Tuin kas verwarmen kuipplanten

Collinh

  • #1
Omdat we dit jaar voor het eerst begonnen zijn met kuipplanten en we toch al een tuinkas hadden staan wil ik deze nu al voor de winter klaarmaken

De tuinkas 2.5x180 cm staat op stoepranden en eris geen fundering, het glas is 3mm dik.

Nu kwam ik een artikel tegen over grondverwarming.In notendop kwam het er op neer dat je een gat groef 60x60x60 hier een pvc buis met gaatje, met daarover puin o.i.d. werd gelegd. Deze pvc buis d.m.v. mof verbonden met een pvc buis die boven de grond tot bijna de nok van de kas uit kwam. Hier kwam een ventilator op waardoor de warmt opnieuw de kas ik kwam.

Nu wil ik deze ook gaan bouwen m.b.v. deze onderdelen: zonnepaneeltje, 20 watt
Een kleine 12 volt accu
Een kleine laadregelaar
Een temperatuurschakelaar

Voordat ik dit wil gaan bouwen vroeg ik mij af of dit voldoende capaciteit is om de kuipplanten te laten overwinteren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je gaat er vanuit dat er in de winter warmte is ik denk niet dat een ventilator genoeg druk kan opbouwen om er voor te zorgen dat de lucht door een pijpje in de grond geperst wordt.

daar heb je meer iets als een compressor voor nodig.

(helaas is een bij effect dat de lucht afkoelt als je het samendrukt want dan wordt er vocht afgescheiden)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zet een klein petroleum- of gaskacheltje (met gasfles) jn de kas. Zolang de temperatuur een paar graden boven 0 blijft is het al voldoende.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Een paar graden boven nul met een gaskachel is niet voldoende, langs de buitenkanten van de kas blijft het dan nog te koud en bevriezen de planten alsnog of je stookt je een ongeluk, bovendien is plotseling de gasfles leeg....
Er moet hoe dan ook een systeem gebruikt worden dat zorgt voor beweging van warme lucht, dat kan b.v. met een electrische kachel met een losse temperatuur regelaar.
Wij gebruiken een ventilatorkachel met de temperatuur regelaar, de kachel staat zodanig in de kas dat de luchtstroom alle hoeken bereikt, eerst de meest kwetsbare planten en de de planten die nog iets vorst kunnen hebben, de kachel staat op de grond zodat ook net boven de grond de temperatuur hoog genoeg is.
De temperatuur van de regelaar staat ingesteld op 3 graden boven nul.
Het is en blijft een dure grap een kas te verwarmen maar aanschaf van planten van 40 jaar oud en het plezier dat je mist kost veel meer.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kan uiteraadt ook een duurdere kas bouwen die minder energie verloren laat gaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Of in de koudere periode de wanden van de kas voorzien van een (dubbele) laag noppenfolie. Deze laat wel het schaarse licht door, maar voorkomt voor een deel de uitstraling van de warmte.

Temperatuur boven 0 graden houden is voor veruit de meeste planten al voldoende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu