Uitbreiding groepenkast nieuwbouw door keuken?

Mike87

  • #1
Beste Leden,

Ook ik lees al een tijdje mee en kom nu zelf in de lucht na het ontvangen van de sleutels van onze nieuwbouw woning. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Afgelopen week heb ik het leidingschema ontvangen van de keukenleverancier en stuit ik op het volgende.

De groepenkast is een Hager Vision met 2 vrije groepen en wat vrije ruimte. Echter heb ik 3 groepen én een kookgroep nodig volgens de specificaties van de keukenleverancier.

- 1x Siemens CM633GBS1 ~3600W
- 1x Siemens CB635GBS3 ~2990W
- 1x Siemens SN636X01N ~2000-2400W
- 1x Siemens EX875LVB1E ~7400W

Daarnaast word er ook nog een Quooker geinstalleerd (2600W)
Maar hier word niet aangegeven dat dit een aparte groep MOET zijn.

Naar mijn idee kom ik ruimte tekort in de standaard kast en is mijn vraag of er uitgebreid moet worden of dat er wellicht nog andere opties zijn.

Onderstaand een foto van de huidige opstelling.



Graag jullie reactie.

Met vriendelijke groet,

Mike
 

Quote master

  • #2
Bouwer heeft dus weer het NEN advies om geen enkelfase groepen achter vierpolige aardlekschakelaar te monteren genegeerd.

Schroef de hele kast maar van de muur...
Wat je erbij moet plaatsen past er toch niet in en de 4-polige aardlekschakelaars horen er ook niet in. Ga je die los vervangen dan betaal je uiteindelijk net zo veel als een complete kast met wel direct de juiste componenten.

Voor 500 euro koop je een 220*550 Medusa (anderhalf keer zoveel ruimte) met drie aardlekschakelaars 2P, 12 groepen en twee krachtaardlekautomaten. Van die laatste twee eentje voor de kookplaat (géén kookgroep toepassen in 3x25 installatie!) en eentje voor een toekomstige auto ofzo. En dan nog steeds 6 vrije plekken.

Kun je het huidige ding op Marktplaats zetten.

Heb je wel drie automaten onder de meter?

Quooker ook op aparte groep.

Verbaasd me dan nog wel dat er een Hager in zit. Van een bouwer die een paar euro schraapt op het negeren van NEN advies had ik verwacht er iets goedkopers in zat
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Het is een advies, geen eis!
De bouwer voldoet dus aan de minimale eisen uit de norm.
Klagen moet je bij de NEN commissie doen.
 

Quote master

  • #4
Klopt. Ik heb dan ook nergens gezegd dat het een eis was. Het advies is echter gewoon juist. Dat roept de vraag op waar de bouwer nog meer volgens het minimale gewerkt heeft...

Overigens, toen je over 'geen eis maar een advies' begon dacht ik direct hieraan;
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik heb het filmpje verwijderd, iedereen hier weet wel dat je het vrijwel nergens mee eens bent behalve met je zelf, dat hoef je met een filmpje niet te onderschrijven.

Je bent gisteren van het forum verwijderd, even later met een andere (suggestieve) forumnaam weer aangemeld, je gaat er nu weer af.
 

Mike87

  • #6
Heren,

Bedankt voor de reacties. Helaas ben ik geen expert en gaat mijn voorkeur uit om niet de gehele kast te vervangen.
Zou het mogelijk zijn om onderdelen te wisselen om alsnog "veilig" uit de voeten te kunnen?

Zou ik de kast kunnen handhaven en onderstaande componenten uitwisselen?

- Huidige 2 aardlekschakelaars 4P eruit en omwisselen voor
3x Hager aardlekschakelaar CDA540G 2P 40A en 30mA op de onderste rij.

Volgens mij heb ik dan 6 vrije plekken aan de bovenzijde van de kast naast de huidige 6 (16A)automaten.

Vervolgens 4x Hager installatieautomaat MHS516 1P+N 16A B-karakteristiek toevoegen en 1 Hager fornuisgroep MKS599 2P+2N 16A B-karakteristiek 6kA

Dat zou dan betekenen dat de kast direct vol zit, maar wel alles erin zit wat ik nodig heb (inclusief een aparte groep voor de Quooker)

Graag jullie reactie.

Bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Één nadeel aan jouw plan: de kookplaat zit dan op 1 fase aangesloten, dus achter één hoofdzekering van 25A (aangenomen dat de aansluiting 3x25A is). Dat houdt niet over, aangezien je met de kookplaat al theoretisch maximaal 32A gebruikt en je er nog 2 andere groepen bij hebt op dezelfde fase.

Ik zou daarom voor de kookplaat voor een 4-polige aardlekautomaat kiezen en een 3-fasen aansluiting in de keuken realiseren. Jouw kookplaat gebruikt dan maar 2 van de 3 fasen, maar dan heb je het vermogen in ieder geval over 2 fasen / 2 hoofdzekeringen verdeeld.

Dit past alleen niet in die kast samen met de rest van jouw wensen. Ik zou er een zelfde behuizing naast hangen, dan heb je (meer dan) genoeg plek.

P.S. als je de 4-polige aardlekschakelaars voor 2-polige wilt vervangen (niet verplicht maar wel aan te raden), denk dan wel even na over de verdeling van de groepen over de 3 fasen. Verdeel de zware apparaten (en denk welke je vaak tegelijkertijd gebruikt) en verdeel de lichtgroepen ook over de verschillende fasen (en verschillende aardlekschakelaars). Dan zit je bij een storing niet geheel in het donker.
Je kunt dan misschien ook beter afwijken van de indeling met onderin de aardlekschakelaars en bovenin de automaten, bij deze Hager kasten is het gebruikelijk om een aardlekschakelaar en 4 groepen direct naast elkaar te monteren. Hager verkoopt daar verbindingskammen voor (zoek op KB4FN), dit maakt het bedraden simpeler!

Mocht je de 4-polige aardlekschakelaars vervangen, dan zou je er één kunnen hergebruiken samen met een 4-polige B16 automaat voor de kookplaat. Dan hoef je alleen een installatieautomaat te kopen en die zijn stukken goedkoper dan aardlekautomaten. Het kost wel 4 extra modules, maar als je er een kast naast hangt is ruimte niet meer zo'n probleem lijkt me.
 

Mike87

  • #8
Bedankt voor je heldere uitleg XanderH.

Het is dus aan te raden om de kookplaat aan te sluiten op een 3F krachtgroep?

Onderstaand een aansluitschema van de kookplaat. Welke afbeelding dien ik nu aan te houden? plaatje 3?



Zoals ik het nu begrijp trek ik 5 aders naar de perilex wandcontactdoos en monteer deze af volgens plaatje 3.

Vervolgens monteer ik in de groepenkast 2x fase en 2x nul af op de 4P 16A automaat achter de 4P 40A aardlekschakelaar.

Klopt dit? Welke kleurcodering dien ik hiervoor aan te houden?

Thanks!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Je legt dan gewoon 3 fasen, 1 nul en 1 aarde aan (kabel 5G2,5mm² of met draad 3x bruin 1x blauw 1x geel/groen). De WCD kun je afmonteren volgens de coderingen op de WCD zelf.

De kookplaat sluit je dan aan volgens het linker schema. 1 pen in de stekker laat je ongebruikt.
 

Mike87

  • #10
Thanks! Ik ga er mee aan de slag.

Gr. Mike
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Eventueel kan de Quooker samen met bijvoorbeeld de vaatwasser op één groep als je daarvoor een Quooker Energieverdeler gebruikt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu