Zwaluwstaartvloer vragen - beton - tegelen

Sanger

  • #1
Een paar vraagjes aan de experts!

Het gaat om een oppervlakte van ca 23 vierkante meter. Volgens alle folders wordt een lewis vloer niet dikker dan 5 cm, klopt dit of geldt dit alleen voor de kleinere oppervlaktes?

Welk soort beton kan ik het beste gebruiken? Ik heb bij de bouwmarkt gekeken en ben geschrokken van de prijzen. Ik ben uitgegaan van een vloer van 4,6 cm, oftewel 3 cm beton bovenop het hoogste punt van de lewisplaat. Heb uitgerekend dat het dan ca. 2,5 kuub beton zou zijn. Als ik losse zaken bij de bouwmarkt zou kopen dan kom ik op ongeveer 4000 euro volgens de bouwmarkt medewerker.

Kan ik op de betonvloer direct tegelen? Of moet er eerst nog een dekvloer overheen of e.d?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Voor ik uw vraag wil beantwoorden wil ik graag weten wat de ondersteuning van de lewisplaat is en hoe de afmetingen zijn van de ruimte en de balklaag.

Wanneer ik 23 m2 uitreken met 5 cm beton bovenop de lewisplaat kom ik tot 1,38 kub.
 

Sanger

  • #3
De ondersteuning bestaat uit de originele houten balklaag. Indien nodig wordt deze dmv gemetselde beren ondersteund of door van die verstelbare pootjes. Eventueel maak ik de overspanning kleiner door extra balken ertussen te plaatsen (of in de fundering plaatsen of naast de fundering een gemetseld wandje).

Onder de vloer bevind zich een kruipruimte van ca 40-50 cm.

Bedankt voor de snelle reactie!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Lijkt me dat u er al goed over nagedacht heeft.
Gezien de oppervlakte moet u toch wel die 5 cm beton aanhouden bovenop de lewis plaat, anders is de stabiliteit wel heel erg laag of u moet de balken heel dicht op elkaar leggen.
Omdat zo'n vloer maar 1 keer wordt gestort zou ik ook een betonijzermat van 6 mm adviseren.

Er kan gewoon op het beton getegeld worden als er maar voor gezorgd wordt dat de vloer redelijk vlak is.

Het beton kunt u zelf maken of bestellen via een aannemer of betoncentrale, de laatste kan het soms ook nog op de plaats uitdraaien, dit hangt van de plek van de vloer af.
Vraag eens een aannemer wat hij berekent voor het maken van de vloer, dit valt nog wel mee vind ik en u hoeft er zelf niet achteraan.
 

Sanger

  • #5
Inderdaad ben ik er al een tijdje over aan het nadenken.

Met die 5 cm bedoeld u dan boven het hoogste deel van de zwaluwstaartplaat, dus een totale dikte van 6,6 cm, of de totale dikte van de vloer? En hoe dicht op elkaar zouden de balken dan moeten gaan komen?

Ik begreep uit de folders van lewis dat een betonijzermat niet nodig zou zijn, de lewisplaat zou bewapening genoeg zijn?

Uiteraard wordt de vloer zo vlak mogelijk gemaakt, dan kan ik direct op het beton tegelen.

Misschien dat ik zo en zo ook wel een (bevriende) aannemer vraag een offerte uit te brengen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
U heeft geen afstand tussen de balken vermeld dus ik ben er van uitgegaan dat de afstand ± 60 cm is.
De 5 cm is op de plaat, het gedeelte van de groeven komt er dan nog bij.

Wapening is niet persé nodig maar uit ervaring weet ik dat de vloer stabieler is met wapening, b.v. met een wasmachine erop, met centrifugeren hoor je het verschil.
 

Sanger

  • #7
De balken liggen om de 70 cm (hart). De balken zijn 350 cm lang. De kopmaat is ongeveer 140 x 70 mm. Indien nodig zou ik onder iedere balk twee beertjes kunnen metselen, telkens met een overspanning van 115cm (vanuit de muur).

Dus in de door u geschetste situatie kom ik uit op een vloerdikte van 6,6 cm?! Is er ook een reden voor dat u een dikte van 5 cm op de lewisplaat aanbeveelt?

De vloer betreft de woonkamer, gelukkig hoeft daar geen wasmachine of e.d. te komen. Wapening lijkt mij dan ook niet nodig, maar ik zal het wel in overweging nemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Zie hier voor meer informatie, kies de bovenste link.

Een stukje uit de geboden info:
Code:
Ook bij grotere vloeroverspanningen tot 2500 mm kunnen LEWIS® platen worden toegepast. Zelfs vaak zonder aanvullende wapening. Tot 1500 mm is de vloerdikte 50 mm. Bij overspanningen van 1500 tot 2500 mm is de betonvloerdikte 75 mm. Als er een brandwerende eis wordt gesteld of als er sprake is van puntlasten, dan dient er een lichte aanvullende wapening in het beton te worden opgenomen. Nadere gegevens zijn in een speciale folder opgenomen.
Waneer u geen wapening gebruikt dan in het midden van de balken een steunbeer metselen.
 

Sanger

  • #9
Uit de door u gequote informatie maak ik op dat in geval ik per balk twee beren plaats je op slecht een overspanning van 1150 mm kom, en dus genoeg heb aan 5 cm vloerdikte?

Ik heb namelijk niet veel meer ruimte dan 5 cm vloerdikte ivm buitendeuren en de hoogte van de keuken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Zorg er in elk geval voor dat de balklaag zeer stabiel ligt, door de beweging van de balklaag kan het beton gaan scheuren, bij voldoende stabiliteit kan een laag van 5 cm totaal, dus inclusief de ribbels, voldoende zijn.
De reden dat ik normaal dikker adviseer is dat veel mensen zich verkijken op de beweging in de balklaag, ik zou het jammer vinden voor een paar euro prijsverschil een projekt te laten mislukken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu