Type badkamer ventilator

Herre

  • #1
Opinie / advies over type badkamer ventilator.
Ik wil een keuze maken voor de ventilator t.b.v. de ventilatie van onze badkamer (2 x 3 m x 2,55 m. hoog). Centraal in de badkamer is een dakdoorvoer (plat dak) met PVC pijp (100 mm) + oude kleine lawaai makende ventilator.

Er komt een verlaagd plafond van aluminium (12-15 cm lager dan bestaand plafond) en hopenlijk een goede nieuwe geluidsarme ventilator.

Vragen:
  1. Ik ben in dubio over het kiezen van type badkamer ventilator en met welke capaciteit. Zelf denk ik aan een ventilator die je aan/uit kan schakelen met een lichtschakelaar naast de deur (plus doorwerkend voor x minuten na uitschakelen) of een automatisch werkende ventilator geactiveerd oor de luchtvochtigheid.
    Zelf nooit gezien maar ik hoorde ook dat er een ventilator is die in toeren of standen te regelen is?
  2. Zijn er ook stille ventilatoren?
  3. Hoor tegenstrijdige berichten over de hygroscopische ventilator. Ben bang dat wanneer er erg mistige / vochtige buitenlucht via het grote (bijna zo breed als de breedte van de badkamer) badkameraam bijv. 's ochtends vroeg binnenkomt de ventilator voor nop aangaat.
    4) wat is de beste capaciteit ventilator voor mijn badkamer? Begreep dat 10-15 maal de inhoud per uur nodig is. Dus 153 - 230 m3/uur? Correct ?
  4. En wat zal de ventilator capaciteit moeten zijn i.p.v. direct centraal maar eerst, via een flexibele koker over het verlaagd plafond, de af te voeren lucht naar de centraal gelegen dakafvoerpijp gebracht wordt ? Zeg afstand is maximaal 2 meter. Wil namelijk graag de afzuigopening in het verlaagde plafond niet zo in het zicht plaatsen zoals nu in het midden van de badkamer. Wat zijn de nadelen ?
  5. Hoe kan je m.b.t. de plaatsing van de ventilator tocht voorkomen ?
Graag hoor ik uw opinie /ervaring over badkamer ventilatoren en uw antwoorden op mijn vragen.

Herre
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
3. En bij erg droog weer slaat de hygroscopische ventilator weer niet aan (voor als je luchtjes wil verdrijven), moet je eerst met een plantensproeier naar je ventilator sproeien. :lol:
 

Gerrit

  • #3
Je hebt even een kleine beperking, en dat is de diameter van de afvoer. De gangbare ventilatoren die hier op passen hebben een capaciteit van 95 m3/uur. Er zijn ventilatoren die stiller zijn en met een grotere capaciteit maar die worden normaal op zolder geplaatst en dat kan hier dus niet i.v.m. je platte dak.

Je zult het volgens mij dus met een standaard ventilator moeten doen.

Sukses
 

Herre

  • #4
Gerrit,

Waarom zou je niet een verloopsok in de PVC pijp van 100 mm (uitgang plafond) kunnen zetten en daarin een grotere ventilator. Zonodig verlaag ik het plafond nog wat. Door zo'n verloopsok in de PVC buis krijg je natuurlijk door de vernauwing in de PVC buis door het dak en naar buiten een grotere snelheid van de af te voeren lucht.

Als alternatief kan ik natuurlijk ook een nieuwe ventilatieuitgang naar buiten maken, door binnenmuur + spouw van 4-5 cm en buitenmuur. Alleen dat zou ik minder fraai vinden voor de buitengevel.

Stillere ventilatoren < 45 dBA ben ik nog niet tegen gekomen en ben, alhoewel om de bekende redenen waaronder reclame, toch wel benieuwd naar jouw kennis hierin. Heb je een site waar deze ventilatoren staan?

Herre
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een ventilator geactiveerd door luchtvochtigheid is Ventilatie en vochtmeting in badkamer? al uitgebreid besproken. Ik vond zo n systeem niks, gaat aan wanneer je het niet wilt.

Het geplande plafond vraagt om extra lawaai van de ventilator, ongeacht het type ventilator, dat je kiest. Je zult meer lawaai hebben dan nu.
Zo n aluminium plafond heeft (net als mijn kunststof schrootjes plafond) erge sterke resonantie neigingen, en zal elk geluid van die ventilator extra duidelijk laten horen.

Het is daarom zaak de ventilator heel goed te ondersteunen door middel van zo veel mogelijk massa, houten balkjes oid. Het is zeer moeilijk dit stil te krijgen en ik kan ook niet zeggen, wat je zou moeten doen om het geruislozer te krijgen.

Ja, de enige geruislozere optie is een buisventilator, die je verderop in de luchtweg opneemt, en met alleen een rooster in het plafond verbindt met van dat kunststof slang. Dan zul je minder herrie hebben. maar dan moet je er wel plaats voor hebben.

En de betreffende ventilatoren zijn er niet met ingebouwde tijdschakeling. Ik had er trouwens geen plaats voor en dus ook geen ervaring mee, maar ik weet dat dit een optie is, dus zodoende.
 

Herre

  • #6
Ik heb erop nagelezen in voormalige topics van het forum. Ben er wel uit dat ik geen door vochtigheidsgraad gedreven ventilator wil hebben.

Een axiaal buisventilator (met lichtschakelaar + instelbaar in tijd voor de naloop - dit is na het uitdoen van de ventilator met de schakelaar) zal het moeten worden of een ventilator die je tegen je buitengevel kan plaatsen, nadeel nieuwe doorvoer door buiten en binnenmuur + vinden wij het qua zicht ook niet mooi.

Kees, je zal zeker gelijk hebben m.b.t. het lawaai. Daarom het zoeken naar een stille ventilator is van belang.
  • Wat zal de ventilator capaciteit moeten zijn (ruimte 2 x 3 x 2,5 m hoog)? Ik hoor van 6-8 keer tot 10-15 keer het volume van de badkamer p. uur?
  • Je schijnt ook ventilatoren te hebben die op laagspanning werken. Is in het forum met dit type badkamer ventilator ervaring mee? Tot nu toe zie ik, behalve minder kans op ongelukken bij kortsluiting, het nut er nog niet zo van. Kan iemand hier een antwoord op geven?
  • Graag hoor ik van iemand waar ik een "stille ventilator" kan krijgen.
  • Kees een vraagje, gezien je kunststof lammellen plafond ben ik benieuwd, aannemende dat je spotjes in je plafond gebruikt, wat voor voltage je gebruikt. 230 V of 12 / 24 Volt spotjes?
    Worden die niet te warm voor een kunststoffen plafond? Er zijn laagspanning spotjes te koop die 2 maal de kosten zijn voor 3 spotjes bij een bouwmarkt en vraag me dan ook af of het werkelijk van belang is om zulke dure mogelijk merk spotjes te kopen.
Graag hoor ik van jullie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik ga alleen in op d. gezien de persoonlijke vraag.

Dit weer off-topic, en we houden niet zo van vragen over andere dingen in vragen. Je vraag over ventilatie is eigenlijk al uitgebreid genoeg met 5 genummerde en 4 geletterde vragen.
Zo is het voor niemand bij te houden, zeker niet voor mensen die hier regelmatig allerlei vragen in verschillende rubrieken beantwoorden.

Gewoon even de moeite doen om die tekst te kopieren naar een nieuw onderwerp met alleen vraag over (hoog-en laagspannings-) spotjes in de badkamer.

En opnieuw geldt hier: het is al zeer uitgebreid besproken in de elektra-rubriek.
 

Gerrit

  • #8
Laagspanningsventilatoren worden gebruikt als ze in een zône moeten zitten die verboden is voor apparatuur. D.w.z. lager dan 2,25 m. Wat daarboven zit mag netspanning zijn.

Buisventilatoren zijn er ook met nalooptijd, je kunt ze, zoals Kees al opmerkte, in een flexibele slang plaatsen en dan ook nog op rubbers plaatsen, alleen... je moet er bij kunnen en dat is het probleem.

Een verloopstuk in de buis is ook geen optie, want zoals bekend: de kleinste diameter bepaalt de doorlaat.
 

Ronald42

  • #9
Is het niet mogenlijk ergens een ventilatorbox te plaatsen. Bijvoorbeeld op zolder.

Deze zuigt de lucht uit de badkamer en blaast het naar buiten. Deze kosten nog wel wat maar ze zijn geluidsarm en draaien mits zo aangesloten, onhoorbaar, altijd.

Bij douchen zet je hem hoger.
Indien mogelijk kun je er ook nog je toilet op aansluiten. Ik zelf ben best wel fan ( :wink: ) van zulke systemen.
 

Chathanky

  • #10
Een dakventilator is ook een optie, deze zijn kwa motor en fangeluid behoorlijk stil en te vergelijken met een boxafzuiging.

Het is mischien een minder mooi gezicht, maar het scheelt een hoop kanaal en breekwerk. De prijzen vallen mee, zeker een stuk goedkoper te plaatsen.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #11
Wat betreft de nadraaitijd van de ventilator heb ik bij mij thuis dit op de volgende manier geregeld.

Tijdens de verbouwing van mijn huis heb ik indertijd een instelbare leiding thermostaat aan de warmwatertoevoer van mijn badkamer gemonteerd.(Buiten de badkamer).

Deze thermostaat schakelt een normale badkamerventilator (zonder timer oid).
De thermostaat zorgt ervoor dat de ventilator alleen gaat draaien als er warmwater gebruikt wordt en blijft draaien tot de leiding weer is afgekoeld.

Dit werkt perfect, de ventilator gaat niet draaien als je om een andere reden in de bakamer komt.
Je moet een en ander wel zo monteren dat de thermostaat bereikbaar blijft.

Wat betreft het type ventilator zou ik in dit geval voor een dakventilator gaan. Misschien niet de goedkoopste oplossing (er moet immers ook een dakdekker bijkomen) maar wel de stilste. En er is een enorm gamma aan types en capaciteiten te koop.

Vgr Arie
 

Gerrit

  • #12
Prachtige oplossing @rie. Ik kan me voorstellen dat dit heel goed werkt.
 

Herre

  • #13
Hartelijk bedankt voor de vele opinies wat me toch een andere kijk heeft gegeven op keuze van het type ventilator. Ik ga nu me orienteren op ander type ventilatoren dan de axiale buisventilator of ventilator die op de buitengevel geplaatst kan worden.

Weet nog niet wat me met deze ander genoemde type ventilatoren aan extra (breek?) werk gaat brengen maar zal indien wenselijk een vraag of twee stellen. Bedankt zover!

Alhoewel ik pas bij het forum ben hoop ik dat in de nabije tokomst ook wat advies kan geven. Tot nu toe maakte ik, met de voor mij onbekendheid met het werken met een forum, enkele fouten, waar de moderator me terecht op wees (Sorry!). :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu