Zuinige regeling Intergas HRE

Boney C

  • #1
Goedenavond,

Even een vraag, een kennis van me heeft thuis een Intergas HRE 24-28 hangen, gestuurd via een Honeywell on/off thermostaat. Wanneer het bijvoorbeeld 21 graden is en je schakelt hem na 22 graden (een kleine verhoging dus) gaat die branden met op het display een cv temp van 80c..het maximum dus. Wanneer ik hier een Honeywell modulatian thermostaat op doe, moet dit toch zuiniger gaan..dan gaat die toch zijn aanvoer temperatuur aanpassen aan de warmtevraag, of zie ik dit verkeerd?

Dit wou ik even weten, aangezien ik dit anders hem aanraad ivm met een zuiniger geheel.

Mvg
 

Speedypul

  • #2
Het is zo dat met een modulerende thermostaat dan ook op de ruimte temperatuur gemoduleerd word, doch heeft Intergas een instelling in het menu die ervoor zorgt dat een vraag van minder dan 40 graden c.v. temperatuur genegeerd word zodra de tapcomfort functie aanstaat.
Houd er ook rekening mee dat indien er een zelflerende modulerende thermostaat word gemonteerd deze enige tijd nodig heeft om de installatie enigszins te "leren kennen", wat niet altijd als prettig word ervaren is mijn ervaring!
 

Bernhard

  • #3
Het zuinig stoken ontstaat door een goed ontworpen installatie, een goed geïsoleerd huis en de temperatuurinstelling van de kamerthermostaat.
Een ketel gaat niet zuiniger stoken door het instellen van een lagere keteltemp. De kamerthermostaat stuurt een signaal naar de ketel om te gaan branden. De ketel blijft net zo lang branden tot de gewenste ruimtetemperatuur bereikt is. In dit regelproces kan de kamerthermostaat en de regeling van de ketel niet zien naar welke keteltemperatuur gestookt moet gaan worden. Om een lagere CV-watertemperatuur te verkrijgen moet of meer geïsoleerd worden en of grotere radiatoren geplaatst worden. Bij vloerverwarming wordt met 40 a 50grd gestookt. Vloerverwarming is een hele grote radiator. En niet te vergeten dat een Cv-installatie waterzijdig moet worden ingeregeld.
In september is de keteltemp zeer laag en deze loopt langzaam op naarmate het buiten kouder wordt. De ketelthermostaat mag altijd op max staan. De max keteltemperatuur wordt alleen bereikt als de buitentemp zeer laag is. Is de buitentemp hoger dan stopt de ketel al op een veel lagere CV-watertemperatuur. Dit is een automatisch proces van de capaciteit van de radiatoren. Je kan dit zien door de radiatoren in de kamer met de thermostaat dicht te draaien en de thermostaat 1grd hoger te zetten. Het is logisch dat nu de watertemp naar max gaat. Door de radiatoren steeds een beetje open te draaien gaat de Cv-watertemperatuur steeds verder naar beneden. Tot dat alles weer in evenwicht is.MvgrBernhard.
 

Boney C

  • #4
Oke, verhalen begrijp ik Bernhard. Toch heb ik volgens mij nog geen antwoord op mij vraag, wanneer ik een modulerende thermostaat op deze ketel zet gaat die dan wel ofnie naar warmtevraag branden? Dat wil zeggen bij een geringe temp. verhoging (bijvoorbeeld van 19 graden naar 20) dan gaat die toch niet zoals nu op vol vermogen (80gr cv water) branden?

MVg
 

Bernhard

  • #5
Boney,
Een modulerende thermostaat stuurt een signaal naar de ketel om op bv 40% te branden. De tempregeling van de ketel kijkt naar de snelheid van de temp verhoging. Als de ketelregeling ziet dat de keteltemp te snel stijgt, bv 0,5grd per sec dit is een voorbeeld de exacte tempstijging moet ik op zoeken, gaat de ketel de ventilator aftoeren en gaat dan bv op 38% branden. Een modulerende thermostaat geeft een gasbesparing tov een aan/uit thermostaat. Bij installaties die waterzijdig niet zijn ingeregeld kan een modulerende regeling het gasverbruik laten toenemen.mvgr Bernhard
 

Boney C

  • #6
Oke duidelijk Bernhard, dan ga ik me ook even verdiepen in het inregelen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Lijkt me verstandig!
Want dát is waar in veel woningen besparing te behalen is!
 

Xr8

  • #8
De 80 op het display is de max aanvoer temperatuur. Het is niet te zeggen of de ketel ook op deze temperatuur stookt. Vaker niet dan wel is de praktijk.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu