Tuin opnieuw bestraten

Dimi

  • #1
Momenteel ben ik lekker (nou ja, leker...) mijn kleigrond aan het afgraven in de tuin. We hadden redelijk veel (en drassig) gras in de tuin. Tevens wemelt het hier altijd van het onkruid. Aangezien wij geen tuiniers zijn hebben we besloten zoveel mogelijk straatwerk aan te leggen. Alleen een betje in het midden van onze tuin (11 bij 6) komt nog een strook gras van 5 bij 3 ongeveer.

Wat ik me afvraag: nu staat m.n. langs het huis en de schuur het meeste onkruid. Dit kruipt tussen de oude grind/stoeptegels omhoog. Voor de duidelijkheid; de huidige bestrating lag voornamelijk op de kleigrond, zand is er amper te bekennen. Wat ik dus niet wil, is dat ik straks na 2-3 maanden alweer de wilde aardbeien en allerhande andere onkruiden langs de muren en schuttingen omhoog zie groeien.

Ik heb begrepen dat ophoogzand redelijk 'schoon' is. Is het nuttig om onder mijn verse zandlaag (ong. 20 cm hoog) eerst worteldoek te plaatsen? En dan over de gehele tuin of alleen langs de randen? Of moet ik het straks hebben van goed inveegsplit en aantrillen?

Kan ik mijn nieuwe graszoden straks dan ook op het zand aanleggen (dan spoelt hopelijk het water wat beter weg onder het gras) of moet ik dat gedeelte echt opvullen met goede tuingrond? Door de kleistructuur die we nu hebben is het altijd een drassige zooi na een regenbui... Mijn grasveldje hoeft echt geen biljartlaken te zijn, maar zo'n mos/onkruidveld als het was is ook niks. Gras zal gebruikt worden om op te spelen, als het ooit nog eens mooi weer wordt zwembad erop, of lekker met het handdoekje in de zon liggen.

We hebben abbeystones uitgezocht die we willen leggen. Ik denk dat het slim is om deze tussen opsluitbanden te leggen. Wat is dan de slimste werkmethode? Zand inrijden/aantrillen/afreien etc. Dan weer de spade erin om de bandjes rondom te plaatsen?

Bedankt voor de info!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Volgens mij bestaat er een misverstand over (anti)worteldoek.
De meeste onkruid in bestrating komt van boven.
Er ontstaat onkruid doordat er zaden komen aanwaaien, die hechten zich tussen de voegen van de bestrating en gaan dan groeien.
Het voordeel van (anti)worteldoek is dat als je die vlak onder de bestrating hebt dat dan de wortels van het onkruid zich maar oppervlakkig kunnen vastzetten en dat je daardoor het onkruid weer redelijk makkelijk kunt lostrekken.

Ik heb ook heel wat bestrating gelegd rondom huis en deels met worteldoek. Het onkruid groeit daar net zo hard als op plekken zonder worteldoek.

Die abbey stones hebben hele prettge voegen voor onkruid. Lekker ongelijk zodat het zich makkelijk kan vestigen :mrgreen: Wat ik je kan aanraden is om na het straten de voegen in te vegen met "brekerzand". Dat is geen zand maar een restproduct van steenbrekerijen. Korrelgrote is 0 tot 4 mm. Dit is dus niet zo aantrekkelijk voor onkruid. En verder, maar dat zullen sommige me niet in dank afnemen is af en toe met de gifspuit rond gaan ook een mogelijkheid.
 

Groenengrond

  • #3
Wat betreft het gras dat leeft niet op wit zand want dat mist voedingsstoffen dus je kleigrond verbeteren dit kan met scherp zand en heel veel compost.goed doorfrezen met tuinfrees aanlopen en egaliseren
dan kun je grasleggen/zaaien.

zwembad niet op het gras zetten want dan is het in keer naar ze mallemoer.

verder was eerste antwoord goed.
 

Dimi

  • #4
Bedankt. Ik ga de klei dan toch maar wat verder afgraven en vermengen met compost.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #5
Meng er gelijk wat zand door.
 

Dimi

  • #6
De bestrating ligt inmiddels, nu nog het gras. Zie het verschil :lol:



 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Daar mag je wel trots op zijn! Keurig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
En dat in een week tijd :prima:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Gooi er nog even een paar kruien zand over en veeg dit als het zand een beetje droog is regelmatig met een zachte bezen over de voegen.
Je zult verbaasd zij hoevel zand er nog in de voegen verdwijnt.
Na een paar weken kan je het overtollige weghalen.
Dit alles voorkomt dat het onkruid er makkelijk weer in gaat groeien.
 

Dimi

  • #10
Dank jullie wel :D

Dat wilde ik nog vragen, over dat invegen. Kan ik ook inveegsplit gebruiken? Dit geeft denk ik icm de koppelstones een mooier effect (zijn soms flinke stukken afgebroken). Moet ik dan inderdaad nog een aantal keren invegen (heb nu één keer flink ingeborsteld) en dan inveegsplit gaan gebruiken of wat is wijs(heid)?

En hoeveel heb ik dan nodig? Oppervlakte is ongeveer 50-55m2. Zakken zijn 20 of 25 kg. Bvd.

Zal nog even vertellen wat we precies gedaan hebben (kon onmogelijk alles alleen doen):

12 kuub grond en tegels afgevoerd (en dan iedere keer vanuit mijn tuin zeker 30 meter naar de container die aan de straat stond kruien), 15 kuub ophoogzand besteld (ligt nog wel een bergje, zelfde afstand), de boel flink aangetrild, netzolang totdat de tank leeg was van de 16kN trilplaat :lol: Afhankelijk van de plaats in de tuin tussen de 5 en 20 cm zand ingekomen (onder terras en oude pad lag wel wat zand al). Daarna zeker 50 meter met 4 man 5 pallets aan stenen aan begin van de straat helemaal naar de achterkant van het huis gesleurd met een palletwagen (vrachtwagen paste niet in de straat, dikke 8 ton aan beton zag ik op de bon :? ). Ik heb alles afgereid mbv latten die ik in het zand heb geplaatst (vastgemaakt aan paaltjes die zo'n 50cm diep zaten) en zo mbv een waterpas 1cm/m verloop aangelegd. Uiteraard weer verwijderd voor het leggen. Heb ook nog een extra putje gemaakt bij de schuur. Kon er nu mooi bij.

Gelukkig heb ik dus wel wat hulp gehad. Afreien van het zand en aanvoeren van je stenen is meer werk dan het leggen zelf. En het afwerken tegels (knippen e.d.) kost stiekem ook meer tijd dan gedacht. Ben wel blij dat ik voor ommige klussen materiaal gehuurd heb, moet er niet aan denken om iedere steen te moeten doorslijpen :shock:

Kleine foto-impressie:









Foto's met reclame verwijderd, wilt u foto's plaatsen met "afbeeldingen-uploaden" linksboven het antwoordvenster, mod.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Dat split is perfect voor invegen in tegels, u hebt dan veel minder last van plantengroei in de voegen.
Het is heel moeilijk te bekijken hoeveel er van nodig is, ik zou 1 of 2 zakken halen en eventueel bijhalen wanneer u niet genoeg hebt, het hangt sterk van de diepte en breedte van de voeg af.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Je durft wel met je teenslippers :mrgreen:
Ik heb dus laatst brekerzand gebruikt om in te vegen. Ook fijn spul tegen onkruid.
 

Dimi

  • #13
Ter illustratie van de hoeveelheid afgevoerde grond en aangevoerd zand had ik nog twe plaatjes van containerleveranciers geplaatst, maar daar hebben die mannen flink reclame op geplakt (begrijpelijk). Had niet gelezen dat dat niet toegestaan was om te plaatsen, dus ik heb ze even weggepoetst want ik wilde ze jullie niet onthouden. Chique ook dat je plaatjes naar het forum mag uploaden (zullen een hoop klussers weten te waarderen want niet iedereen is even handig met computers als met gereedschap :D )

Bij deze:



 

Dimi

  • #14
Nog een foto van het resultaat van graszoden plaatsen (vorige week):



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu