Zonneschermmotor vertraagd halverwege in en uitdraaien

Tivano

  • #1
Goedendag Zonneschermkenners :bedankt:

Ik heb vandaag al een en ander gelezen over het verwijderen van motoren uit een zonnescherm op jullie site. Ik heb nog niet iets teruggevonden dat lijkt op mijn situatie.

Mijn zonnescherm (2,5 x 5) draait elektrisch uit zonder probleem tot ongeveer 1 meter, en dan is het alsof ie vastloopt, en heel, heel langzaam verder gaat, uiteindelijk na 30 cm loopt ie ineens weer gewoon verder. Op de terugweg doet ie dit weer. Maar het idee om dit vaker te proberen vind ik totaal geen goede, ik heb nl het idee dat de motor hier enorm oververhit van kan raken, en door kan branden.

Ik vroeg me dus ook af of dit met condensatoren te maken kan hebben, omdat ie het in eerste instantie wel goed doet. Mechanisch kan ik niets vreemds ontdekken.

Kan iemand me hier svp over informeren? :?

met vriendelijke groet,

Tino
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Als het de condensator zou zijn dan had het probleem al direkt bij het bedienen en zeker bij het naar binnen gaan van de zonwering moeten optreden ( dan heeft de motor nl de meeste kracht nodig nl)

Indien hij dit het steeds zowel op als neer op de zelfde plaats doet, vermoed ik niet dat het de condensator is.
1 omwenteling van de bovenbuis is ongeveer 25cm (uitgaande van buis 78mm)
Het lijkt wel of er iets vastloopt of zo, iets wat tussen de prop en het zijstuk zit.
Graag wat foto materiaal van beide aansluitingen van bovenas naar zijstuk, wellicht is daar iets meer op te zien

Is het toevallig een blauwe motor kop?
 

Tivano

  • #3
Hoi Waldy,

Bedankt voor je reactie, ik heb net nog even iets geprobeerd; een aantal keren open en dicht doen, en na 2x op en neer ging het ineens weer zonder horten en stoten. Daarna het scherm half geopend (puur functioneel tegen de zon) en later volledig geopend en weer gesloten. Het gaat toch niet helemaal jofel. Ik had laatst een stukje gelezen van iemand die de heleboel opnieuw gesmeerd heeft, omdat er vrij dik vet in zat of zo. Ik kan me voorstellen dat dat dik en taai wordt met deze kou, maar volgens mij blijft het altijd gangbaar, zolang het meer gesmeerd wordt.

Ik wil wel even een en ander bekijken, maar dan moet ik toch wat nadere informatie hebben over vaktermen.

- wat is de prop?
- het zijstuk, is dat de as aan de kant van de motor?
- bovenas? (bovenkant van de as?)

in ieder geval heb ik wat fotos gemaakt en zal ze toevoegen. Tevens een filmpje gemaakt, dan zie je en hoor je ook hoe het gaat, maar ik denk dat 11,5 mb teveel is voor deze site. Kan het evt wel mailen natuurlijk.









groeten,

tino
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Je hebt de goede foto's gemaakt zowel van de zijde met de prop (kunststof deel wat op het einde in de as zit>eerste foto)
Zeker niet smeren met vet> dit neemt vuil op.
Spuit siliconenspray of Teflon spray op alle draaiende delen dus: tussen de prop en het zijstuk aan de niet bedieningszijde (eerste foto) ook op alle draaiende/scharnierende delen van de armen.
Daarna het scherm enkele malen op en neer doen en dan nogmaals inspuiten.

Gelet op je reactie dat het scherm na enkele malen heen en weer beter werkte denk ik dat het allemaal wat droog staat.
 

Tivano

  • #5
Hoi Waldy,

Zojuist met WD40 alles ingespoten, en paar keer in en uit laten draaien. Gaat wel soepeler nu, maar ik wil over een paar dagen eens zien of ie het dan nog steeds zonder vertraging doet. Wordt vervolgd. :P

groeten,

tino
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu