Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
Andren


Geregistreerd op
18-4-2009
Berichten: 33
Andren op 18 April 2009, 17:39   Type installatie: zone systeem of weersafhankelijk regeling
Besten,

Ik ben van plan een nieuwe cv ketel aan te schaffen en daarbij de installatie beperkt te laten wijzigen omdat ik een praktijkruimte niet onafhankelijk kan regelen. Mijn vraag is nu, voor welk type installatie moet ik kiezen omdat ik tegenstrijdige adviezen krijg:

Optie 1:

Een installatie met een zone regeling waardoor ik het huis als de praktijkruimte onafhankelijk van elkaar kan regelen. Hierbij dient te worden opgemerkt dat in de praktijkruimte een vloerverwarming ligt en voorzien is van een kleine radiator.

Optie 2:

Alle radiatoren voorzien van een thermostaatknop samen met het installeren van een weersafhankelijke regeling van Nefit. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de vloerverwarming niet geregeld wordt door een thermostaatknop. Dus alleen door de de weersafhankelijke regeling.

Graag jullie advies. Alvast bedankt.

Andre

';
Klusservice Klusidee
Klusservice Klusidee

Kom je er zelf niet uit en heb je een hulp nodig voor je cvketel? Schakel dan Klusidee in voor een vakman. Direct een CV monteur inschakelen


Ingmar89
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
19-1-2008
Berichten: 3081
Ingmar89 op 18 April 2009, 17:56  
Optie 2 is dan dus geen optie, want als je vloerverwarming geen regeling heeft, dan krijg je het in ruimtes waar alleen een radiator is niet meer warm.
Andren


Geregistreerd op
18-4-2009
Berichten: 33
Andren op 18 April 2009, 20:04  
Er zit bij optie 2 wel een regelventiel waardoor je de doorstroom naar de vloerverwarming kunt knijpen, maar deze is niet dynamisch. Deze stel je op waarde in en dan moet die zo blijven staan. Je kunt deze dus niet regelen naar gelang je warmte in de praktijkruimte nodig hebt.
Xr8


Geregistreerd op
22-10-2006
Berichten: 4841
Xr8 op 19 April 2009, 10:56  
Zo voor zonekleppen kiezen. Je hebt dan warmte alleen warmte als een van de kleppen of beide vragende staan. Een WA regeling kijkt daar niet naar een stookt in de regel meer dan eigenlijk nodig is. Wat het ook duurder in gebruik maakt. Een regeling met twee zonekleppen is in dit geval iets wat prima zal gaan werken.

Voordeel van een WA regeling is wel dat het comfort hoger zal zijn. Maw je kunt met die regeling overal warmte krijgen indien nodig omdat je niet afhankelijk bent van een vraagde thermostaat. Overal thermostaat kranen is dan wel vereist.

Let wel dat in beide situaties een shunt nodig kan zijn! Zowel bij een WA regeling met alleen maar thermostaat koppen als bij een regeling met zonekleppen. Zeker bij de oudere (nefit) ketels. Deze nieuwe van dit merk zijn geloof ik geschikt voor 0flow (topline). Of een shunt dan nog benodigd is weet ik niet zover heb ik de beschrijving niet gelezen omdat het niet van toepassing was.

Succes.
Azijnpisser


Geregistreerd op
21-5-2008
Berichten: 278
Azijnpisser op 19 April 2009, 18:25  
En er zijn ketels welke al af fabriek zijn voorzien van 2 zones. (enkel als tip)
Red


Geregistreerd op
21-6-2007
Berichten: 639

Brabant
Red op 20 April 2009, 23:30  
Hoe is het nu eigenlijk gemaakt?

Indien je woning uitsluitend voorzien is van radiatoren en je thermostaat hangt in de woonkamer en deze thermostaat staat overdag op een normale temperatuur, dan zal de CV in principe voldoende heetwater leveren om ook de praktijkruimte via vloerverwarming te verwarmen. Radiatoren hebben namelijk veel heter water nodig dan een vloer verwarming,

Als deze praktijkruimte echter niet voorzien is van een ruimte(kamerthermostaat) die de vloer unit aanstuurt, dan is dat vooral het probleem. Als daar alleen een dompelthermostaat wordt gebruikt in de vloer unit zelf, dan krijg je de praktijkruimte nooit op een constante temperatuur.

Pas wanneer je overdag de huiskamer thermostaat op laag zet, dan wordt het CV water wellicht niet warm genoeg en krijgt de vloer verwarming de praktijkruimte niet warm(ook niet met hulp radiator).

Als je het echt goed wil doen zijn er volgens mij 2 alternatieven:
- Een WA regeling waarbij je de vloerverwarming laat werken op een ruimte thermostaat in de praktijk ruimte
- Een CV installatie (toestel) met 2 groepen. De 1e groep geregeld door de ruimte thermostaat van de woonkamer en groep 2 geregeld door de ruimte thermostaat van de praktijk ruimte

Menig "CV man" vindt WA regeling en meerdere groepen maar onzin, maar indien je gewoon een goed geregelde ruimte temperatuur wil, dan komt daar wat meer bij kijken.
Xr8


Geregistreerd op
22-10-2006
Berichten: 4841
Xr8 op 21 April 2009, 20:02  
Red dat hangt natuurlijk ook af van de zon. Draait deze door de ruimte waar de thermostaat hangt dan kan er dus heel best langdurig een warmte aanbod zijn. De praktijkruimte wordt dan niet warm.

Zonekleppen is dan mijns inzien een prima optie. Er is alleen maar warmte aanbod als een van de kleppen of beide vragend staan. Anders niet. Een WA regeling zal bij 100% WA niet kijken of er vraag is en steeds enige warmte aanbieden. Kost extra energie.

Mogelijk is het plaatsen van een kleine extra ketel ook een optie. Deze apart voor de praktijkruimte. Je zou deze dan nog kunnen tussen bemeteren en daarmee het verbruik van de praktijk kunnen aantonen.
Na behoefte van warmwater kun je kiezen voor een solo of combi uitvoering. Wellicht kun je dan met twee kleinere goedkopere ketels toe.

Succes.
Red


Geregistreerd op
21-6-2007
Berichten: 639

Brabant
Red op 21 April 2009, 20:44  
Klopt, ik heb zelf een woonkamer die op het zuiden ligt met veel glas, daar is het bij zonne schijn snel (te) warm, terwijl bv de badkamer of kantoor juist warmte nodig hebben.

Maar met je twee zonne kleppen maak je eigenlijk 2 groepen, één voor de woonkamer/woning en één voor de praktijkruimte.

Mijn topline icm WA is overigens wel voorzien van een bypassklep.
Xr8


Geregistreerd op
22-10-2006
Berichten: 4841
Xr8 op 21 April 2009, 21:10  
Mijns inzien zal de WA regeling onzuiniger stoken, de kleppen zouden bij mij de voorkeur hebben omdat ik denk dat het zuiniger is. Een WA regeling zal in principe ook moeten werken. Hoewel ik denk dat de temperatuur beter te beheersen is met een thermostaat en klep voor de praktijkruimte. Vaak wordt hier afhankelijk van het doel ook een hogere temperatuur gevraagd dan in een woonvertrek.

Is bij een topline de shunt nog nodig? Heb gelezen dat deze op 0 flow is gemaakt en ongevoelig is voor geen doorstroming door de modulerende pomp. Heb echter niet verder gelezen in de drukte en omdat het voor mij op dat moment niet van toepassing was.

Succes.
Red


Geregistreerd op
21-6-2007
Berichten: 639

Brabant
Red op 21 April 2009, 22:24  
@XR8

Je hebt gelijk. In de installatie handleiding van de Nefit Topline en de Aqua varianten van juni 2007 staat inderdaad dat het toestel geschikt is voor nul flow. Het principe leiding schema voor een systeem met WA is gelijk aan de variant zonder.

Indien het toestel geen doorstroming constateerd, stopt het CV bedrijf, dus die bypass is niet nodig bij dit toestel en eigenlijk ook onwenselijk realiseer ik me nu. Het toestel blijft nu wellicht onnodig in CV bedrijf en verbruikt gas.
Andren


Geregistreerd op
18-4-2009
Berichten: 33
Andren op 23 April 2009, 16:53  
Excuses dat ik nu pas reageer. Ik ben een paar dagen laat thuis geweest waardoor ik geen tijd had om te reageren.

De bedoeling is dat bij het zone systeem twee thermostaten komen. Een in de woonkamer en een in de praktijkruimte. Indien er voor een WA systeem word gekozen dan word er voor een Nefit Moduline 400 gekozen. Er is ook opgemerkt dat het in de praktijkruimte warmer moet zijn dan in de overige vertrekken. Dit zal 4 a 5 graden zijn. Wanneer niemand in huis is, wat 50 % van de tijd overdag zal zijn, zal de temperatuur van de woonruimte en de praktijkruimte 17 graden of lager zijn.

Ik weet niet of het mogelijk is, maar ik heb gezien dat Danfoss op afstand bestuurbare radiatorknoppen heeft. Het is misschien een optie om deze op de vloerverwarming te zetten en de voeler/zender in de praktijkruimte. Zo kan de vloerverwarming beter bestuurd worden.
Red


Geregistreerd op
21-6-2007
Berichten: 639

Brabant
Red op 23 April 2009, 22:12  
Een zone systeem is wat anders dan een WA regeling.
Stel dat je de woonkamer thermostaat vervangt door een Moduline 400 die als WA regeling gebruikt wordt,dan zorgt deze er alleen voor dat het CV water afhankelijk van de buiten temperatuur geregeld wordt.

De woonkamer is dan niet geregeld. In ieder geval de woonkamer zou je moeten voorzien van radiatoren met thermostaatknoppen, die voor de feitelijke woonkamer regeling zorgen.

In de praktijkruimte moet dan een thermostaat komen te hangen, die de zonneklep van de vloerverwarming aanstuurd voor een juiste regeling. Of dit draadloos moethangt af van de afstand en of je makkelijk een draadje kunt leggen van deze thermostaat naar de vloer unit. Ikzelf gebruikeen draadloze van H*n*yw*ll en dei werkt inmiddels 1.5 jaar uitstekend. Hou wel rekening met de afstand tussen de zender en ontvanger en wat daar allemaal tussen zit aan muren.

Hoe je een zone systeem (twee thermostaten die warmte vragen aande CV) zou moeten implementeren met een Nefit Topline weet ik niet, dat gaat denk ik niet werken met de Nefit thermostaten.

Suc6
Andren


Geregistreerd op
18-4-2009
Berichten: 33
Andren op 24 April 2009, 11:43  
Red,

Het is de bedoeling dat het hele huis, incl de praktijkruimte voorzien wordt van thermostaat knoppen. Alleen de vloerverwarming van de praktijkruimte is zonder thermostaatknop. Zou in dit geval een WA regeling voldoen of haal ik me hiermee een hoop ellende op de hals?

Groeten

Andre
Red


Geregistreerd op
21-6-2007
Berichten: 639

Brabant
Red op 24 April 2009, 22:58  
Dat werkt uitstekend, heb het zelf ook met vloerverwarming op de gehele begane grond en radiatoren met thermostaatknoppen elders.

De praktijkruimte is een verhaal(tje) appart. Je hebt daar vloerverwarming met een radiator. Ik meen te hebben begrepen dat de vloerverwarming is voorzien van een 'dompelthermostaat'. Dit is een radiator knop bij de vloer unit die alleen de temperatuur regelt van het water in de vloer verwarming en dus niet van de ruimte zelf. Daarnaast heb je nog een radiator als bijverwarming. Het is misschien beter de vloerverwarming via een zonneklep te regelen via een ruimte thermostaat. Bij extreme kou, zou je dan handmatig de radiator er bij open moeten draaien.

Om de stookkosten te beperken, kan je op zowel de WA thermostaat (Moduline 400) en evt de ruimte thermostaat van je praktijk ruimte een klok programma invoeren zodat de stooklijn snachts en in het weekend omlaag gaat en overdag omhoog.[/b]
Xr8


Geregistreerd op
22-10-2006
Berichten: 4841
Xr8 op 27 April 2009, 20:06  
Of dit uitstekend werkt vraag ik me af. Hoe wordt de temperatuur door de vloer begrensd??? In de wintermaanden kan indien WA geregeld wordt er best eens water van 70 a 80 graden door de vloer gaan. Zeer af te raden.

Succes.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 2
Ga naar pagina   Volgende

Klusadvies: Type installatie: zone systeem of weersafhankelijk regeling

Klusadvies: Type installatie: zone systeem of weersafhankelijk regeling
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
Weersafhankelijk regeling 6 08 Mei 2009, 21:11
Zone regeling 9 30 November 2010, 19:14
Geen nieuwe berichten By pass in zone regeling 1 30 Juli 2017, 21:00
Geen nieuwe berichten Aanleg zone regeling 8 08 December 2017, 21:49
Geen nieuwe berichten Zone regeling maken 1 10 December 2018, 07:32
Nieuwe installatie weersafhankelijk regelen 3 10 Februari 2006, 18:05
Geen nieuwe berichten Meest geschikte zone-regeling? 1 02 September 2019, 10:54
Zone regeling - topline compact hrc 25 3 25 Oktober 2009, 13:31