Uitbreiding 2 fasen naar 3 fasen

Pfrenken

  • #1
Hallo,
Mijn huisinstallatie is nu voorzien van een netaansluiting (Stedin) 2 fase 35 A. Ik heb twee electrische ovens, 5-pits inductiekookplaat (2 groepen 220V-16A) droger en wasmachine en de gebruikelijke huisapparatuur.
Nu wil ik uitbreiden vanwege de mogelijke aanschaf van een warmtepomp. Deze warmtepomp (Nefit Enviline Tower Monoblock 9 T-S) heeft een aansluitspanning van 3x400v en 3x16A zekering. Er zit een verwarmingselement in van 9kW en verder ventilatoren en pompen.
Mijn vraag is nu of ik met een uitbreiding naar krachtstroom 3x25A genoeg heb. Dit is nog een betaalbare optie omdat de maandelijkse aansluit/transportkosten dan niet hoger zijn dan nu. Als ik naar 3 x 35A zou moeten wordt het erg duur.
Wie kan hier iets over zeggen?
Alvast bedankt. Paul
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
3x25A kan ca 18kW leveren en kortstondig ook nog wel meer. Eea hangt dus af van hoeveel je gelijktijdig denkt te gebruiken en of het een probleem is als je daar rekening mee moet houden of niet.
 

Pfrenken

  • #3
Ik denk dat ik nu wel de 230V 1x 35A hoofdzekering grotendeels nodig heb. De vraag is dan of ik het ga redden met de warmtepomp erbij als ik naar 3x25A 400V ga.

Alvast bedankt, Paul
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Je krijgt er dan dus 75-35=40A×230v=9,2 kW bij. Zou in theorie dus net moeten lukken. Ik zou wel proberen de belasting goed over drie fases te verdelen, waarbij je rekening houd met het gelijktijdig gebruik van ovens, kookplaat etc.
Anders loop je kans dat je bij dat uitgebreide diner op een koude kerstavond alsnog een gesprongen hoofdzekering moet laten vervangen.
 

Pfrenken

  • #5
Dank je Sxnder, dat is het antwoord waarnaar ik op zoek was. En ja dat kerstdiner is idd dat waar ik voor vrees.

Groet, Paul
 

No Hands

  • #6
Als je huis goed geisoleerd is zul je overdag, als je ovens gebruikt worden, nagenoeg nooit de volledige capaciteit van die WP draaieb. Misschien 's nachts eens als het heel hard vriest maar dan verbruik je verder meestal niet veel en wanneer is het nou echt koud in NL?
 

Pfrenken

  • #7
Daar heb je ook alweer gelijk in No Hands. Het huis is 25 jaar oud en redelijk geisoleerd.

groet, Paul
 

No Hands

  • #8
'Redelijk geisoleerd' hoort niet het uitgangspunt te zijn, trias energetica, eerst je isolatie op orde dan kun je een veel lichtere WP kopen. Isolatie en kierdichting is goedkoper dan een WP.
 

Pfrenken

  • #9
Nou ja, als je je muren af wil breken omdat de isolatie van 6 cm vervangen moet worden door betere, of je dakplaten, idem, gaat vervangen, of je HR-glas door HR++, heb je gelijk. Alleen zijn dat weinig realistische aanpassingen denk ik. Die voorzieningen noem ik redelijk geisoleerd. Niet te vergelijken met een nu nieuw te bouwen woning, maar ook nauwelijks aan te passen. Ik hou me in elk geval aanbevolen voor verbeteringen..

Groetjes, Paul
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Dan moet je jezelf serieus afvragen of een 9 kW warmtepomp voor jou wel de goede oplossing is. Een woning niet niet minimaal A-label heeft (en omgerekend naar bouwbesluit een EPC-waarde van 0,8 of beter) heeft teveel verliezen voor een langzaam systeem zoals een warmtepomp.

Maar als je hoofddoel is om de gasaansluiting af te laten sluiten, zijn er wellicht andere methoden. Bijvoorbeeld een biomassa kachel icm een (zonne)boiler.
 

Pfrenken

  • #11
Dat is wel een ineteressante vraag natuurlijk. Ik baseer het erop dat ik nu ook alleen vloerverwarming gebruik. Waarbij de tep in die circuits zelden de 40 graden C aantikt. Radiatoren heb ik alleen op de bovenverdiepingen en die staan meestal uit, behalve op mijn werkkamer. De watertemperatuur in dat circuit komt met het vriesweer van de afgelopen dagen zo rond de 30 graden.
De leveranciers, ja ik weet dat ze graag verkopen, zijn niet eensgezind in hun antwoorden. Enkelen raden een hybridesysteem aan, anderen gaan voor een Full Electricsysteem met lucht-waterwarmtepomp. Maar ik ben het met je eens, ik heb ook zo mijn twijfels. Vandaar dat ik de mogelijkheden aan het onderzoeken ben, zoals de kosten voor een krachtstroomaansluiting en nog een aantal meer.
Voor een zonneboiler heb ik geen plaats meer. Heb al de beschikbare nuttige ruimte vol liggen met 17 PV-panelen.
Bedankt voorje opmerkingen trouwens. Voor mij heel nuttig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Ter verduidelijking:

Een oudere woning is slechter geïsoleerd dan een nieuwbouwwoning, en zal ook meer warmteverlies hebben door kieren en naden. Tenzij je helemaal stript en weer opbouwt, zul je dit blijven houden.

Om enigszins comfort te hebben, zul je moeten verwarmen met een hoog temperatuur verwarmingssysteem. Hierdoor krijg je voldoende confectie om kouval tegen te gaan.

Een warmtepomp is vooral geschikt voor lage temperatuursverwarming. Dus LTV vloerverwarming of radiatoren. Stoken op hogere watertemperatuur gaat enorm ten koste van je rendement van de warmtepomp.

Daarom is een warmtepomp minder geschikt voor oudere woningen.
 

Pfrenken

  • #13
Dank voor je reactie Walker.
Op dit moment, bij een buitentemp van 2 gr, is de ketelwatertemp 45 graden. Laatst bij min 5 graden was die ca. 51 graden. De temp in vloerverwarmingscircuit tussen 30 en 40 graden. Zeg jij dan: niet doen die warmtepomp?

Gr. Paul
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Bij LTV zal de temperatuur tussen de 25 en 35 (max!) liggen. Ook al is het dan warm genoeg in de woning, toch zul je aan comfort inleveren.

Woon zelf in een nieuwbouwwoning, met warmtepomp. Absoluut energiezuinig, energielasten liggen (zonder PV) onder de Eur 100,- per maand.

Echter de grootste fout die hier is gemaakt: Toevoegen van een systeem C met roosters voor toevoeren van verse lucht. Een WTW was beter geweest. Zonder dikke gordijnen hebben we kouval tot in het midden van de kamer...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu