Trespa verpulvert/schilderen

Robin52

  • #1
Hallo,

De voor en achtergevel van mijn huis is bekleed met Trespa. De vorige eigenaar had dit nooit schoongemaakt en zat het "weer" er in. Uiteindelijk bleek schimmel en weerplekkenreiniger de beste oplossing te zijn. Of dit de oorzaak is weet ik niet maar aan de zuidkant verpulvert de bovenlaag van de Trespa. Op de Noordkant niet. Ik denk er over de Trespa over te schilderen. Kan iemand mij advies geven?

Met dank Robin
 

Fiesiekus

  • #2
Beter vervangen. Overigens vreemd; Trespa is oer- en oerdegelijk. Misschien moet je eens een mailte richting producent wagen?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Trespa of ook wel HPL plaat is te verven. Schoonmaken/primer/lakken

Dat Trespa verpulvert heb ik nog nooit meegemaakt.
Wat ik wel weet is dat de houtstructuur motieven hun beschermende finisch kunnen verliezen. dan lijkt het of de plaat aan het vervellen is.

Zuidkant tov de Noorkant: Op het zuiden staat vaak de zon (ja wat is vaak in Nederland) en op het noorden komt de zon nooit, daardoor zal de noordzijde beter blijven.
Ik zou er een schilder bijhalen en hem een advies vragen want wij kunnen niet zien hoe erg de verwering/beschadiging van de platen zijn.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Trespa is een onder hogedruk gefabriceerd kunststof laminaat versterkt met papier of houtvezels en hoort geen last te hebben van het "weer" erin. Wat je soms wel ziet is dat de topcoating beschadigd raakt en een soort craquelé effect vertoont.

De preciese behandeling hangt af van het merk en ouderdom van de platen. Oudere platen hebben veelal een melamine coating, nieuwere platen een coating op basis van urethaan acrylaat.

Je kunt trespa met melamine coating overschilderen door eerst een goede grondering voor harde kunststoffen toe te passen. Zonder een goede grondlaag is de hechting op melamine minimaal. Urethaan-acrylaat gecoate platen kunnen met een daarbij passende verf direct worden overgeschilderd.
 

Vinimal

  • #5
Als de trespa aan het oppervlakte aan het verpoederen is,
is het vooral raadzaam een fixerende hechtprimer te gebruiken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Weet u zeker dat het gaat om trespa? Voor gevelbekleding zijn in het verleden ook veel cementvezelplaten gebruikt. (o.a. eterniet). De bovenzijde is dan afgewerkt met een melamine toplaag en ziet eruit als trespa aan de bovenzijde.

Om dit te beoorelen zou je een plaat kunnen verwijderen en eens kijken of je een grijze, cementachtige structuur ziet. Het gevaar met de cementvezelplaten is namelijk dat de kans aanwezig is dat er asbest in verwerkt is, Dan wil je natuurlijk niet schuren aan die platen.

Ik plaats deze reactie omdat trespa vrijwel nooit verpulvert. De asbestcementplaten doen dat wel en vertonen de geschetste kenmerken. De toplaag verslijt en de onderliggende plaat gaat verpulveren na verloop van tijd.

Goed uitzoeken met wat voor materiaal je te maken hebt dus.
 

Robin52

  • #7
Hallo,

Een betere omschrijving voor verpulveren is inderdaad vervellen.
Het is gelukkig met zekerheid wel trespa. Dus geen asbest gevaar.

Met dank voor de adviezen.

Robin
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu