Twee CV systemen weer koppelen

Denneke

  • #1
Hallo,

Wij wonen in een huis die voorheen uit twee appartementen bestond en heeft dus twee cv ketels. Apart zijn ze niet voldoende voor het hele huis.

Echter zijn ze gedateerd en als ze vergaan wil ik niet twee nieuwe kopen maar slechts een voor het gehele huis.

Ik heb 0,0 kennis van CV. Beide ketels verwarmen de radiatoren en warm water uit de kraan.

Hoe koppel ik twee systemen? Ik heb eens goed in huis gekeken maar ik kan helaas nergens plekken zien waar het lijkt alsof de systemen te koppelen zijn. Als ik goed beredeneer moet ik dus de warmwater leiding van ketel 1 koppelen met de warmwater leiding van ketel 2. Voor de radiatorleidingen idem dito... warm aan warm, koud (afvoer) aan koud. Correct?

Het probleem is dat beide ketels in een andere hoek van de woning geplaatst zijn. De een boven op zolder, de ander onder in een berging. Er is recentelijk gerenoveerd en ik ben niet van plan te breken om leidingen te leggen/ verleggen.

We hebben een optie om te kopen maar dit had ik dan wel graag duidelijk gehad.

Ik hoop dat het enigszins duidelijk is.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Daar had je dus even eerder over na moeten denken door een centraal punt aan te leggen voor later.
Wat er nu gaat gebeuren iig voor warm water is dat je hele lange wacht tijden gaat creëren.
 

Denneke

  • #3
Nou het is blijkbaar niet helemaal helder, ik heb zelf niet gerenoveerd want anders had ik hier rekening mee gehouden. Dit is gedaan door iemand die helaas niet meer in the picture is.

Ik vraag me dus af welke opties ik heb en hoe ik dit het beste kan doen. Ik moet dus van de CV boven een leiding trekken warm water naar de kraan onder? / aftappen van de warmwater boven.

En de radiatoren? Als ik 1 radiatorleiding koppel met systeem boven en onder zijn dan alle radiatoren in hetzelfde systeem? Dan zou je onder een klein mini boilertje kunnen plaatsen eventueel?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Maak eens een tekening van huis en leidingverloop. Dat geeft ons iets meer inzicht. Want dit wordt het gokken. Want al onze bollen zijn in onderhoud.

Sorry dacht dat je zelf gerenoveerd had.
 

Denneke

  • #5
Nou ik heb eens zelf liggen schetsen in paint haha. Ik hoop dat het duidelijk is. Vier woonlagen inclusief de kelder. De verdiepingen zitten boven woonkamer trappenhal (studeerkamer > keuken heeft plat dak).

Hoe de leidingen achter de muren/ plafonds lopen is giswerk al kan je het verloop wel inschatten. Leidingwerk vanaf 1e verdieping is aangesloten op CV op zolder. Leidingen begane grond op CV bij studeerkamer. Uiteraard gaat er wel gas en water via de kelder langs de riolering omhoog naar de CV op de zolder.

Ik hoop dat het zo redelijk duidelijk is.

 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Ik denk eerlijk gezegd dat je beter gewoon bij 2 ketels kunt blijven.
 

Denneke

  • #7
Voor de komende tijd is dat inderdaad een oplossing, huidige ketels zijn eigendom. Maja als een ketel kapot gaat is dat niet erg fijn natuurlijk.

Plus ik heb nu twee thermostaten hangen op de muur. Een Nest onder en een oude honeywell boven. Is er op zijn minst dan een manier om twee ketels aan te sturen met 1 thermostaat?

Er zijn drie opties:

1. 1 ketel voor alles.
2. 1 ketel voor verwarming, de ketel boven voor de douche en warm water onder dmv een boiler.
3. Zoals het is, 2 ketels, 2x onderhoud, 2 thermostaten en dus meer verbruik.

Meest ideale oplossing is optie 1, daarna optie 2 en als laatste optie 3.

Alleen de gang moet nog opnieuw gestuct worden. Hier kan dus wel in gebroken worden.

Ik dacht zelf door de verwarming vanaf de trap 1e verdieping via de muur onder uit te laten komen in de gang naast de lange kant van de trap voor een extra verwarming (zou wel fijn zijn in de gang). En dan door de vloer de kelder in aansluiten op de leidingen die daar lopen. Dit zijn leidingen van systeem onder. Maar dan loopt dus alle verwarmingswater voor onder via de leidingen van de verwarming bij de trap 1e verdieping. Of dit voldoende is?

Hoeveel is het extra verbruik eigenlijk door een tweede ketel? Verwarming boven staat eigenlijk altijd op 16 graden. Zetten we nooit aan. Maar snachts hoor ik de ketel geregeld aan slaan.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Als ik dit zo lees, zou je wel eens MEER kunnen gaan verbruiken met 1 ketel. De verwarming boven gaat dan met beneden meedoen, terwijl ie nu vaak uit of bijna uit staat.
 

Denneke

  • #9
Maar is het niet zo dat de ketel onder nu harder moet werken om de onderverdieping warm te krijgen (daar het een kleinere ketel is dan wanneer slechts 1 ketel voor het hele huis gebruikt wordt). Mijn intentie was sowieso mocht het gekoppeld zijn de verwarmingsknoppen uit te zetten in kamers waar dit niet nodig is.

Maar goed ik begrijp dat het een hele lastige gaat worden helaas.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu