Tussenmuur maken

Chris39

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met de verbouwing van mijn woning naar 2 studio's/ appartementen en moet daarbij een tussenmuur gaan plaatsen. Belangrijkste eis van de tussenmuur is geluiddemping.

De woning is een jaren '30 woning, dus houten balken in een geraamte uit stalen balken. Over de breedte van de kamer (zo'n 4,5 meter breed) liggen de houten balken dwars om de ~60cm. Onder de bestaande binnenmuren liggen kleine stalen balken voor de stevigheid. Om die reden lijkt het mij niet verstandig om cellenbeton blokken te gebruiken en wil ik dus metalstud wanden gaan plaatsen.

De totale dikte van de muur mag zo'n 20 cm worden en nu vraag ik me af wat wijsheid is. Mijn gedachte is om eerst een metalstud wand uit 45mm profielen te plaatsen. Hier isolatie in en dan afwerken met gipsplaten. En dan aan beide kanten van deze eerste wand wederom 45mm profielen plaatsen met wellicht een cm tussen de wanden in om contactgeluid te voorkomen. Ook in deze profielen wederom steenwol en dan afwerken met OSB plaat en gipsplaten.

Andere gedachte is om 2 wanden te maken uit 75mm profielen met wederom hiertussen een luchtspleet (1 cm?).

Graag ontvang ik suggesties.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Optie 2, spouw 2 cm en beide zijdes afwerken met 2x12,5 mm gipsvezelplaat.
Wandcontactdozen bij voorkeur niet in deze wanden ivm geluidslekken.
Vergeet de vloer niet te isoleren voor geluid en brandwerend te bekleden. Je gaat van een woning naar een appartement.
 

Chris39

  • #3
Bedankt voor je reactie. In deze muur komt aan beide kanten een kleine badkamer (met wastafel hangend aan de muur) en keuken (met stopcontacten in die muur). Om die reden dacht ik juist eerder aan optie 1 omdat je dan een middenmuur hebt zonder geluid lek.

Voor de vloer ga ik Fermacell gebruiken dus dat komt goed
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je kan je plan het beste door een deskundige laten beoordelen op geluidsisolatie en brandveiligheid volgens bouwbesluit. Alleen fermacell op de vloer geeft geen brandwerendheid van beneden naar boven. Grote kans dat hier iets extra's moet gebeuren (zoals bekleden van de stalen balken). Maar waarschijnlijk let de gemeente hier ook op bij de vergunning.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu