Trap schilderen grondverf dun geworden

Cb005978

  • #1
Ik heb het volgende (voor mij als matige amateur hobbyklusser enorme) project, waar ik erg tegenop zie:

Wij wonen sinds kort in een nieuwbouwhuis. De trap is in kleur (licht creme) geschilderd, echter de tredes en stootborden staan in de grondverf. Het huis is korte tijd eerder bewoond geweest en de grondverf is op sommige plekken dun geworden van het trap lopen.

Ik heb de volgende vragen:
  1. Hoe moet ik de trap voorbehandelen. Is dat nog nodig?
  2. Wij willen halve maantjes op de treden. Moet ik daarvoor nog rekening houden met de keuze van de verf in verband met aanhechten van de dubbelzijdige tape van de halve maantjes?
  3. Wij willen graag dezelfde lichte creme kleur op de treden als de rest van de trap. Wij hebben niet de financiele middelen om alles opnieuw te (laten) schilderen. Ik ga aan de woningbouw vragen om de kleur en het merk van de - bij de bouw gebruikte - verf.

    Krijg ik dan dezelfde kleur of moet ik nu al rekening houden met veroudering en kleurverschillen na het verven? Als ik zo niet verder kom kan ik moeilijk de trap meenemen naar de bouwmarkt. Het alternatief is de kleurstalen meenemen naar huis en vergelijken. Probleem is dat zo'n klein staaltje volgens mij moeilijk qua kleur te vergelijken is.
    Tips? Ik heb hier weinig houvast.
  4. Hoe schilder je eigenlijk een trap? Is daar een slimme methode voor? Ik kan zelf bedenken dat de zoldertrap van boven naar beneden kan. Hoelang mag je er dan niet op lopen? De andere trap de treden om en om.
    Blijft over de techniek. Hoe schilder ik de trap vanuit schildertechnisch oogpunt.
  5. Wat voor materialen gebruik ik> Op de site hier staan wat algemene tips m.b.t. rollers en kwasten maar m.b.t. trappen zijn er misschien andere dingen die ik zou moeten hebben.
Verder ben ik een absolute leek met minstens anderhalve linkerhand. Ik leer langzaam een beetje klussen maar ben er niet echt goed in. Alle handigheidjes zijn dus absoluut welkom daar ik door mijn eigen onhandigheid ze meestal niet zelf kan bedenken.

Alvast bedankt.

Jos
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Kan je een foto plaatsen van de trap? Je hebt het heel goed uitgelegd, dat is niet het probleem, maar het zou me niet verwonderen dat de gebruikte kleur een Ral standaard is.

Verder zou je de nog te schilderen delen goed moeten ontvetten, lichtjes opschuren en dan 2 maal overlakken met een krasvaste verf. Hier is een één component alkyd-urethaanverf uitermate geschikt voor.
Daar waar de maantjes komen, na het aflakken dus, goed mat schuren en terdege ontstoffen, en dan de maantjes opbrengen dmv de 2zijdige tape.

Kleurverschillen kunnen inderdaad optreden, maar dat ga je pas zien als je begint. Zelfs als je dezelfde merken gebruikt kan er iets of wat verschil opzitten. Soms kan je er niet onderuit om alles af te lakken met dezelfde pot verf.

Traptreden schilder je best met een goede kwast. Met een rollertje geraak je niet zo goed in de hoeken. Combineren kan ook : opzetten met de borstel en narollen... Inderdaad om en om, en als de verf droog aanvoelt kan je er in principe vederlicht op lopen, zonder schoenen wel te verstaan.
Twee dagen moeten volstaan om intensiever te gaan gebruiken.
 

Cb005978

  • #3
Hallo,

Ik heb twee foto´s van de trap gemaakt. De kleur is een beetje een vieze kleur creme die ons overigens best bevalt. Als het een RAL kleur is, kan ik dan bij de bouwmarkt op basis van de RAL-code meteen een staal meekrijgen om de kleur te vergelijken?
Of moet ik hiervoor bij de verfspecialist zijn?

Twee trappen met (15!) treden. Hoeveel verf heb ik dan ongeveer nodig en is dit type verf kostbaar?

Ik heb de foto's al gemaakt maar ga even uitdokteren hoe ik deze hier krijg. Daar ben ik gelukkig wel handig in.

Jos
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Wat je bij bouwmarkten kan meekrijgen van kleurstalen is me niet zo bekend. Bij een speciaalzaak kunnen ze je eventueel een kleurwaaier meegeven mits een waarborg te betalen die je na gebruik kan terug betaald krijgen.

Kwaliteitsverf is niet zo veel duurder dan de de bouwmarktverven, laat dat duidelijk zijn. Het werkt meestal wat vlotter en het resultaat oogt mooier en is duurzamer ook. Vergeet niet dat je er even veel werk in steekt met een minder-kwalitatief product, maar als je achteraf moet herbeginnen is de rekening vlug gemaakt. Dus niet bezuinigen op de verf, dan maak je het jezelf moeilijk...

Reken het aantal m² uit die je moet schilderen , en reken dat je meestal 10 à 12 m² kan schilderen per liter lak. Met deze regel in het achterhoofd ben je zeker van een goede dekkingsgraad.
 

Cb005978

  • #5
Hieronder dus de beloofde foto's





Ben benieuwd naar je reactie.

Jos
 

Cb005978

  • #6
Voor wat betreft de bouwmarkt zat ik meer te denken aan mengkleuren. Die hebben een enorm rek met kleurstaaltjes die je mee kunt nemen om te vergelijken.

Ik realiseer me dat de vakhandel dat ook doet. Een RAL kleur is natuurlijk handiger. Dat is meteen goed. Ik ga met je mee voor de vakhandelverf. Ik ben al niet zo handig en dan ben ik geneigd om het niet ingewikkelder te maken dan nodig is.

Is het ene merk RAL kleur exact dezelfde kleur als het andere merk RAL met hetzelfde RAL nummer?

Jos
 

Cb005978

  • #7
Als je nog meer detail wil zien dan maak ik de foto's wel en plaats ze erbij.

Jos
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #8
Ok, heb het gezien :P . Ik gok op Ral 9010, gebroken wit dus. Maar op scherm is dat uiteraard moeilijk uit te maken.

Ziet er vrij goed uit qua ondergrond, dus het moet zeker lukken!
 

Cb005978

  • #9
Dus alleen ontvetten en opschuren als voorbehandeling?

Kleurstaal halen bij de vakhandel en kijken of dit de goede kleur is. Het is overigens een beetje romig van kleur volgend mijn vrouw.

Jos
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #10
Ja klopt, ontvetten met bvb een specifieke milieuvriendelijke rinser of ammoniakaal water of St-Marc of dennenharszeep. Goed naspoelen en dan fijntjes opschuren, korrel 220.
Twee volle lagen over de treden moet volstaan, lichtjes opschuren tussen de lagen om de onderlinge hechting te verbeteren.
 

Cb005978

  • #11
OK gaan hiervoor.

Kan een paar weken duren voordat ik er mee kan starten. Zal wel na de feestdagen worden.

Ik zal foto's van het resultaat aan je laten weten!

Nogmaals mijn dank!

Jos
 

EdP

  • #12
Mwdecor, niet dat ik twijfel aan je deskundigheid, integendeel, maar ik dacht dat RAL9010 puur wit was, roomwit is toch RAL9001?

In elk geval kom je er met een kleurenstaal wel uit. Ik ken een bouwmarkt waar ze een verfmengmachine hebben van Sigma, dus die hebben ook de RAL kleurenkaart in huis.

Bij een andere bouwmarkt heb ik al eens RAL9001 uit de eigen merklijn laten mengen, maar die klopte gewoon niet qua kleur, dus ik vertrouw niet meer op de term RAL als het niet ook de verfmengmachine van Sigma is. Ook bij een woninginrichter heb ik eens een RAL kleurenwaaier zien liggen.

Voor de echte kleur moet je toch een kleurenstaal hebben (en zelfs dan ...).
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #13
Edp, ik heb er meteen een paar Ral kleurenwaaiers bij genomen... :lol:
9010 komt overeen met NCS 0502-Y07R (volgens SigmaKolon), wat dus geen puur wit is, maar gebroken wit (de kleurcodering van de NCS vertelt je de verhoudingen tov wit).
9016 is bvb veel witter dan 9010.

Maar ik kijk het deze namiddag toch even verder na hoor, misschien ben ik nog niet wakker! :mrgreen:
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #14
Voilà, ik ben daarnet even een pot 9010 gaan vergelijken met standaardkleur "wit", dus het wit dat je bij de verffabrikanten als wit mag beschouwen:
Ral 9010 toont er ietwat grauwig bij naast "wit", alhoewel het door RAL als wit wordt beschouwd.
9001 is inderdaad ook een gebroken wit, maar daar zit echt veel meer oker in.

Dus ik interpreteer 9010 als "gebroken" wit naast zuiver wit van de verffabrikanten.

En, iedereen weet het wit en wit is inderdaad niet altijd hetzelfde, luister maar naar de reclameslogans van de waspoederfabrikanten. :D !
 

EdP

  • #15
OK, dat is duidelijk, bedankt voor de aanvulling.
 

Cb005978

  • #16
HMM .........

Toch maar even die kleurenwaaier erbij pakken van de verfhandelaar.

Evengoed bedankt!

Jos
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Jos van der Voort schreef:
Kan een paar weken duren voordat ik er mee kan starten. Zal wel na de feestdagen worden.
Onderwerpen gaan na 14 dagen automatisch op slot.

Wanneer je daarna extra informatie hebt: gewoon een nieuw onderwerp openen en even verwijzen naar het oude. Een van de moderators voegt dan het nieuwe weer bij het oude en zet het weer open.
 

Cb005978

  • #18
Kees,

Ik heb eigenlijk gevolgd wat er in de Help functie van het forum aangegeven staat mbt afbeeldingen. Had ze eerst op MSN staan. Dat werkte niet.

Kon vervolgens niet zo gauw vinden hoe ik ze naar klusidee moest mailen. Vindt de link die je me nu verstuurd heb wél verhelderend.

Ook bedacht ik dat er op zondag wellicht geen moderator was. Het was niet mijn bedoeling om reclame te maken.

Heb daarom ook de inlog weer verwijderd.

Jos
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu