TV- meubel zelf maken

Amikrot

  • #1
Hallo allemaal,

omdat mijn huidig TV-meubel niet meer voldoet, zou ik een poging willen wagen om zelf een TV-meubel in elkaar te boksen.

Ik heb een schets gemaakt van een indeling die ik in gedachten had.



Ik zou zowel vooraan als achteraan alles open willen laten voor maximale ventilatie van alle apparaten.

Het meubel zou 138 cm breed, 70 cm hoog en 40 cm diep zijn. Ik dacht dit te maken van 18mm dikke multiplex.

De bovenste plaat zou ik laten rusten op de platen aan de zijkant. De planken in het midden zou ik verstevigen door latjes van de multiplex te laten zagen van 18mm op 18mm en dan 400mm lang en die onder de plank te bevestigen en aan de zijkant. Dan moet ik ook niet in de kopse kant van de multiplex schroeven en zijn de schroeven op de platen niet te zien.

Het TV-meubel wordt ingeschoven tussen 2 muren en is er dus eigenlijk zeg maar op maat ingebouwd. Daardoor kan het naar de zijkanten toe in principe niet bewegen.

Het lijkt mij een klus die relatief makkelijk zelf te klaren is. Ik vraag me enkel af of de hele constructie stevig genoeg is om alle toestellen + TV te dragen. Als dat niet het geval zou zijn, hoe kan ik dan alles best verstevigen?

Alvast bedankt voor de tips!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Goed plan. Het bovenblad met 1380mm is erg lang voor 18mm. Kan je verstevigingslatjes gebruiken, of een dubbele laag?

Die korte latjes kan je trouwens beter van massief hout maken, ipv. multiplex. Of je die latjes mooi vindt is persoonlijk. Je kan ze beter in het ontwerp integreren, waardoor het een designelement is of ze juist niet meer opvallen.

Alternatieven voor de latjes zijn de planken in groeven laten vallen, of met deuvels bevestigen. Of al het hout verdubbelen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik zou de onderste plank ook onder de subwoofer door laten lopen.Zo krijg je meer eenheid in het beeld en meer verband in de constructie.

Die hulplatjes zijn niet echt mooi. Als er toch twee wanden aan weerzijden van de kast staan zou ik de horizontale delen gewoon vanaf de zijkant schroeven
Goed voorboren en lijm tussen de staander en de plank is ook stevig.

Wat weegt de tv? Zou je de indeling ook zo kunnen maken dat je in het midden onder de tv ook een horizontale plank kan zetten? Dit om doorbuigen te voorkomen. Of je tv aan een wandbeugel hangen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Groefje van 5 mm diep in plaats van een latje kan ook, dan hangt het eea niet alleen aan de lijm en schroeven.
 

Amikrot

  • #5
Bedankt allemaal voor jullie tips! Op basis van jullie tips heb ik mijn ontwerp wat aangepast. Nu zijn er 2 verticale steunplanken die doorlopen van onder tot boven. Het is wat zonde dat de vakken niet gelijk verdeerld zijn, maar ik kan het meubel niet breder maken omdat het tussen 2 muren komt en mijn receiver en bluray speler zijn te breed om het gelijk te verdelen.



Ik heb de onderste plank ook laten doorlopen onder de subwoofer. Enige waar ik hieromtrent wat bang ben is dat de trillingen van de subwoofer gaan zorgen voor trillingen in heel de kast en dat alle apparaten gaan liggen rond trillen. Vandaar dat ik er liever rond bouw en hem rechtstreeks op de grond zou willen zetten.

de hulplatjes kan ik nu misschien weglaten omdat de 2 bovenste planken steunen op de verticale planken? Zou het dan lukken met lijm en schroeven?Jammere is dan wel dat ik langs de bovenkant ga moeten schroeven en de schroeven zichtbaar gaan zijn om de bovenkant van het meubel. Dan moet ik het sowieso verven omdat wat weg te werken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Onder die subwoofer kan je wel ontkoppelaars leggen.
Dit ontwerp is een stuk steviger en stabieler.

Bovenplaat zou je ook met duvels of lamello's kunnen vast maken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Waar je natuurlijk ook nog even over na moet denken is een achterplaat in je kast waar je alle snoeren achter kunt laten lopen via gaten waar de stekkers door kunnen.
Daarmee breng je ook een hoop stevigheid in de kast.
 

Amikrot

  • #8
Ja, de achterplaat dacht ik weg te laten voor maximale ventilatie en zodat ik nog makkelijk aan de stopcontacten erachter kan zonder altijd de kast te moeten verzetten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
De achterplaat zou ik weg laten. Voor de stevigheid niet nodig, omdat de kast tussen muren in staat. Maak de kast trouwens niet precies pas. Hou een paar mm ruimte, maar controleer vooraf goed hoe strak de muren zijn (haaks, vlak).

Voor de kabels zou je iets kunnen bedenken om ze aan de achterkant netjes vast te kunnen binden oid.

Aan de onderkant is een (terugliggende) plint (±10cm) mooier, en handiger tegen stof e.d. Dat geeft je de gelegenheid ter plaatse van de woofer het hout wat dikker te maken. Bv. een laag MDF eronder te lijmen. Meer massa is minder trillingen.
 

Amikrot

  • #10
Wat bedoel je juist met die terugliggende plint? Pootjes eronder zetten en nog een stuk hout ervoor zetten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Bijvoorbeeld ja. Het gaat erom dat de onderste plank op de vloer lelijk is en een stofnest op die plank.
 

Amikrot

  • #12
Na wat overleg met de vriendin toch beslist om de subwoofer uit de kast te laten en het design wat anders aan te pakken.

Het zou er nu zo gaan uit zien langs de binnenkant:



Op de bovenste rij zou ik aan de buitenzijden 2 rieten mandjes zetten voor afstandsbedieningen en de controllers van de Wii en PS4. In het midden zou ik mijn center speaker plaatsen. In de rijen eronder alle toestellen.

De buitenkant zou er zo uitzien:



Ik zou de achterkant alsnog open laten voor de ventilatie. Ik zou misschien wel ter versteviging nog enkele latten plaatsen aan de achterzijde. Aan de voorkant zou ik voor het mooiere uitzicht afwerken met deurtjes die openvallen. Onderaan zou ik pootjes plaatsen en de voorzijde onderaan afwerken met een plint zoals Ijkenhout heeft voorgesteld.

Voor de deurtjes vraag ik me wel af welk soort scharnieren ik nodig heb om te bekomen dat de deuren binnen het kader van het meubel vallen en dus gelijk liggen met de rest van het meubel en niet op het kader. Zijn dat gewoon klassieke scharnieren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Openvallen bedoel je naar beneden? Horizontaal scharnieren kan met keukenkastscharnieren (inliggend). Naar beneden ook met normale scharnieren, al zitten die dan wel in het zicht. Evt. met een pianoscharnier.
 

Amikrot

  • #14
Dank je wel Ijkenhout. Ik bedoel inderdaad naar beneden openvallend. Ik ga normale scharnieren gebruiken. In de stijl dat ik het zou maken, vind ik dat absoluut niet storend dat die in het zicht zitten.
 

Nicklatu

  • #15
Scharnieren zou ik het volgende scharnier gebruiken.





Met daarbij een klepschaar:



 

Nicklatu

  • #16
Misschien nog een aandachts punt. ventilatie voor je apparatuur. Als ik goed begrepen heb zit je meubel tussen twee muren. Voor de Ventilatie zou ik een rooster maken op de schap waar je 2 rieten mandjes en je Centerspeaker staan. Eventueel voor de koude lucht een rooster in je plint maken, al lijkt mij dat een lelijk gezicht, maar misschien in pitriet stijl net als je 2 rieten mandjes.

Nou heel veel succes en ik ben benieuwd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu