Tweede verdieping incidenteel afsluiten van begane grond

Eerste verbouwing

  • #1
We staan aan de vooravond van een grondige verbouwing en ik ben nog op zoek naar een mogelijkheid om de tweede verdieping af te kunnen sluiten van de begane grond. Incidenteel wil ik dit namelijk kunnen doen als de één nog tv wil blijven kijken en de ander al naar bed wil.

Momenteel staat er een open trap ingetekend die begint in de woonkamer en doorloopt tot de tweede verdieping. De tweede verdieping zal in zijn geheel gebruikt worden als slaapkamer. Voor ons is het geen optie om hier een overloop te creëren. Ook is het Voor ons geen optie om de trap af te sluiten op de begane grond. Daarom zijn we op zoek naar een mogelijkheid voor de eerste verdieping.

Op de bijgevoegde afbeelding zie je een plattegrond van de indeling van onze eerste verdieping.

Ik wil graag onderzoeken of er een mogelijkheid is om met de kastdeur (kast met wasmachine) ook de overloop af te kunnen sluiten. Ik denk dan aan het omdraaien van de kastdeur zodat hij naar links open zal gaan met daarbij de mogelijkheid om hem vast te zetten in een deurkozijn. Eigenlijk gaat het dus om één deur met twee kozijnen.

Ik heb dit ooit eens bij iemand gezien (oud huis) en het lijkt mij een goede oplossing.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Alvast bedankt!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Als je dat voor het geluid wilt doen zet dan eens een deur met normale scharnieren open.
Je zal zien dat dan aan de scharnierkant een flinke opening zal ontstaan en het zal nog wel iets helpen tegen geluid maar niet echt veel.
Wil je het geluiddicht krijgen dan moet je denk ik kijken naar de oplossing zoals ze ook een koelkast inbouwen in een keuken.
Dus met een eigen geïsoleerde deur voor de koelkast en een losse deur in de kleur van de keuken er voor die met een schuifmechanisme aan elkaar zitten.

Maar waarom niet de trapopening naar de 2e verdieping voorzien van een kozijn met deur die gewoon over de overloop draait?
 

Eerste verbouwing

  • #3
Beste Gerrit,

Dank voor je reactie. Dat zou inderdaad een goede optie zijn. Enige is dat we deze deur maar incidenteel nodig zullen hebben. Wellicht is een vouwdeur dan een logische keuze. Dan kan hij de rest van de tijd gewoon open staan. Maar ik wil toch bovenstaande mogelijkheid toch nog verder onderzoeken.

Ik snap wat je bedoelt dat er ruimte ontstaat bij de scharnieren als de deur geopend is, maar ik kan me toch echt herinneren dat ik ooit gezien heb dat de deur op twee plekken sluitend kon worden dichtgedaan. Maar wellicht herinner ik het me verkeerd.

Op bijgevoegde afbeelding heb ik aangeduid hoe ik het graag zou willen hebben. Wellicht met een speciaal scharnier en twee deurposten die in elkaar overlopen. Dat moet dan toch sluitend gemaakt kunnen worden?

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Kijk eens naar de mogelijkheid om een stuk wand te vervangen door een schuifwandsysteem.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
In theorie zou het kunnen maar je moet wel een verrekkes goede timmerman zijn om die deur in twee kozijnen goed sluitend te krijgen.
In de praktijk de kozijnen stellen naar de deur.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik denk dat je de deur vaker gaat gebruiken dan dat je er erg in hebt.
Warmte trekt nl. naar boven en over het algemeen wil je het niet warm hebben in een slaapkamer.
Dus alleen al om de warmte beneden te houden is het al verstandig de deur gesloten te houden.

Daarnaast is het met jouw oplossing niet mogelijk om de deur in een sponning te laten vallen.
Dit simpelweg omdat de scharnieren aan de buitenkant van de deur zitten. Dus je kunt de deur aan de scharnierkant hooguit ergens tegenaan laten lopen maar niet in een sponning laten vallen.
Ander punt is dat als je daar een kozijn plaatst dan kan de deur van de wasruimte nog maar maximaal 90 graden open kan. Ga je gebruik maken van de wasruimte dan moet je eerst de trap op naar boven, de deur van de wasruimte vanaf de trap openen of sluiten en dan pas kun je naar de wasruimte of de overloop op.
Lijkt me niet echt handig in het gebruik.
 

Eerste verbouwing

  • #7
@Walker, heb deze mogelijkheid onderzocht, maar dan ben je continu die deuren heen en weer aan het schuiven voor de twee trapgaten.

@Wgb, ik heb ook nog niemand gevonden die het aandurft.

@Gerrit B. Ik denk dat je gelijk hebt dat deze vaker gebruikt zal worden dan ik nu inschat. Een kozijn met deur voor de trapopening naar de 2e verdieping lijkt dan toch de beste optie. Ik ga het verder onderzoeken.

Allen dank voor het meedenken!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Even voor de volledigheid. Een deur onderaan een trap mag. Bovenaan een trap mag niet. Want dan moet er een bordesje tussen, om het veilig te houden.

Een vouwdeur is meestal niet geluidsisolerend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu