Zwaluwstaartplaten over houten verdiepingvloer

HtC

  • #1
De situatie is als volgt:
Een kamer op de bovenverdieping van 5,40 x 3,65 m. op de bovenverdieping wil ik opsplitsen. Ik wil deze voor een deel gebruiken als (uitbreiding van de) badkamer een deel als kleedruimte en een deel als slaapruimte.
De maten van de ruimtes zijn ongeveer als volgt:
Badkamerdeel 1,00 x 2,40 m.
Kleedkamerdeel 2,65 x 2,40 m.
Slaapkamerdeel 3,65 x 3,00 m.
Ik wil de ruimtes scheiden door middel van 'gasbetonwanden' van 7cm. dik.

De vloer op de eerste verdieping ligt op een balklaag van 170 x 75 mm bij een lengteoverspanning van 3,65 m., hoh 60 cm.

1. Natuurlijk moet ik het baddeel voorzien van een betonvloer, maar dat is maar een klein deel van de hele vloer en nu ben ik bang dat door het veren van de rest van de vloer, uiteindelijk het badkamerdeel scheurtjes/lekkages zal gaan vertonen. Is dat een reële gedachte of is dat overdreven?

2. Doe ik er verstandig aan de hele kamervloer van zwaluwstaartbeton te voorzien?

3. Kan de vloer/balklaag die hele betonlaag dragen en daarop ook nog gewoon woon- en meubellast verdragen? (kasten voor de kleedruimte, een bed, een tamelijk dikke, woeste man, vandiedingen...) Bovendien moeten de scheidingswandjes er nog op.

4. Kan ik de helft van de totale ruimte van beton voorzien (het bad- en kleeddeel) en daarmee dus de helft (5 van de 10) balken over de hele lengte van 3.65 m en de andere helft (het slaapdeel) gewoon laten zoals het nu is, afgewerkt met vloerdelen?

Ik zit al een hele tijd dit forum af te schuimen voor antwoorden. Ik kan ze niet vinden, maar weet bijna zeker dat een flink aantal beantwoorders mij hiermee kan helpen. Alvast bedankt voor jullie reactie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Volgens de balkenschuif is er met die overspanning en hoh-afstand een balk nodig van 70 x 195 mm. Of met de balken die je hebt een hoh-afstand van 30cm.

Dus als de vloer nu al niet voldoet, is het niet verstandig beton te gaan storten (ook niet een klein deel) en stenen binnenwanden.

Je kan bekijken of er balken bijgelegd kunnen worden, of balken opgedikt. Alleen dan zou ik aan beton gaan denken. Met de huidige balklaag alleen houten of metal stut wanden plaatsen en de badkamervloer met linoleum oid (laten) bekleden.
 

HtC

  • #3
Dankuwel IJkenhout,

Ik had al bij de balkenschuif gekeken, maar ik snapte dat niet zo goed; 2 of 3 steunpunten, terwijl ik de hele kamer op vier steunpunten meende te moeten inschalen. Nou ja.

Die vloer was naar mijn idee al een beetje 'week'. Ik dacht dat dat kwam omdat een last (als ik eroverheen loop bijvoorbeeld) over te weinig balken wordt verdeeld. Ik meende dat juist op te lossen met die 36 mm betonlaag op lewisplaten. Dán zou het gewicht telkens over 'alle' balken verdeeld worden. Ik was wel bang voor het gewicht tíjdens het aanbrengen van het beton; het heeft dan nog geen constructieve sterkte en is eigenlijk alleen maar zwaar, met doorbuigen van de draagbalken tot gevolg.

Opdikken van de balken lijkt mij nu de beste optie (Ik heb net een paar jaar geleden de hele benedenverdieping gedaan met een mooi gestuukt plafond... de muur uitkappen, plafond eruit, extra balken erin...).

Dat opdikken kan ik het best doen met een zo stijf mogelijk materiaal en zo goed mogelijk verbinden met de bestaande balken, lijkt me. Dus, beter plaatmateriaal over de breedte (17 cm) van de balk schroeven en lijmen dan planken langs de zijkant? (of moet ik deze vraag als een nieuw topic op dit forum onderbrengen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu