Zwaluwstaartplaten op planken voor nieuwe badkamer

Capela

  • #1
Ik ben momenteel bezig om een nieuwe badkamer te bouwen in een huis uit 1930. Er zitten houten balken in (240x75 mm, hoh 52 cm).
Nu raadde een timmerman mij aan om de houten planken, die er nu vrijwel allemaal af zijn deels terug te leggen waarbij ik dan zo'n 5 cm tussen de planken moet houden. Daarmee zou ik buiging van de zwaluwplaat voorkomen en kan ik de betonlaag dunner maken, wat dus scheelt in het gewicht. Tevens kan de lucht blijven circuleren onder de plaat.
Hij raadde mij ook aan om de tegels in het cement te leggen en niet te verlijmen. Hiervoor moest ik wel nog even een 8 mm wapeningsnetje op de zwaluwplaat leggen om de trekspanningen op te nemen. (Er komt namelijk ook een wasmachine op die trillingen zal veroorzaken.)

Ziet iemand een reden om niet deze bouwwijze aan te houden. Gebruikelijker is het geloof ik om de zwaluwstaartplaten op de houten balken te leggen, maar wellicht is bovenstaande uitvoering ook net zo goed en dus makkelijker.
 

Ruudvee

  • #2
Maar dan komen je platen toch hoger te liggen ?
Of is dat geen probleem ?
 

Capela

  • #3
Ik zat eerst te denken aan een vloer van 50 mm dik, maar dat wordt dan nu 40 mm aangezien de vloer minder stijf hoeft te zijn nu. Inderdaad is een plank 15 mm dus wordt de totale hoogte 5 mm meer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Geen enkel probleem om het op de voorgestelde manier te doen hoewel het zonder planken en met 50 mm beton iets steviger is.
 

Capela

  • #5
Oke, is het trouwens nog verstandig om stroken steenwol over de balk te plaatsen voordat ik de planken er weer opschroef?

Hoe kan ik het beste de randstroken en eventueel de balkstroken bevestigen? lijmen of bv dubbelzijdig plakband gebruiken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Steenwol is nergens voor nodig.
De stroken tempex (dat is het gemakkelijkst) tussen de zaluwstaartplaten en de muur klemmen, de beton loopt dan niet achter de platen langs.
 

Capela

  • #7
Ik heb tempex platen van 2 cm dikte in huis die ik dus in stroken kan snijden. Klopt het dat je wanneer de vloer gestort en hard geworden is je de uitstekende tempex afsnijdt tot de betonhoogte en er vervolgens kimband overheen plakt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ja.
1 cm is dik genoeg, bij witgoedverkopers gratis op te halen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu