Uitgangsspanning transformator terugbrengen?

Harrybrinkman

  • #1
Hallo,

In de kersttijd bouw ik altijd een kerstdorp. Dat barst van de (led)lampjes en bewegende delen die allemaal aangesloten zijn op 4,5 volt 1000ma adapters. Probleem is dat er bijna 25 adapters onder de tafel liggen. Dat geeft veel warmte en (mogelijk?) brandgevaar.
Ik wil eigenlijk al die adapters de deur uit te doen en er 1 (zwaardere) transformator voor terug te plaatsen? dat scheelt veel verlengsnoeren etc. Ik kan echter bij bv. Conrad geen transformator vinden met een uitgangsspanning van 4,5 volt. IK dacht ook al aan een (sloop) computervoeding, maar ook die heeft geen 4,5 volt uitgang. Weet iemand hoe je bv. een 6 volt trafo terugbrengt naar 4,5 volt?

Alvast bedankt voor de eventuele reacties

mvrgr
Harry Brinkman

titel aangepast - mod
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk werkt wat op 4,5 V werkt ook op 5 V. En 5 Voltadapters zijn wel volop verkrijgbaar.

Anders kun je de spanning terugbrengen met een spanningsregelaar. Daarvoor kun je beter bij in het forum van circuitsonline.nl vragen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Of even kijken bij de sectie regelbare spanningsbronnen.

Maar 25A uit 1 bron?, dan worden dat best dikke draden naar de lampjes, je moet er nl vanuit gaan dat er een kortsluiting komt in 1 led en dan gaat er 25A lopen door dat draadje, over brandgevaar gesproken.

Je zal serieus moeten kijken naar het beveiligen van zulke stromen.
In dat opzicht is een computervoeding ook best link, die hebben doorgaans geen beveiliging op de uitgang van hun 5v sectie.

Je kan de spanning van een DC voeding verlagen met 0,6v door er een 1n4007 diode in serie met de last te zetten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu