerverwarming dit verschil. Is dat een kwestie van dagen of enkele uurtjes?

En wat is dan de meest effectieve temperatuur om op de kamerthermostaat in te stellen zodat de vloerverwarming behaaglijk aanvoelt?

Nogmaals bedankt
 

Chathanky

  • #6
Dit afhankelijk hoe dik de vloer is en hoe het opgebouwd is houd rekening met enkele uren (2 a 3).

Bij een goede instelling van de cv zal het bij 20 graden de vloer ongestoord warm blijven, bij lagere temperaturen kun je ook overwegen om de convector dicht te draaien en volledig op de vloeverwarming te draaien of de temperatuur van de vloer te verlagen naar bijv. 35 graden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
De kamer thermostaat bepaalt de temperatuur van de ruimte als geheel, en bepaald of de ketel aan moet of niet.

Pas als de ketel aan gaat kan de vloerverwarming werken.

Als je de kamethermostaat op 15°c zet en het is 16°c in de kamer zal dus de ketel niet starten en de ruimte niet verwarmen omdat de ruimte al warm is. En dus is er ook geen warm water beschikbaar voor de vloer verwarming.

Er is geen meest effectieve temperatuur voor de kamerthermostaat icm de vloerverwarming.

U moet de vloerverwarming zien als een in de vloer gelegde radiator dus als de woning warm is kan deze best koud zijn. De ketel draait dan niet.

Bij mij thuis heb ik alle wandradiatoren bijna dicht staan (de kraan wordt nog net warm) alleen de entree en de badkamert staan vol open om circulatie te handhaven in het systeem.
De kamer thermostaat staat hier op 19° 's middags, 20-21° 's avonds, 17° 's nachts/overdag (dat haalt hij nooit).

Gemiddeld heb ik ongeveer 1/2uur nodig dat de temperatuur begint te stijgen, na 1 uur voel ik dat de vloer geheel 'warm' is.
 

Frankie0026

  • #8
Oke chathanky.

Erg bedankt voor je antwoorden. Ik denk dat ik het snap. (hehehehe).

Nu is het dan alleen een kwestie van balans vinden welke temperatuur ik mijn vloerverwarming aangenaam vind voor de vloer en mijn convector voor de kamertemperatuur.

Thanks
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu